Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

Πέθανε μέσα στο δικαστήριο ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι

https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2019/06/morsi-500.jpg
Την τελευταία του πνοή άφησε στο δικαστήριο ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι. Σύμφωνα με τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό της χώρας, ο Μόρσι έχασε τις αισθήσεις του κατά την διάρκεια της δίκης του και στην συνέχεια εξέπνευσε.

Ο Μόρσι ήταν πρόεδρος της χώρας από τις 30 Ιουνίου 2012 έως τις 3 Ιουλίου 2013, όταν ο Αμπντέλ Φατάχ αλ- Σίσι τον ανέτρεψε. Ο Μόρσι υπήρξε επικεφαλής του κινήματος των Μουσουλμάνων Αδελφών.
Έπειτα από την ανατροπή του, ο Μόρσι αντιμετώπισε πολλές κατηγορίες, ανάμεσα στις οποίες η προτροπή σε βία και η κατασκοπία.
Τον Απρίλιο του 2015 το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Μόρσι και άλλους 12 κατηγορουμένους, ανάμεσα στους οποίους και τον Μοχάμεντ Μπελτάγκι, πρώην βουλευτή, για τη σύλληψη και δολοφονία των διαδηλωτών του 2011 και για προτροπή σε βία. Όλοι οι κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν από την κατηγορία για φόνο, ενώ ο Μόρσι καταδικάστηκε σε φυλάκιση 20 ετών.
Ο Μόρσι δικάστηκε ξέχωρα για κατασκοπία, τρομοκρατία και απόδρασή του από τις φυλακές και καταδικάστηκε σε θάνατο στις 16 Μαΐου, όπως και άλλοι κατηγορούμενοι.
Τον Ιούνιο του 2016 ο Μόρσι καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη επειδή πέρασε κρατικά μυστικά στο Κατάρ. Ορισμένοι συγκατηγορούμενοι δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν για το ίδιο αδίκημα σε θάνατο αλλά ερήμην.

 eleftherostypos.gr