Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Πέτρος Τατούλης «Σημαντική διπλωματική συνεργασία Περιφέρειας Πελοποννήσου – Ρωσίας» - Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου και Κοινοβουλευτικής Κοινοπολιτείας των Χωρών της Ευρασίας




«Ανοίγουμε ένα νέο πεδίο διεθνών συνεργασιών και αναπτυξιακών προοπτικών για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, εδραιώνοντας τη διεθνή της παρουσία στις χώρες της Ευρασίας» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου συνεργασίας με τον Οργανισμό της Κοινοβουλευτικής Κοινοπολιτείας των χωρών της Ευρασίας με τον Επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου της Κεντρικής Υπηρεσίας του Κοινοβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Σεργκέι Χαρκόβ, στην έδρα της Περιφέρειας την Τρίτη 17 Μαΐου 2016.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου υπογράμμισε ότι η Πελοπόννησος θα αποτελεί τον εκπρόσωπο της Ελλάδος στις σχέσεις της με τις χώρες της Ευρασίας και ανακοίνωσε ότι μέσα από τη συνεργασία αυτή, αφενός, θα ιδρυθεί μια πρότυπη δομή σε συνεργασία με τη Ρωσία, η Διεθνής Διπλωματική Ακαδημία στην Πελοπόννησο, αφετέρου, η Ακαδημία Επιστημών της Ρωσίας θα διευρύνει τη συνεργασία της με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
«Πρόκειται ασφαλώς για μια ακόμα δικαίωση της πολιτικής της εξωστρέφειας της Περιφέρειας Πελοποννήσου» τόνισε ακολούθως ο κ. Τατούλης, σημειώνοντας παράλληλα ότι δημιουργείται ένα σταθερό πλαίσιο συνεργασίας που δεν θα επηρεάζεται από τις διακρατικές σχέσεις και τα γενικότερα πολιτικά προβλήματα, αλλά θα φέρνει σε διαρκή επαφή και συνεργασία τους λαούς των χωρών της Ευρασίας με την Ελλάδα.
Ο Επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου της Κεντρικής Υπηρεσίας του Κοινοβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Σεργκέι Χαρκόβ, αφού τόνισε το κοινό πολιτισμικό υπόβαθρο της Ορθοδοξίας και την παραδοσιακή φιλία των δύο λαών, τόνισε τη σημασία που έχει δώσει στη συνεργασία αυτή ο Πρόεδρος της Ρωσίας κ. Πούτιν και εξέφρασε την πεποίθησή του για την επιτυχή της έκβαση.
Ο κ. Χαρκόβ εκδήλωσε επίσης την πρόθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να αναπτυχθεί μέσα από αυτό το πρωτόκολλο συνεργασίας ένας διαρκής μηχανισμός ανταλλαγής απόψεων και καλών πρακτικών σε ζητήματα που άπτονται της οικονομίας, της κοινωνίας, του πολιτισμού και του τουρισμού. Εξέφρασε επίσης τη βούληση να αποτελέσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου το φορέα πρόσκλησης και άλλων Περιφερειών της Ελλάδος ώστε να συμμετάσχουν σε αυτό το πλαίσιο συνεργασίας.
Χαιρετισμό κατά την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας απηύθυνε ο κ. Μιχαήλ Ζαλικάνοφ, Βουλευτής του Ρωσικού Κοινοβουλίου επί 30 συναπτά έτη και «Ήρωας της Σοσιαλιστικής Εργασίας», ο οποίος εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του γιατί βρίσκεται στην «αρχαία γη της Ελλάδος» και γιατί συνεργάζεται με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, «ο οποίος ασπάζεται τις αρχές της διεθνούς συνεργασίας και της παραδοσιακής φιλίας των λαών Ελλάδος και Ρωσίας». Ο κ. Ζαλικάνοφ τόνισε ακόμη ότι θα αναλάβει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη της συμφωνίας αυτής από τους βουλευτές της Ρωσίας.
Χαιρετισμό απηύθυνε τέλος ο κ. Σερκέι Τσίκισοφ, επίσημος αντιπρόσωπος της Διεθνούς Ακαδημίας της Ρωσίας στην Κίνα, εξήρε την αποφασιστικότητα του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για την υπογραφή αυτής της συμφωνίας, την οποία χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας και εξέφρασε τη βούληση για την ανάπτυξη μιας πλατφόρμας που θα δώσει ώθηση στη συνεργασία στον τομέα της επιστήμης μέσα από τις δομές της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας.
Το Πρωτόκολλο συνεργασίας που υπεγράφη συνιστά ένα ευρύ θεσμικό πλαίσιο ανάπτυξης κοινών δράσεων στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού, της περιβαλλοντικής προστασίας, της οικονομίας, της κοινωνίας και της διπλωματίας, το οποίο θα εξειδικευθεί σε άξονες δράσεων με συγκεκριμένες διμερείς συμφωνίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του οργανισμού της Κοινοβουλευτικής Κοινοπολιτείας των χωρών της Ευρασίας.