Κυριακή, 9 Απριλίου 2017

Τζιχαντιστές πίσω από τη ματωμένη Κυριακή των Βαΐων στην Αίγυπτο! Ανέλαβε την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος

Τζιχαντιστές πίσω από τη ματωμένη Κυριακή των Βαΐων στην Αίγυπτο! Ανέλαβε την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος
Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας ανάληψης ευθύνης. Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους αιματοκύλησαν την Αίγυπτο ανήμερα της Κυριακής των Βαΐων, μιας από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας, μόλις μια εβδομάδα πριν από το Πάσχα. Έβαλαν στο στόχαστρό τους αθώους πολίτες, πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στις εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου στην πόλη Τάντα στο Δέλτα του Νείλου και στον καθεδρικό του Αγίου Γεωργίου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Ο δεύτερος ναός βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο. Οι δυο επιθέσεις έγιναν με διαφορά λίγων ωρών και λίγες μέρες μετά το κάλεσμα των τζιχαντιστών στους οπαδούς τους να επιτεθούν σε χριστιανούς.
 
 Terror Events @TerrorEvents
- claim for today's bombings on Coptic churches.
Περισσότεροι από 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις δυο επιθέσεις. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε στις 10:00 το πρωί μέσα στην εκκλησία Μαρ Γκίργκις (του Αγίου Γεωργίου) της Τάντα στο Δέλτα του Νείλου. Σχεδόν δυο ώρες μετά, καμικάζι αυτοκτονίας επιχείρησε να μπει στον καθεδρικό του Αγίου Μάρκου στην περιοχή Μανσέια της Αλεξάνδρειας, αλλά ένας ήρωας αστυνομικός κατάλαβε τις προθέσεις του και επιχείρησε να τον σταματήσει. Ο δράστης πυροδότησε τα εκρηκτικά και παρέσυρε μαζί του στο θάνατο 11 ανθρώπους. Άλλοι 66 τραυματίστηκαν. Τραυματίες από την επίθεση στο Δέλτα του Νείλου ξεπερνούν τους 60.

Ο καθεδρικός του Αγίου Μάρκου στην Αλεξάνδρρεια βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το ελληνορθόδοξο πατριαρχείο. Οι δυο επιθέσεις κατά Χριστιανών Κοπτών έρχονται μια εβδομάδα πριν από το Πάσχα και ενώ στις 28 και 29 Απριλίου είναι προγραμματισμένο να επισκεφτεί την Αίγυπτο ο Πάπας Φραγκίσκος.
Η Κυριακή των Βαΐων, είναι μια σημαντικότερες χριστιανικές εορτές στην Αίγυπτο, όπου συγκεντρώνει εκατομμύρια πιστούς σε όλη τη χώρα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η σημερινή χριστιανική ημέρα είναι εθνική αργία για την Αίγυπτο, παρότι πάνω από το 80% του πληθυσμού της είναι μουσουλμάνοι.

newsit.gr