Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Η σημασία της ταχείας ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, επισημάνθηκε στη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ

Η σημασία της ταχείας ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, επισημάνθηκε στη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ
Την κεντρική θέση ότι οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών δεν πρέπει να γίνουν αφορμή για καθυστερήσεις στην αξιολόγηση διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο 'Ανγκελα Μέρκελ, στην κατ' ιδίαν συνάντησή τους, στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για τους Σύρους πρόσφυγες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Το προσφυγικό ζήτημα κυριάρχησε στη συνάντηση, συζητήθηκε ωστόσο και η πορεία του ελληνικού προγράμματος.


Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Γερμανίδα καγκελάριο για τα θετικά στοιχεία που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία και τα οποία συγκροτούν ένα πλαίσιο που δίνει δυνατότητες να περάσει η Ελλάδα στην ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, στο γεγονός της απορρόφησης κατά 97% των ευρωπαϊκών πόρων, το ότι μέσα στο 2015 υπήρξαν 170.000 θέσεις εργασίας περισσότερες, ότι προχώρησε η ανακεφαλαιοποίηση με επιτυχία και ότι ολοκληρώνονται συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας που μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο.

Αναφορικά με το ασφαλιστικό, κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός περιέγραψε την πρόταση της κυβέρνησης ως πρόταση που είναι εντός του πλαισίου της συμφωνίας και υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις, καθώς η ελληνική πρόταση είναι στα χέρια των θεσμών από την αρχή του χρόνου. «Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχουν καθυστερήσεις», είπε ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και τόνισε ότι «οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών δεν θα πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για καθυστέρηση στην αξιολόγηση». «Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης με την Ελλάδα», σημείωσε επιπλέον, υπογραμμίζοντας δεν υπάρχει κανένας λόγος καθυστέρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανίδα καγκελάριος ρώτησε τον κ. Τσίπρα και για την εσωτερική κοινωνική και πολιτική κατάσταση.

Όσον αφορά στο προσφυγικό, πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν ότι εκείνο που ζητεί η κ. Μέρκελ είναι να έχουν ολοκληρωθεί τα hotspots έως τις 18 Φεβρουαρίου, οπότε διαξέγεται η σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες. Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι έως τότε θα έχει υλοποιήσει τις σχετικές δεσμεύσεις της. Εκείνα που τονίζει η κυβέρνηση και με τα οποία συμφωνούν οι συνομιλητές της, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, είναι ότι εφόσον ήρθη το εμπόδιο μπλοκαρίσματος χρηματοδότησης από τον Ιταλό πρωθυπουργό πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα το συμφωνηθέν joint action plan ΕΕ-Τουρκίας. Επίσης, η κυβέρνηση ζητεί την πλήρη εφαρμογή του πρωτοκόλλου επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Ακόμη η κυβέρνηση ζητεί μετ' επιτάσεως να εφαρμοστεί το εργαλείο της επανεγκατάστασης (relocation) που προχωράει με μηδαμινούς ρυθμούς.


H τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού

"Η Ελλάδα έχει βιώσει από πρώτο χέρι τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης. Παρ όλα αυτά, σε αντίθεση με άλλους, επιμένουμε να αντιμετωπίζουμε την πρόκληση με ανθρωπισμό και με βάση τις ευρωπαϊκές αξίες", τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του στη Διάσκεψη Δωρητών για τους Σύρους πρόσφυγες στο Λονδίνο.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η Ελλάδα παρόλες τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει θα προσφέρει 300.000 ευρώ ως ενίσχυση για το 2016 για τους Σύρους πρόσφυγες. Ένα ποσό συμβολικό, όπως επισήμανε, για να τονίσει πως όμως η μάχη που δίνεται από τους Έλληνες πολίτες για την αντιμετώπιση της κρίσης δεν είναι συμβολική αλλά ανεκτίμητη.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «από τον Ιούλιο, έχουμε αντιμετωπίσει ροές περισσότερων από 900.000 ανθρώπων, από τους οποίους περίπου 500.000 είναι Σύροι» και πως «το κόστος διαχείρισης αυτών των ροών είναι τεράστιο, την ίδια στιγμή που το Λιμενικό έχει σώσει πάνω από 150.000 πρόσφυγες και μετανάστες». Υπογράμμισε ότι και οι πολίτες της Ελλάδας κάνουν ό,τι μπορούν να στηρίξουν τους Σύρους πρόσφυγες.

‘Όπως είπε, η κρίση στη Συρία έχει ανθρωπιστικές επιπτώσεις που θα μείνουν για δεκαετίες και τις οποίες «δεν μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε υψώνοντας τείχη ή σπρώχνοντας πίσω ανθρώπους στη θάλλασα διακινδυνεύοντας θανάτους. Δεν μπορούμε να σπρώχνουμε τους ανθρώπους από χώρα σε χώρα, σαν η διαχείρισή τους να είναι ευθύνη κάποιου άλλου». Ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε «τι θα είχε συμβεί σε εκατομμύρια Σύρων, αν η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος, αποφάσιζαν να υψώσουν τείχη. Ή αν όλη η Ευρώπη είχε πει: ‘'Οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ. Το τι συμβαίνει στη Μεσόγειο δεν είναι δικό μας πρόβλημα''».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική προσέγγιση, εστιασμένη στην αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση των προσφυγικών ροών». «Μια απάντηση», όπως πρόσθεσε, «που να εστιάζει στη συνεργασία και την βοήθεια προς τις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία, και σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος εκατομμυρίων προσφύγων». Με διασφαλίσεις, συνέχισε, που εξασφαλίζουν την ένταξη των προσφύγων στις χώρες αυτές , ενώ μειώνουν τις ροές της μετανάστευσης. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «έχουμε συζητήσει σχετικά πρότζεκτ στη βάση του αction plan ΕΕ-Τουρκίας και πρέπει να εργαστούμε πιο σκληρά για να επιτύχει αυτό το σχέδιο». Πρέπει, είπε, να προωθήσουμε εκπαιδευτικά προγράμματα και γενναίες οικονομικές πρωτοβουλίες στην Ιορδανία και τον Λίβανο. «Πρέπει να εργαστούμε για ένα ισχυρό πρόγραμμα επανεγκατάστασης στην Ευρώπη και άλλες χώρες. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ασκηθεί πίεση για πολιτική διευθέτηση της συριακής σύγκρουσης που θα τερματίσει τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων και θα αντιμετωπίζει την τρομοκρατία - μια διευθέτηση που θα δημιουργεί συνθήκες για συμφιλίωση και για επιστροφή των Σύρων στα σπίτια τους».

Μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τον επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν.


e-typos.com