Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Επιλέγοντας τους βολικούς εχθρούς!


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Δεν υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία: Η Τουρκία θα άρπαζε την ευκαιρία της προσφυγικής κρίσης για να θέσει στο τραπέζι και να παζαρέψει όχι μόνο με σκοπό την εξασφάλιση περισσότερων χρημάτων, αλλά και άλλα ωφελήματα.

Θα ζητούσε δηλαδή η Άγκυρα ανταλλάγματα που ήταν βέβαιο πως δεν θα ήσαν αποκλειστικά οικονομικά. Θα προσπαθούσε να ξεφύγει από τις υποχρεώσεις της.


Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα στο τελευταίο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που δεν κατέληξε σε συμφωνία, καθώς οι της ομάδας του Βίσεγκραντ έπραξαν αυτό που όλοι φαντάζονταν, συμπεριλαμβανομένου και του βέτο, αλλά και επειδή η Τουρκία θέλησε να συμψηφίσει την προσφυγική κρίση με ελάφρυνση των όρων για την ενταξιακή της πορεία και ξεπάγωμα των πέντε κεφαλαίων που έχει μπλοκάρει η Κύπρος.

Την ημέρα δηλαδή που η Κύπρος έβγαινε από το μνημόνιο και δεχόταν τα συγχαρητήρια όλων, βρισκόταν συγχρόνως αντιμέτωπη με μια απειλή για την ίδια της την εθνική υπόσταση.

Και γιατί όλα αυτά; Διότι ένα χρόνο τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αφήνει το θέμα να σέρνεται και τον τελευταίο καιρό δεν κάνει τίποτε άλλο από το να ασχολείται με τη στάση των χωρών της ομάδας του Βίσεγκραντ.

Ήταν βέβαιο, όμως, ότι με τους Βίσεγκραντ θα ασχολείτο η Γερμανία.

Το δικό μας πρόβλημα είναι το γνωστό και αιώνιο.

Και επ’ αυτού ούτε είχε ακουστεί τίποτε, ούτε φαίνεται να είχε γίνει η ανάλογη προετοιμασία – ίσως επειδή οι κυβερνήτες μας σκέπτονταν πως αυτό θα το έλυνε η Λευκωσία και οι ίδιοι απλώς θα έπαιζαν τους ήρωες.

Δεν είναι τυχαίο ότι το βράδυ της 7ης Μαρτίου, από τις περίφημες «κυβερνητικές πηγές» πληροφορηθήκαμε πως η ελληνική πλευρά θεωρεί «επιτυχία» το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση «γίνεται επί του σχεδίου απόφασης ΕΕ – Τουρκίας και όχι επί των αξιώσεων της Αυστρίας και των χωρών του Βίσεγκραντ για το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας».

Όπως μάθαμε από τις ίδιες «πηγές», «η Ελλάδα όχι μόνο δεν απομονώθηκε, αλλά κατάφερε να απομονώσει τις χώρες του Βίσεγκραντ, αλλά και την Αυστρία που αντιδρά στο σχέδιο απόφασης ΕΕ-Τουρκίας».

Δηλαδή, ο καημός τους ήταν να πουν στο εγχώριο ακροατήριο ότι τα έβαλαν με την… Αυστροουγγαρία!

Δηλαδή, η κυβέρνηση πανηγύριζε επειδή οι εταίροι της συζητούσαν το σχέδιο απόφασης ΕΕ-Τουρκίας, ενώ όφειλε να γνωρίζει πως ένα τέτοιο σχέδιο δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει δεκτό από την Κύπρο – και από την Ελλάδα, βεβαίως.

Με λίγα λόγια, κοίταζαν προς τους δορυφόρους της Γερμανίας, ενώ η απειλή βρισκόταν ανατολικά…

Γιατί το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι είτε να κατασκευάζει εχθρούς, είτε να επιλέγει τους βολικούς εχθρούς!

Πάντα για τις ανάγκες της προπαγάνδας!

elzoni.gr