Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Ο Δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης ενημερώνει τους λουόμενους για το φαινόμενο των μεδουσών

Ο Δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης ενημερώνει τους λουόμενους ότι περιστασιακά εμφανίζονται, και στις παραλίες της περιοχής μας, πληθυσμοί από μέδουσες ή τσούχτρες.
Το μοναδικό είδος μέδουσες από αυτά που συχνάζουν στις ελληνικές θάλασσες και είναι τσούχτρα είναι η Pelagia noctiluca, μοβ, πορφυρού ή κοκκινωπού χρώματος. Εάν τη δείτε στο μέρος όπου κολυμπάτε, πρέπει να βγείτε από το νερό και καλό είναι να ενημερώσετε και τους άλλους λουόμενους.

Το τσίμπημά της είναι οδυνηρό και ενοχλητικό. Προκαλεί αίσθηση καψίματος, έντονο πόνο, φλεγμονή και ερυθρά δερματικά εξανθήματα. Έχει ως αποτέλεσμα οίδημα, κυστίδια κ.α. και σπανιότερα συμπτώματα είναι η ναυτία,ο εμετός, οι μυϊκές κράμπες και οι αναπνευστικές διαταραχές. Μη χρησιμοποιήσετε ξύδι, γλυκό νερό, αλκοόλ, αμμωνία ή επιδέσμους.Χρησιμοποιείστε κρύα επιθέματα.
Για τη συγκεκριμένη τσούχτρα ο πρώτες βοήθειες συνιστούν:
1. Πλύσιμο με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβετε την περιοχή
2. Επάλειψη με ένα μείγμα μαγειρικής σόδας και θαλασσινού νερού σε αναλογία 1:1 για την αποφυγή έκκριση επιπλέον υγρού από το σώμα της
(εφόσον δεν έχετε μαζί σας σόδα, αναζητήστε στο κοντινότερο εστιατόριο ή μίνι μάρκετ)
3. Απομάκρυνση των υπολειπόμενων πλοκαμιών και του πλεονάζοντος μείγματος με μία πλαστική κάρτα (π.χ. πιστωτική)
4. Τοποθέτηση κρύων κυψελών (π.χ. θήκες με παγάκια, κουτάκι αναψυκτικού τυλιγμένο σε κάποιο ύφασμα) για 5-15 λεπτά.
5. Εκτίμηση της έντασης του πόνου και εάν επιμένει, επανάληψη για άλλα 5 -10 λεπτά.
Εάν ο πόνος εξακολουθεί να είναι έντονος, συμβουλευτείτε γιατρό ή αναζητήστε παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις αλοιφές ή τζελ (π.χ. 3-4% λιδοκαϊνη +υδροκορτιζόνη)
Σε περίπτωση που τα συμπτώματα είναι επίμονα, μπορείτε να απευθυνθείτε όλο το 24ωρο, στο Κ.Υ. Ξυλοκάστρου (Ιωάννου 1, Ξυλόκαστρο) Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, στο  2743360040
Σε περίπτωση που κάποιος υποστεί από το τσίμπημα αναφυλακτικό σοκ, ΚΑΛΕΣΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ.Το τσίμπημα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα αλλεργικά άτομα.
Μην απομακρύνεστε κολυμπώντας από τις ακτές,ειδικά όταν δεν ξέρετε καλό κολύμπι. Απολαύστε την παραμονή σας στη θάλασσα τηρώντας τους κανόνες ασφαλούς κολύμβησης!
Καλό καλοκαίρι!
Ευχαριστούμε θερμά το ευρωπαϊκό πρόγραμμα MED-JELLYFISH και τον επικεφαλής κ. Alan Deidun για τo πολύτιμο υλικό που μας διέθεσε.