Κυριακή, 5 Ιανουαρίου 2020

Ξεκίνησε η επέλαση του σφοδρού χιονιά. Το νέο κύμα κακοκαιρίας είναι έντονο και έχει ήδη προκαλέσει ήδη τα πρώτα προβλήματα στην Πελοπόννησο

 https://www.in.gr/wp-content/uploads/2020/01/%CF%87%CE%B9%CE%BF%CE%BD-600x400.jpg
Η κακοκαιρία Ηφαιστίων είναι εδώ και έχει αρχίσει ήδη να σαρώνει τη χώρα. Οι ορεινές περιοχές στη βόρεια Ελλάδα έχουν ντυθεί ήδη στα λευκά, ενώ σε συναγερμό βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός.
Προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων στο ορεινό οδικό δίκτυο των νομών Αχαΐας και Αρκαδίας έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις, ενώ τα εκχιονιστικά μηχανήματα επιχειρούν συνεχώς, ώστε οι δρόμοι να μένουν ανοικτοί.
Χιονόπτωση, που εκδηλώθηκε τις μεσημβρινές ώρες στην περιοχή των Καλαβρύτων, προκάλεσε προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων, κυρίως από και προς το χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Γυφτάκης, αρκετοί οδηγοί δεν διέθεταν αντιολισθητικές αλυσίδες, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν τα οχήματά τους.
Όμως, όπως προσέθεσε, άμεσα επενέβησαν τα εκχιονιστικά μηχανήματα, τα οποία απομάκρυναν το χιόνι από τον δρόμο και έπειτα από λίγη ώρα αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία.
Επίσης, όπως είπε ο Νίκος Γυφτάκης στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ένα τουριστικό λεωφορείο ακινητοποιήθηκε λόγω μηχανικής βλάβης και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, προκειμένου να μεταφερθούν με ασφάλεια οι επιβάτες στην πόλη των Καλαβρύτων. Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Τροχαίας, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Χασιάς και στα δύο ρεύματα από το ύψος της Μονής Κλειστών.
Κλειστή είναι και η λεωφόρος Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ. 
Προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων στο ορεινό οδικό δίκτυο των νομών Αχαΐας και Αρκαδίας έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις, ενώ τα εκχιονιστικά μηχανήματα επιχειρούν συνεχώς, ώστε οι δρόμοι να μένουν ανοικτοί.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο δρόμο που συνδέει την κοινότητα Περιστέρα Αχαΐας με το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, καθώς και στη δασική οδό που συνδέει την Βυτίνα Αρκαδίας με το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου.
Όσον αφορά στη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητες στα εξής σημεία στην Αχαΐα:
*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Διακοπτού (μέσω Μεγάλου Σπηλαίου).
*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Πατρών (μέσω Χαλανδρίτσας).
*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Αιγίου (μέσω Πτέρης).
*Στην επαρχιακή οδό Ακράτας – Ζαρούχλας, από το 16ο χιλιόμετρο και άνω.
*Στην δημοτική οδό Περιστέρας – χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων, από το 8ο ,έως το – 15ο χιλιόμετρο.
*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Κλειτορίας (μέσω Πριολίθου και μέσω Λουσών ).
*Στον δρόμο που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο.
Σε όλο το δημοτικό οδικό δίκτυο της περιφέρειας Καλαβρύτων.
Στο νομό Αρκαδίας, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στα παρακάτω σημεία:
*Στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης – Νεμέας, (μέσω Λεβιδίου) από το 34ο ,έως 42ο χιλιόμετρο.
*Στην επαρχιακή οδό Τρίπολης – Αλωνίσταινας, από το 27ο χιλιόμετρο, έως την Βυτίνα.
*Στην επαρχιακή οδό που συνδέει την κοινότητα Καρδαρά με το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου.
Εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης έκλεισε γύρω στις 17:30 το απόγευμα της Κυριακής (5.1.2020) η λεωφόρος Πάρνηθας από το τελεφερίκ και πάνω, καθώς και η λεωφόρος Χασιάς από το ύψος της Μονής Κλειστών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
 Με απόφαση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου από τις 6 μ.μ. σήμερα έως αύριο Δευτέρα τα μεσάνυχτα, σε όλη τη Αττική οδό, την δυτική περιφερειακή λεωφόρο Υμηττού και την περιφερειακή Αιγάλεω. 
Απαγορεύσεις ισχύουν σε φορτηγά αυτοκίνητα, ωφέλιμου φορτίου, άνω του 1,5 τόνου, σε διάφορα σημεία δρόμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με αφορμή το δελτίο καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ/ΕΜΚ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ελληνικής αστυνομίας, ισχύουν αυτές τις ώρες, τα εξής:
ΑΡΚΑΔΙΑ
Λόγω του ότι θα επικρατούν δυσμενή καιρικά φαινόμενα σύμφωνα με το εκδοθέν Δελτίο Καιρικών φαινομένων της Ε.Μ.Υ,/Ε.Μ.Κ. που πιθανόν να επηρεάσουν την ασφάλεια των χρηστών του Εθνικού Οδικού Δικτύου εδαφικής αρμοδιότητάς μας, θα ισχύσουν περιορισμοί στην κυκλοφορία των οχημάτων σε αυτό και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας,
ήτοι των οδών Τρίπολης –Καλαμάτας από την χ/θ 0 έως την χ/θ 59, Τρίπολης – Σπάρτης από την 0χ/θ έως την 23 χ/θ,
Τρίπολης – Πύργου από την 0 χ/θ έως την 106 χ/θ,
Πατρών – Τρίπολης από την 120 χ/θ έως την 135 χ/θ, Άργους – Τρίπολης από την 38 χ/θ έως την 56 χ/θ,
Τρίπολης – Μεγαλόπολης – Ανδρίτσαινας από την 33 χ/θ έως την 58 χ/θ και
Τρίπολης – Λεβιδίου – Νεμέας από την 24 χ/θ έως την 42 χ/θ, ως παρακάτω:
· Διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους φορτηγού αυτοκινήτου ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου.
· Συμμόρφωση οδηγών όλων των οχημάτων με το άρ. 19 παρ. 3 του Κ.Ο.Κ., όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
2. Η παραπάνω κυκλοφοριακή ρύθμιση έχει προσωρινό χαρακτήρα και τίθεται σε ισχύ από την Κυριακή 05-1-2020 και ώρα 06:00 έως την Δευτέρα 06-1-2020 και ώρα 23:59, ενώ δύναται να παραταθεί ή να μειωθεί και πέραν των καθορισμένων ωρών, εφόσον οι κυκλοφοριακές συνθήκες το επιβάλλουν, κατά την κρίση του επικεφαλής των μέτρων του Τ.Τ. Τρίπολης και των μεικτών Αστυνομικών Τμημάτων με αρμοδιότητα Τροχαίας.
ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Της Π.Ε.Ο. Άργους-Κορίνθου (μέσω Δερβενακίων) απ’ το 12ο έως το 17ο.
Της Π.Ε.Ο. ΄Αργους-Τρίπολης, απ’ το 17ο έως το 38ο.
ΚΟΡΙΝΘΙΑ
α. Ν.Ε.Ο. Κορίνθου-Πατρών, στο τμήμα του από τθ χ/κ 83,800 μέχρι τη χ/θ 157,600.
β. Ν.Ε.Ο. Κορίνθου-Σριπόλεως, στο τμήμα του από τθ χ/κ 85,200 μέχρι τη χ/θ 116,300.
ΛΑΚΩΝΙΑ
Την προσωρινή και πλήρη διακοπή της κυκλοφορίας παντός είδους φορτηγού αυτοκινήτου ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων και λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, από την 18.00 η ώρα της Kυριακής 05/01/2020 έως την 23.59 η ώρα της Δευτέρας 06/01/2020 και στα δύο ρεύματα
κυκλοφορίας του κατωτέρω οδικού δικτύου μας, ως εξής:

· του τμήματος του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα / κλάδος Λεύκτρο – Σπάρτη, ήτοι από την 13,760 χ/θ έως και την 45,530 χ/θ στον κλάδο Λεύκτρο – Σπάρτη, περιοχής αρμοδιότητας Δ.Α. Λακωνίας,
· της Ε.Ο. Τριπόλεως – Σπάρτης, ήτοι από την 23,500 έως 58,000 χ/θ, συμπεριλαμβανομένου του νέου τμήματος της Ε.Ο. Τρίπολης Σπάρτης (παράκαμψη Σελλασίας μήκους 8 χλμ),
· της Ε.Ο. Σπάρτης –Γυθείου, ήτοι από την 0,001 έως 42,000 χ/θ, συμπεριλαμβανομένου του νέου τμήματος Σκούρα-Πυρί μήκους 8,3 χλμ, (παράκαμψη Σπάρτης),
· της Ε. Ο. Καλαμάτας- Σπάρτης, ήτοι από την 41,200 έως 57,850 χ/θ και
της Ε. Ο. Τάραψας- Μονεμβάσιας, ήτοι από την 0,001 έως 66,000 χ/θ