Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Συνέντευξη κ. Γιάννη Πλακιωτάκη στον ΣΚΑΙ στην εκπομπή «Αταίριαστοι»




Συνέντευξη κ. Γιάννη Πλακιωτάκη στον ΣΚΑΙ στην εκπομπή «Αταίριαστοι»


Δ: Ο κύριος Πλακιωτάκης, πρώην πρόεδρος της ΝΔ. Σας ευχαριστούμε που είστε εδώ κοντά μας.
Π: Να’ στε καλά. Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.
Δ: Λοιπόν, πλέον πια δεν είστε σ αυτή τη θέση μετά τις εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πλέον πρόεδρος της ΝΔ. Εσείς θα έχετε κάποιο άλλο ρόλο στο κόμμα?
Π: Κοιτάξτε, εγώ παραμένω προφανώς βουλευτής Λασιθίου. Αποκόμισα μία τεράστια εμπειρία το τελευταίο δίμηνο που είχα την ευθύνη της παράταξης, να προχωρήσουμε στις εσωκομματικές εκλογές και βεβαίως να εκπροσωπήσουμε τη ΝΔ στο Κοινοβούλιο. Παραμένω και στη διάθεση του Προέδρου και του κόμματος. Ποτέ μου δεν διεκδίκησα αξιώματα και νομίζω ότι οι πολιτικοί και με «οι» και με «η» κρίνονται κυρίως από το αποτέλεσμα.

Δ: Μάλιστα. Κύριε Πλακιωτάκη, νομίζω προχτές, πριν από 3-4 μέρες, κάνατε μία δήλωση η οποία συζητήθηκε πάρα πολύ και αναφέρομαι στην δήλωση που κάνατε ότι τραμπούκοι του ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνουν στους αγρότες. Επιμένετε;
Π: Νομίζω δικαιώθηκα. Τα χθεσινά επεισόδια και στο κέντρο της Αθήνας αυτό επιβεβαίωσαν. Και θέλω να σου πω και κάτι, από την επαφή μου που είχα από τους αγρότες (Δ: Συριζαίοι τις κάνουν τις κινητοποιήσεις;) της Κρήτης, όταν τους ρώτησα αν υπάρχει κινητοποίηση από τη μεριά της ΝΔ ή της Χρυσής Αυγής για τη δημιουργία επεισοδίων, προφανώς και μου είπαν ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο με δεδομένο ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αμαυρώσει, να απαξιώσει τον αγώνα των αγροτών στα μάτια της κοινής γνώμης. Αυτό γίνεται τώρα. Και βεβαίως έχουμε δει και σε άλλες παρόμοιες καταστάσεις στο παρελθόν, στην ουσία να παρεισφρύουν αυτοί οι μπαχαλάκηδες, όπως έγινε και χτες και να δημιουργούν αυτού του είδους τα επεισόδια.
Δ: Θέλω να είμαστε καθαροί σ’ αυτό. Τα επεισόδια τα δημιούργησαν άνθρωποι που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ;
Π: Κοιτάξτε νομίζω αυτό είναι προφανές έτσι, όταν κάποιοι πλήττονται από τις απεργιακές κινητοποιήσεις, όταν δημιουργείται ένα τεράστιο κοινωνικό ρεύμα που πάει αντίθετα στην πολιτική της κυβέρνησης, που εδώ η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα ψέματα της δικής της πολιτικής, τα ψέματα, τις υποσχέσεις, τα κρυφά σχέδια. Όλα αυτά πληρώνει η σημερινή κυβέρνηση. Και βεβαίως ο κ. Τσίπρας ήταν ο πολιτικός εμπρηστής που προηγούμενου διαστήματος.
Δ: Υποθέτω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο εικάζεται δεν έχετε συγκεκριμένα.., το εικάζεται ότι είναι του ΣΥΡΙΖΑ.
Π: Όχι, είναι σας λέω και από μαρτυρίες που είχα και από τις επαφές μου και με τους αγρότες της Κρήτης. Αυτό είναι μια πραγματικότητα.
Δ: Η απάντηση από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι στα μπλόκα βρίσκονται άτομα της ΝΔ, ενδεχομένως να συνεργάζονται και με κάποιους από την Χρυσή Αυγή. Ακούστηκαν αυτά ως διαρροές, έτσι δεν είναι;
Π: Θέλετε να σας πω και γιατί επιβεβαιώνονται από το γεγονός ότι στην τελευταία συνέντευξη τύπου της κυρίας Γεροβασίλη, όταν την ρώτησαν περί αγροτικών κινητοποιήσεων δεν αναφέρθηκε στην ΝΔ.
Δ: Θεωρείται ότι έκανε ένα βήμα πίσω.
Π: Προφανώς. Μετά τη δική μας παρέμβαση έκανε πίσω. Γεγονός που επιβεβαιώνει το αληθές των δικών μας καταγγελιών. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Δ: Επί της ουσίας κύριε Πλακιωτάκη, για τις χθεσινές κινητοποιήσεις, εκτός από τους αγρότες, και για τις κινητοποιήσεις που είδαμε στο κέντρο της Αθήνας;
Π: Κοιτάξτε, επί της ουσίας αυτή τη στιγμή έχουμε μία κυβέρνηση, η οποία υποσχέθηκε στους πάντες τα πάντα, μία κυβέρνηση η οποία όσο ήταν αξιωματική αντιπολίτευση ούτε κατέθεσε μία συγκεκριμένη πρόταση, ούτε συναίνεσε, αλλά τουναντίον, παρότρυνε τον κόσμο να βγει στους δρόμους, αυτό συνέβαινε το προηγούμενο διάστημα και τώρα καλείται να αντιμετωπίσει κρίσιμα προβλήματα, που η ίδια διαπραγματεύτηκε και η ίδια δημιούργησε. Τι κάνει τώρα η κυβέρνηση; Κινείται κυρίως επικοινωνιακά, προσπαθεί να πετάξει την μπάλα εκτός γηπέδου και βεβαίως προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη διαπραγμάτευση που η ίδια είναι αποκλειστική υπεύθυνη.
Δ: Και η ΝΔ θα παίξει με αυτό που λέμε σκληρό ροκ; Γιατί ας πούμε από τις δηλώσεις που μας κάνατε πριν από λίγο, ότι τα επεισόδια τα κάνανε άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ, η ένταση που ακούω από κάποιους συναδέλφους σας στην κοινοβουλευτική ομάδα, σημαίνει ότι πάμε σε μία ανοιχτή σύγκρουση. Για να είμαι και ακριβής, ανοιχτή σύγκρουση για τα θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας, όχι για το προσφυγικό, το προσφυγικό το βγάζω απ’ έξω γιατί εκεί επιχειρείται τέλος πάντων να υπάρχει μια κοινή συνισταμένη όλου του πολιτικού συστήματος και μακάρι να το δούμε. Ωστόσο στα υπόλοιπα, ασφαλιστικό, φορολογικό, όλα αυτά (Δ: και κινητοποιήσεις) θα πάει η ΝΔ σε σκληρή αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Π: Κοιτάξτε η ΝΔ θα ασκήσει πολιτική και υπεύθυνη αντιπολίτευση. Δεν θα κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση και βεβαίως θα καταθέτουμε και τις δικές μας προτάσεις, εμείς προκρίνουμε την συνεννόηση και τον διάλογο. Αλλά ξέρετε όλα αυτά για να γίνουν και να έχουν ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα θα πρέπει να γίνουν στη βάση ενός διαλόγου, με συγκεκριμένες προτεραιότητες. Εδώ η κυβέρνηση, όπως έγινε για παράδειγμα στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, μας κάλεσε υποτίθεται για συνεννόηση, στη συνέχεια μας είπε ότι θέλει διάλογο χωρίς να προϋποθέτει συνεννόηση, και μετά όταν διατυπώσαμε αντίθετη άποψη απ’ όσα μας έλεγε ο κύριος Τσίπρας άρχισε να μας βρίζει. Με αυτό τον τρόπο, δεν πάμε ξέρετε πουθενά.
Δ: Σ αυτό το συμβούλιο, μιας και το αναφέρετε, και μπορείτε τώρα να μας είπες και δυό πράγματα περισσότερο, ειπώθηκε κάτι το οποίο δεν έχουμε μάθει; Ειπώθηκε από την πλευρά του κ. Τσίπρα κάτι το οποίο δεν έχει ακουστεί; Σας ζήτησε να προχωρήσετε σε συναίνεση κυβερνητικού, τι καταλάβατε, κυβερνητικού τύπου συναίνεση;
Π: Κοιτάξτε, ήταν μία επικοινωνιακού τύπου συνάντηση, χωρίς καμία στόχευση. Βεβαίως ζητήθηκε συνεννόηση στα μείζονα ζητήματα που απασχολούν την χώρα, ασφαλιστικό, συνταγματική αναθεώρηση, προσφυγικό. Από την άλλη όμως, δεν υπήρχε καμία απολύτως προετοιμασία. Δεν είχαμε συγκεκριμένη ατζέντα, συγκεκριμένα θέματα, συγκεκριμένες προτεραιότητες. Άρα μας ζητηθεί μια εκ προοιμίου συνεννόηση, ή διάλογος αν θέλετε, χωρίς  να υπάρχει τίποτα δεδομένο ή συγκεκριμένο.
Δ: Άρα ο κύριος Τσίπρας επιθυμούσε να σας παγιδεύσει κατά κάποιο τρόπο ή αναζητούσε συνενόχους;
Π: Προφανώς. Είναι προφανές αυτό. Όταν δεν έχεις συγκεκριμένη ατζέντα, όταν δεν έχεις συγκεκριμένη στόχευση, όταν δεν έχεις συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων της χώρας, το κάνεις πολύ απλά γιατί αναζητάς συνενόχους στο έγκλημα που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής.
Δ: Και γι αυτό το έγκλημα, φταίει μόνο ο ένας χρόνος διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ; Δηλαδή παρουσιάζουμε μία κατάσταση ότι για όλα φταίει αυτό το τελευταίο έτος; Επειδή είπατε πριν ότι πληρώνει τα δικά του λάθη, ψέματα..
Π: Διαχρονικά προβλήματα υπάρχουν στην χώρα, όπως για παραδείγματος χάριν ένα από αυτά είναι το ασφαλιστικό. Γι’ αυτό εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρχει μία μίνιμουμ, έστω, συνεννόηση. Αλλά όταν καταθέτεις ένα ασφαλιστικό..
Δ: Δεν είδαμε όμως αυτή, ούτε στην Βουλή την είδαμε.
Π: Προσέξτε, τέλος του 2014, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν υπήρχε η αναγκαιότητα να  πάρουμε τέτοιου είδους μέτρα. Αν εξαιρέσει κανείς τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, δεν υπήρχαν τέτοιου είδους μέτρα στην ατζέντα ή στη συνεννόηση.
Δ: Και τη ρήτρα μου μηδενικού ελλείμματος.
Π:Και τη ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος, θα συμφωνήσω μαζί σας. Εμείς τι πληρώνουμε σήμερα; Εμείς πληρώνουμε τα λάθη και τις παραλείψεις ενός έτους συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτή είναι η πραγματικότητα, το 1,2 δις έλλειμμα.
Δ: Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως λέει ότι πληρώνουμε 40 χρόνια ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.
Π: Κοιτάξτε, ο ΣΥΡΙΖΑ καταρχήν έχει παρελθόν. Μην επικαλείται ότι για όλα φταίνε οι κυβερνήσεις. Οι κυβερνήσεις έχουν ένα μερίδιο ευθύνης. Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνάει τον τελευταίο χρόνο και όλα τα δημοσιονομικά μεγέθη το τελευταίο διάστημα έχουν πάει από το κακό στο χειρότερο. Και σήμερα, ξανά, ξεκινάμε από κει που είχαμε αφήσει την διαπραγμάτευση το 2015.
Δ: Γι αυτό και η ΝΔ σκοπεύει να ζητήσει και εξεταστική για την περίοδο την πρώτη της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και το τι έγινε εκείνη την περίοδο;
Π: Κοιτάξτε, όλα θα γίνουν στο κατάλληλο χρονικό διάστημα. Αλλά αυτό που θέλω εγώ να τονίσω είναι το εξής, ότι δυστυχώς, τον ένα χρόνο ΣΥΡΙΖΑ τον έχουμε πληρώσει πάρα πολύ ακριβά. Και σε επίπεδο επενδύσεων, και σε επίπεδο δημοσιονομικών μεγεθών, και σε επίπεδο έλλειψης αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης. Αυτό πληρώνει σήμερα η χώρα μας. Γι αυτό βλέπεται και τις δηλώσεις Σόιμπλε.
Δ: Κύριε Πλακιωτάκη, θα πάμε και στις δηλώσεις Σόιμπλε, είστε με τους αγρότες; Η ΝΔ είναι με τους αγρότες; Στηρίζει όλα τους τα αιτήματα;
Π: Κοιτάξτε, η ΝΔ, καταρχήν ήμασταν οι πρώτοι που επιβάλαμε φορολογία στους αγρότες, 13%, και αυτό το κάναμε και για λόγους ισονομίας και για λόγους αναλογικότητας. Άλλο είναι να φορολογείς τους αγρότες, άλλο είναι να φορολογείς τους ελεύθερους επαγγελματίες και άλλο είναι να τους καταστρέφεις. Διότι όταν πληρώνεις σε εισφορές και σε φόρους το 80% των εσόδων σου, προφανώς και τους κλείνεις. Άρα, καταστρέφεις την πρωτογενής παραγωγή, μιας και μιλάμε για αγρότες. Εδώ μου λέγαν  οι αγρότες της Κρήτης πριν από μερικές μέρες ότι σκοπεύουν να μετακομίσουν την έδρα των επιχειρήσεών τους στην Βουλγαρία.   
Δ: Δηλαδή, είστε με τους αγρότες; Η ΝΔ είναι με τους αγρότες;
Π: Εμείς είμαστε υπέρ της βιωσιμότητας του αγροτικού τομέα.
Δ: Άρα είστε απέναντι από το σχέδιο Κατρούγκαλου;
Π: Προφανώς είμαστε απέναντι.
Δ: Και από το σχέδιο Τσακαλώτου για την αύξηση φορολογίας;
Π: Νομίζω ότι το έχουμε καταστήσει σαφές ότι τέτοιου είδους σχέδιο και τέτοιου είδους μέτρα η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει.
Δ: Μάλιστα. Άρα που οδηγούμαστε κύριε Πλακιωτάκη, εδώ να βάλουμε και τις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε, ξαναζούμε εποχές Grexit ή μήπως ο κ. Τσίπρας οδηγήσει ξανά τη χώρα σε εκλογές;
Π: Καταρχήν, αν ο κ. Τσίπρας είχε απτά αποτελέσματα, ο κ. Σόιμπλε, και ο κάθε είδους κύριος Σόιμπλε, θα ήταν απομονωμένος. Όμως με την πολιτική του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του, παίζουμε το παιχνίδι του κ. Σόιμπλε. Αυτή είναι η πραγματικότητα, διότι όταν έχουμε μία κυβέρνηση, η οποία έχει υπογράψει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, έχει διαπραγματευτεί συγκεκριμένα μέτρα, και τώρα υπό τύπου επικοινωνιακών τεχνασμάτων, υπό τύπου, αν θέλετε, πετώντας την μπάλα εκτός γηπέδου, προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις, αντιλαμβάνεστε ότι δεν οδηγούμαστε πουθενά.
Δ: Άρα αυτό το αδιέξοδο λύνεται μόνο μέσω εκλογών;
Π: Την πρωτοβουλία των κινήσεων και ό,τι ακολουθήσει από δω και πέρα, την αποκλειστική ευθύνη την έχουν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος. Πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, πρέπει να προχωρήσει η διαπραγμάτευση.
Δ: Αφού είναι λάθος όλα αυτά που λέτε πώς να προχωρήσει; Λέτε ότι από την μία μεριά είναι λάθος όλα αυτά και από την άλλη να προχωρήσει η αξιολόγηση.
Π: Να προχωρήσει, προσέξτε, αφού λάβει υπόψη και τις προτάσεις μας. Δεν μπορεί να υπάρχει ένας αφορισμός. Αν επιθυμείς την συναίνεση ή την συνεννόηση, αυτό πρέπει να γίνει επί ρεαλιστικών δεδομένων. Αλλά όταν λες ότι εγώ είμαι πολιτικά σταθερός, ότι δεν έχω την ανάγκη κανενός, ότι νιώθω πολιτικά ισχυρός με τους 153 βουλευτές, ε τότε ψήφισέ τα μόνος σου.
Δ: Πριν κλείσουμε κ. Πλακιωτάκη, μία τελευταία ερώτηση. Η ΝΔ θέλει στελέχη από το ΠΑΣΟΚ και από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς; Θα γίνει ένα τέτοιο άνοιγμα;
Π: Κοιτάξτε, ως προς την φιλοσοφία της διεύρυνσης εμένα με βρίσκει σύμφωνο. Όμως δεν θα πρέπει να περιοριστούμε σε προσωπικότητες. Θα πρέπει να γίνει η διεύρυνση ανά περίπτωση. Προφανώς μέσα στα πλαίσια του ανοίγματος της ΝΔ προς το κέντρο, αλλά το σημαντικότερο για εμένα από όλα είναι ότι η ΝΔ ως υπεύθυνο κόμμα αντιπολίτευσης, για να μπορέσουμε να πείσουμε ξανά τον λαό, θα πρέπει να διατυπώσουμε μία εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Να ξανακάνουμε τη ΝΔ μεγάλη, σύγχρονη, φιλοευρωπαϊκό κόμμα που μπορεί να αναλάβει τις συνθήκες του τόπου.
Δ: Μάλιστα. Σας ευχαριστούμε κύριε Πλακιωτάκη. Να είστε καλά.
Π: Εγώ σας ευχαριστώ. Να είστε καλά.
  

Γραφείο Τύπου Πλακιωτάκη