Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Ο Ιατρός Αναστάσιος Γκιολής στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, στη Μήλο


Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ) πιστοποιημένο Εθνικό Δίκτυο του Παγκόσμιου ΟργανισμούΥγείας (W.H.O. Healthy Cities Network) για τη χώρα μας, διοργάνωσε με  επυτιχία το 12 ο  Πανελλήνιο Συνέδριο του, στις 8 και 9 Ιουλίου 2016 στη Μήλο, με θέμα: «Πρόληψη στην Υγεία με πρωταγωνιστές τους Δήμους. Υγιείς και Ανθεκτικές Κοινότητες».
 
Στο πλαίσιο του 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου, με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ του ΙΤΑ και της Επιτροπής Χωροταξίας, Υποδομών και Περιβάλλοντος,  υπήρξε και ειδική θεματική ενότητα για την Ανακύκλωση το Περιβάλλον και την Υγεία, και συζητήθηκαν οι βασικές περιβαλλοντικές παράμετροι πάνω στην υγεία του πληθυσμού και  απαντήθηκαν ερωτήματα όπως:

  • Ποιες είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής;
  • Ποιες είναι οι θετικές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών από την εφαρμογή της ιεραρχίας στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων; Ποιες οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από τις χωματερές και ποιες οι θετικές από τα προγράμματα πρόληψης, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση
  • Ποιες είναι οι θετικές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών από την αειφόρο χρήση των υδατικών πόρων;
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, που απευθύνθηκε σε Δημάρχους, Δημοτικούς Συμβούλους και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που σχετίζονται με θέματα ανακύκλωσης και περιβάλλοντος, καθώς επίσης και σε συμβούλους ανάπτυξης των ΠΕΔ που ασχολούνται με το Περιβάλλον. Το παρόν στο Συνέδριο έδωσε και ο ιατρός και Δημοτικός Συμβουλος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης κ. Αναστάσιος Γκιολής.

Να σημειωθεί ότι στόχος του Συνεδρίου είναι η ευρύτερη διάδοση και προώθηση του μηνύματος της πρόληψης για την ποιοτική διατήρηση της υγείας των δημοτών, που αποτελεί προτεραιότητα για την Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού.
Τη Διοργάνωση τιμούν με την παρουσία τους διακεκριμένοι Ομιλητές, Επιστήμονες Υγείας ( όπως ο Καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγειας ΕΣΔΥ κ. Ιωάννης  Κυριόπουλος ( φώτο)), οι οποίοι αναπτύσσουν θέματα που αφορούν κυρίως την Πρόληψη για την Υγεία και το Περιβάλλον, ενώ παρουσιάζονται επιλεγμένα Κοινωνικά Προγράμματα που εφαρμόζονται στους Δήμους σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις Υγιείς Πόλεις.
Στο ετήσιο Συνέδριο  συμμετείχαν  Ο Υπουργός κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής,Εκπρόσωποι από την Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο ,  Εκπρόσωποι από Δημόσιους και Ιδιωτικούς Φορείς Υγείας,  Στελέχη και συνεργάτες των Δήμων που πλαισιώνουν τις κοινωνικές υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής Υγείας και Επιστήμονες Υγείας (Ιατροί, Φαρμακοποιοί, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Ψυχολόγοι, Φυσικοθεραπευτές, Νοσηλευτές, Επισκέπτες Υγείας κ.α.).
Σε σχετική ερώτηση μας γιά τους σκοπούς του Συνεδρίου ο κ. Αναστάσιος Γκιολής ( που στη φωτογραφία εικονίζεται μαζί με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γιώργο Πατούλη) μας είπε:
"Στόχος του συνεδρίου ήταν  η ευρύτερη διάδοση και προώθηση του μηνύματος της πρόληψης για τη ποιοτική διατήρηση της υγείας των δημοτών, ώστε αυτή να καταστεί καθημερινή πρακτική σε όλες τις πτυχές της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής, η συνέχιση και βελτίωση των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου που εφαρμόζονται στους Δήμους μέλη του Δικτύου, καθώς και η ανάδειξη και υιοθέτηση νέων προτάσεων στον σχεδιασμό τοπικών πολιτικών για την υγεία σύμφωνα με τις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Προβάλλεται η προστασία της δημόσιας υγείας με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και ιδιαίτερα στους ανασφάλιστους συμπατριώτες μας οι οποίοι αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς καθημερινά, λόγω της κρίσης και της συνεχιζόμενης ύφεσης.

Η Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των δημοτών και να σχεδιάζει δράσεις για την Υγεία με ολοκληρωμένη πολιτική πρόληψης σε κάθε τοπική κοινωνία ως τρόπο ζωής".