Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Το προσφυγικό, η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και η έξοδος της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. στο επίκεντρο της Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των κοινοβουλίων της Ε.Ε.

Ολοκληρώθηκε σήμερα το πρώτο μέρος εργασιών της Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διεξάγεται στη Βιέννη, με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του Α΄ Αντιπροέδρου και Προέδρου της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων κ. Τάσου  Κουράκη και του Βουλευτή κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη.
Το ζήτημα της τύχης της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου για την έξοδο της χώρας από την Ένωση, η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και το μεταναστευτικό ήταν τα ζητήματα που κυριάρχησαν στη συζήτηση, με κεντρικούς ομιλητές την Υφυπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας κ. Εdstatler, ως εκπρόσωπο της αυστριακής προεδρίας, την Πρόεδρο της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Hubner, και τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων, κ.κ. Cash και Boswell, αντίστοιχα.

Ο κ. Κουράκης, στην τοποθέτησή του, μεταξύ άλλων τόνισε: «Η Αυστριακή Προεδρία προσπάθησε να θέσει στο μεταναστευτικό μια ατζέντα συντηρητικών αναφορών, με έμφαση στην καταστολή. Δυστυχώς, οι προτεραιότητες αυτές δεν ωφέλησαν στη διαχείριση του προβλήματος, ενώ έδωσαν την ευκαιρία σε χώρες που δεν ενσωματώνουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο να αποκλίνουν ακόμη περισσότερο». «Η ατζέντα αυτή, πρόσθεσε, ευνόησε την ευρωπαϊκή ακροδεξιά και τον συντηρητικό λαϊκισμό, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερες περιχαρακώσεις στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Ταυτόχρονα όμως η διαχείριση του μεταναστευτικού αφέθηκε στις προσπάθειες των χωρών της πρώτης υποδοχής και στο πλαίσιο αυτό τα αποτελέσματα της εργασίας της Αυστριακής Προεδρίας δεν έδωσαν μια νέα ευρωπαϊκή ώθηση στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, με όρους ανθρωπισμού και στα πλαίσια ενός ευρωπαϊκού καταμερισμού της ευθύνης».
Αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, που αποτελεί κεντρική  προτεραιότητα της Αυστριακής Προεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου σημείωσε ότι το σύνολο των ευρωπαϊκών θεσμών συνέβαλε στην προώθηση μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας της Ελλάδας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και σήμερα μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι η συμφωνία αυτή θα οριστικοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, με την ολοκλήρωση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και στις δύο χώρες.  
Σε σχέση με τη διαδικασία της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Κουράκης επέστησε την προσοχή σε δύο δέσμες θεμάτων: «Η πρώτη αφορά τις εξελίξεις σε σχέση με τη νέα πορεία της θεσμικής σχέσης ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν πρέπει επ’ ουδενί να καταλήξουμε σε μια σκληρή θέση, η οποία θα επαναφέρει μείζονες περιορισμούς σε σχέση με την οικονομική συνεργασία στην Ευρώπη, αλλά και σκληρά σύνορα ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς λαούς. Η δεύτερη διαπίστωση είναι πολιτική και αφορά το θέμα της επιστροφής της Ευρώπης στους εθνικισμούς και στις εθνικές περιχαρακώσεις. Δυστυχώς, η πολιτική λιτότητας είναι αυτή που οδήγησε στο Brexit και θα πρέπει να προσέξουμε, γιατί αντίστοιχη αντιευρωπαϊκή ρητορική κερδίζει έδαφος και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες αποτελούν και τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης αυτή τη στιγμή».
Αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου, ο κ. Κουράκης επισήμανε ότι το επιδιωκόμενο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η κατάληξη σε μια συμφωνία, η οποία θα καθιστά σεβαστή την ετυμηγορία του βρετανικού λαού και ταυτόχρονα θα διασφαλίζει σταθερή πορεία στις διμερείς σχέσεις των ευρωπαϊκών χωρών με το Ηνωμένο Βασίλειο.       

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης