Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Der Spiegel: «Ο κατάλογος με τις φρικαλεότητες» - Το γερμανικό περιοδικό σχολιάζει τα μέτρα που ζητεί το Eurogroup

Der Spiegel: «Ο κατάλογος με τις φρικαλεότητες»
«Κατάλογο με φρικαλεότητες» χαρακτηρίζει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel τα μέτρα που ζητεί το Eurogroup να κάνει αποδεκτά η Ελλάδα, κάνοντας μάλιστα λόγο για «ηθελημένη ταπείνωση» της χώρας.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό το κείμενο που προσπαθεί να επιβάλει το Eurogroup αποτελείται από τρία μέρη:
-Τα πρώτα μέτρα θα πρέπει να περάσουν ως την επόμενη Τετάρτη 15 Ιουλίου στο ελληνικό κοινοβούλιο, προκειμένου να αποκατασταθεί η «εμπιστοσύνη» των εταίρων . Αυτά περιλαμβάνουν τις αλλαγές στο ΦΠΑ και το ασφαλιστικό σύστημα . Επιπλέον, ζητείται μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και πλήρη ανεξαρτησία της ελληνικής στατιστικής αρχής ΕΛΣΤΑΤ .

Τελευταίο «αντίο» στον Ομάρ Σαρίφ



Κηδεύθηκε την Κυριακή ο Ομάρ Σαρίφ, ο οποίος άφησε την Παρασκευή την τελευταία του πνοή σε ηλικία 83 ετών.
Ήταν ένας από τους λίγους Άραβες ηθοποιούς με καριέρα στο Χόλιγουντ. Έλαμψε με τους ρόλους του στις ταινίες Λόρενς της Αραβίας και Δόκτωρ Ζιβάγκο.
Τον περασμένο Μάιο, ο γιος του Ταρέκ αποκάλυψε ότι ο αξέχαστος ηθοποιός έπασχε από αλτσχάιμερ εδώ και τρία χρόνια.

ΈΚΤΑΚΤΟ ΑΠΟ ΤΟ Associated Press

Η ελληνική πλευρά θέλει συμφωνία για να αποφύγει την κατάρρευση των τραπεζών
BREAKING: Greek government wants deal with creditors at summit to avoid bank meltdown, says official.

Η Γερμανία έχει δείξει έλλειψη αλληλεγγύης απέναντι στην ελληνική κρίση Στίγκλιτς: Η Γερμανία έχει καταφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στην Ευρώπη

Στίγκλιτς: Η Γερμανία έχει καταφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στην Ευρώπη
Η Γερμανία «έχει καταφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στην Ευρώπη» με τη στάση της στην ελληνική κρίση, δήλωσε ο βραβευμένος με Νόμπελ Αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο στην Αντίς Αμπέμπα, στο περιθώριο διεθνούς διάσκεψης για τη Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης.

"Η Γερμανία έχει δείξει έλλειψη αλληλεγγύης. Δεν μπορεί να υπάρχει μια ζώνη του ευρώ χωρίς ένα ελάχιστο αλληλεγγύης.

Διχασμένη η Ευρώπη για μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

Διχασμένη η Ευρώπη για μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη
Τέσσερα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης τάσσονται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας -με οποιανδήποτε κόστος - στην Ευρωζώνη, πέντε αμφιταλαντεύονται και άλλα εννέα είναι «ανοικτά» σε ένα Grexit.

e-typos.com

Ελληνικές πηγές για τη διαπραγμάτευση

Μπαίνουμε αισίως στην έκτη ώρα από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.
Λίγο πριν από τις 23:20 τελείωσε η συνάντηση που είχε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν και τον Γερμανό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο τελευταίος ήταν εκείνος που αποχώρησε πρώτος από την τριμερή συνάντηση

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επιδίωξη της ελληνικής πλευράς στη σημερινή σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης είναι να σταλεί πολιτικό μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ότι η Ελλάδα οδεύει προς μία συμφωνία για το νέο πρόγραμμα στήριξης. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, με αυτόν τον τρόπο, η ΕΚΤ θα μπορέσει να αυξήσει άμεσα τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA).

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση στη σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης, που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δίνεται μάχη επί πολλών ζητημάτων που αναφέρονται στο κείμενο που κατέθεσε το Eurogroup.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τόσο στο Eurogroup όσο και στη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης, η κατάσταση ήταν και παραμένει πολωμένη, με τα κράτη-μέλη διχασμένα. Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, υπάρχουν χώρες, με πρώτη τη Γερμανία, που τηρούν πολύ σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας και άλλες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ιρλανδία, που τάσσονται αναφανδόν υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν το... κουνάει η Κωνσταντοπούλου: Μόνο η Βουλή μπορεί να με διώξει

Δεν το... κουνάει η Κωνσταντοπούλου: Μόνο η Βουλή μπορεί να με διώξει
Το χάσμα που δημιουργήθηκε μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, κυρίως μετά το “παρών” της δεύτερης στην προχθεσινή κρίσιμη ψηφοφορία της Βουλής, δύσκολα θα γεφυρωθεί. Η κ. Κωνσταντοπούλου δεν είναι διατεθειμένη να κάνει εύκολη τη ζωή του κ. Τσίπρα.

Σύμφωνα με κύκλους της προέδρου της Βουλής η ίδια ξεκαθαρίζει πως δεν τίθεται θέμα παραίτησής της και όπως λέει “Μόνο η Βουλή μπορείνα με διώξει”.
Οι ίδιοι κύκλοι διαρρέουν πως δεν της έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο, αλλά αν συμβεί, αυτό θα το αποφασίσει η Βουλή!

Η κα Κωνσταντοπούλου μιλώντας στη Naftemporiki.gr είπε: «Δεν έχω καμία σκέψη για παραίτηση, τα δημοσιεύματα είναι εκ του πονηρού. Δεν επιχείρησαν κάν να τα διασταυρώσουν μαζί μου»

Νέος γύρος διαβουλεύσεων - Θα είναι μακρά η νύχτα...

Σύνοδος Κορυφής Live: Μέρκελ, Ολάντ και Τούσκ έβαλαν το μαχαίρι στον λαιμό του Τσίπρα! Ή θα συμμορφωθείς ή έξοδος από το ευρώ και κατάρρευση τραπεζών
Ο Stephen Brown του Politico μεταδίδει πως οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωζώνης, μετά τη διακοπή για κατά μέρους διαβουλεύσεις, επέστρεψαν στην αίθουσα συνεδριάσεων προκειμένου να ξεκινήσει η συγγραφή του κειμένου, το οποίο θα είναι ουσιαστικά αυτό που παρουσίασε ο Νταισελμπλουμ μετά το Eurogroup και το οποίο θα μετατραπεί σε δήλωση της Συνόδου Κορυφής. Βέβαια αυτό θα γίνει όταν οι 19 ηγέτες καταλήξουν σε μια συμφωνία για όσα τους χωρίσουν και στα οποία υπάρχουν ακόμη διαφορές. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και άλλη μια διακοπή σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Politico και η οποία πρόσθεσε με νόημα πως θα είναι μακρά η νύχτα!

Κορυφαίος αξιωματούχος: Έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό του Τσίπρα - Δύσκολες ώρες στην 4μερή




Δύσκολες ώρες πέρασε στην τετραμερή ο Έλληνας πρωθυπουργός. Για εικονικό πνιγμό του Αλέξη Τσίπρα από την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ντόναλντ Τουσκ έκανε λόγο κορυφαίος αξιωματούχος! Στον Έλληνα πρωθυπουργό τέθηκε το δίλημμα: ή θα γίνει λειτουργικό κομμάτι της ευρωζώνης, συμφωνώντας να εφαρμόσει άμεσα στις μεταρρυθμίσεις που του ζητώνται ή η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ και θα δει τις τράπεζες της να καταρρέουν!
Είχε προηγηθεί χθες εκείνο με τον Αλέξη Τσίπρα να σπάει... πιάτα, την Άνγκελα Μέρκελ να τον κυνηγάει και να μαζεύει και τον Φρανσουά Ολάντ να τα... κολλάει!

Οι φωτογραφίες μέσα από την 4μερή συνάντηση δείχνουν τις δύσκολες ώρες που πέρασε ο Αλέξης Τσίπρας. Υπενθυμίζεται ότι κορυφαίος αξιωματούχος μίλησε για "εικονικό πνιγμό" του Έλληνα πρωθυπουργού από Μέρκελ και Ολάντ, που τον απείλησαν πως είτε θα δεχτεί να κάνει όσα του ζητούν ή θα δει την Ελλάδα εκτός ευρώ και τις τράπεζες να καταρρέουν! 

newsit.gr

Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής: Αξιοπιστία δεν σημαίνει βάζουμε νέες απαιτήσεις!


Για έλλειμμα εμπιστοσύνης και έλλειψη αξιοπιστίας μιλούν όλο το Σαββατοκύριακο Ευρωπαίοι ηγέτες και υπουργοί Οικονομικών. Μόνο που μετά το κείμενο του Eurogroup που έφτασε στη Σύνοδο Κορυφής για μιλά για πρώτη φορά για Grexit ήταν η σειρά του Αλέξη Τσίπρα να περάσει στην αντεπίθεση!

Το θέμα αξιοπιστίας τέθηκε και κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των 19 ηγετών των κρατών μελών της ευρωζώνης, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να απαντά στις κατηγορίες.

Σύμφωνα με το Mega, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είπε: "Εμείς πήγαμε το περιεχόμενο της πρότασης στη Βουλή για να πάρουμε εξουσιοδότηση ακριβώς για λόγους αξιοπιστίας. Ωστόσο η αξιοπιστία πρέπει να είναι αμφίδρομη και αξιοπιστία δεν σημαίνει να φορτώνουμε τη συμφωνία με επιπλέον απαιτήσεις".

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν το κείμενο του Eurogroup "τέρας" και σημειώνουν πως περιλαμβάνει σκληρούς όρους, ενώ υπάρχουν επίσης απαιτήσεις που δεν υπήρχαν στο παρελθόν.

 newsit.gr

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ



Εμφάνιση Ε ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ-Ζ Κ ΓΙΟΥΝΚΕΡ.jpg
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Όπως και στην Ελλάδα, έτσι και στην Ευρώπη, η Νέα Δημοκρατία κάνει το εθνικό της καθήκον. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, προσπαθεί να πείσει τους Ευρωπαίους οτι πρέπει να υπάρξει μια καλή συμφωνία, που μπορεί και πρέπει ο πρωθυπουργός να αποδεχθεί και το Εθνικό Κοινοβούλιο να την ψηφίσει, ώστε η Ελλάδα να εξασφαλίσει την παραμονή της στο ευρώ.
Δυστυχώς, πέρασαν έξι μήνες, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Τα πράγματα έχουν φτάσει σε πάρα πολύ δύσκολο σημείο. Είναι οριακά και σήμερα ίσως παίζονται όλα.
Καλώ τον πρωθυπουργό, ή μάλλον του κάνω έκκληση, να σταματήσει πια το όποιο τακτικίστικο παιχνίδι, να συμφωνήσει με τους εταίρους και να φέρει τη συμφωνία στο Εθνικό Κοινοβούλιο, ώστε η Ελλάδα και οι Έλληνες πολίτες, να ζήσουν τα επόμενα χρόνια μέσα στην Ευρώπη.

Βαρύ κλίμα συνάντησε ο Μεϊμαράκης

 
Σε πολύ βαρύ κλίμα για τη χώρα πραγματοποιήθηκε η «πρώτη» του Ευάγγελου Μεϊμαράκη ως Προέδρου της Ν.Δ. στη Σύνοδο του ΕΛΚ.
Ο κ. Μεϊμαράκης είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αλλά και τον γάλλο πρώην Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος εμφανίζεται αιχμηρός για την πολιτική Ολάντ και τη στήριξη που παρέχει στην ελληνική πλευρά.
Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. έγινε μάρτυρας του κλίματος δυσπιστίας που υπάρχει στην Ευρωζώνη για την ελληνική πλευρά ενώ αίσθηση προκάλεσε και το γεγονός ότι στη δήλωσή του άφησε αιχμές, ακόμη και τώρα, για τους χειρισμούς του κ. Αλέξη Τσίπρα, καλώντας τον να αφήσει τους τακτικισμούς και να φέρει μία συμφωνία που θα διασφαλίζει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Στο γαλάζιο στρατόπεδο επικρατεί ανησυχία για την εξέλιξη των πραγμάτων αλλά και για το γεγονός ότι, εξαιτίας των χειρισμών της, η κυβέρνηση του κ. Αλέξη Τσίπρα καλείται, πλέον, να αποδεχθεί πολύ σκληρότερα μέτρα από αυτά που βρίσκονταν στο τραπέζι μέχρι και την προκήρυξη του Δημοψηφίσματος. Επίσης, διατυπώνεται έντονος προβληματισμός και για σειρά μέτρων που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του Eurogroup και τα οποία θα προκαλέσουν αντιδράσεις όχι μόνον από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ακόμη και από βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Η δήλωση Μεϊμαράκη μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Όπως και στην Ελλάδα, έτσι και στην Ευρώπη, η Νέα Δημοκρατία κάνει το εθνικό της καθήκον. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, προσπαθεί να πείσει τους Ευρωπαίους οτι πρέπει να υπάρξει μια καλή συμφωνία, που μπορεί και πρέπει ο πρωθυπουργός να αποδεχθεί και το Εθνικό Κοινοβούλιο να την ψηφίσει, ώστε η Ελλάδα να εξασφαλίσει την παραμονή της στο ευρώ.
Δυστυχώς, πέρασαν έξι μήνες, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Τα πράγματα έχουν φτάσει σε πάρα πολύ δύσκολο σημείο. Είναι οριακά και σήμερα ίσως παίζονται όλα.
Καλώ τον πρωθυπουργό, ή μάλλον του κάνω έκκληση, να σταματήσει πια το όποιο τακτικίστικο παιχνίδι, να συμφωνήσει με τους εταίρους και να φέρει τη συμφωνία στο Εθνικό Κοινοβούλιο, ώστε η Ελλάδα και οι Έλληνες πολίτες, να ζήσουν τα επόμενα χρόνια μέσα στην Ευρώπη».

Πέρασε του Σόιμπλε! Για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έγγραφο αναφέρεται το Grexit - Ζητούν ακύρωση των ήδη ψηφισμένων νόμων

Το έγγραφο ΣΟΚ!
Για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό κείμενο υπάρχει αναφορά σε ένα Grexit, έστω κι αν είναι σε αγκύλη που σημαίνει ότι δεν συμφωνούν όλοι. Είναι ένα κείμενο σοκ αφού όσα ζητούν οι Ευρωπαίοι πρέπει να γίνουν μέχρι τις 15 Ιουλίου, δηλαδή μέχρι την Τετάρτη και μετά να συζητηθεί ΑΝ θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ελλάδας σε νέο πακέτο στήριξης, από τον ESM

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ EUROGROUP ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ολόκληρο το σημείωμα του Eurogroup φέρνει στο φως η «Κ», στο οποίο φαίνονται τόσο οι ελληνικές δεσμεύσεις όσο και τα σημεία απόκλισης με τους δανειστές. Τα σημεία διαφωνίας βρίσκονται σε παρενθέσεις, ενώ τα υπόλοιπα από όσα σημειώνονται έχουν ήδη γίνει αποδεκτά. Το σημείωμα θέτει αυτή την ώρα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υπόψη των ηγετών της Ευρωζώνης στην Σύνοδο Κορυφής.
Η μεγάλη ανάγκη να γίνουν κινήσεις από τις ελληνικές αρχές που θα ανακτούν την εμπιστοσύνη των εταίρων είναι το πρώτο και κυριότερο σημείο που περιγράφεται στο σημείωμα Ντάισελμπλουμ, καθώς θεωρείται «προαπαιτούμενο» για την σύναψη δανείου με τον ESM.

Στο σημείωμα Ντάισελμπλουμ φαίνεται ότι ένα ακόμη σημείο, στο οποίο δεν υπάρχει απόλυτη σύγκλιση, είναι η συμμετοχή ή μη στο πρόγραμμα  του ΔΝΤ. Οι εταίροι από την πλευρά τους το θεωρούν και αυτό προαπαιτούμενο.
Στο σημείωμα φαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί να νομοθετήσει «χωρίς καθυστέρηση» μέχρι τις 15 Ιουλίου τα παρακάτω:
- μεταρρυθμίσεις στο ΦΠΑ και διεύρυνση της φορολογικής βάσης
- μέτρα για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού/συνταξιοδοτικού συστήματος
- μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλουν στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης
- την ενίσχυση της απόλυτης ανεξαρτησία της Ελληνικής στατιστικής αρχής
- μεταρρυθμίσεις που θα οδηγούν σε ημι-αυτόματες περικοπές δημόσιων δαπανών σε περίπτωση μη επίτευξης δημοσιονομικών πλεονασμάτων
- υιοθέτηση της οδηγίας για Ανάκαμψη των τραπεζών (BRRD) μέσα σε μία εβδομάδα με υποστήριξη της Κομισιόν.
Μόνο μετά την εφαρμογή όλων των παραπάνω θα μπορέσουν οι θεσμοί, σύμφωνα με το σημείωμα, να προχωρήσουν στην διαπραγμάτευση του νέου Μνημονίου.
Για να αποτελέσουν τα παραπάνω βάση για την επιτυχή ολοκλήρωση ενός Μνημονίου, σημειώνεται στο έγγραφο, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να ενισχύσει την πρόταση με χρονοδιαγράμματα και ενδιάμεσους σταθμούς εφαρμογής αλλά και συγκεκριμένους αριθμητικούς στόχους.
Σύμφωνα με το προσχέδιο ζητείται ακόμη από την Ελλάδα να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση ως αντιστάθμισμα των δημοσιονομικών επιπτώσεων προέκυψαν από την απόφαση του ΣτΕ για τις συντάξεις το 2012, υλοποίηση φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό, πλήρη υιοθέτηση της «εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ», άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, μέτρα για τις περιόδους των εκπτώσεων, απελευθέρωση ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ, ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εκτός αν βρεθούν ισοδύναμα.
Ακόμη, οι ελληνικές αρχές καλούνται να δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Εδώ στο έγγραφο φαίνεται ότι εταίροι και ελληνική πλευρά δεν έχουν καταλήξει αν αυτή η διαδικασία θα γίνει μέσω μιας ανεξάρτητης αρχής με την εμπλοκή της Κομισιόν ή αν θα ακολουθηθεί η ιδέα του εγγράφου Σόιμπλε δημιουργίας ενός Ταμείου με δημόσια περιουσία ύψους πενήντα δις.
Στο έγγραφο αναφέρεται ακόμη ότι η ελληνική πλευρά θα λάβει μέτρα για την από-πολιτικοποίηση των κρατικών υπηρεσιών. Μία πρώτη πρόταση θα παραδοθεί στις 20 Ιουλίου στους θεσμούς, ενώ η ελληνική κυβέρνηση καλείται να μειώσει περαιτέρω το κόστος του δημοσίου, σε χρονοδιάγραμμα που θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς.
Όπως σημειώνεται είναι σημαντικό η ελληνική πλευρά να συμβουλευτεί για τη νομοθέτηση και το τελικό κείμενο τους θεσμούς και την Κομισιόν, από την οποία προβλέπεται να παρασχεθεί τεχνική βοήθεια, ενώ σημείω διαφωνίας μέχρι στιγμή φαίνεται η απόσυρση νομοθετημάτων που ψηφίστηκαν το τελευταίο πεντάμηνο και αποτελούν «πισωγύρισμα» της παρούσας κυβέρνησης σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα μεταρρυθμίσεων.
«Το Eurogroup αντιλαμβάνεται ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες ενός πιθανού προγράμματος θα είναι μεταξύ 82-86 δις Ευρώ, σύμφωνα με τους θεσμούς», σημειώνεται στο έγγραφο.

Ευχές προς την Ελλάδα από το Διάστημα Στο πλάι της Ελλάδας ο αστροναύτης της NASA, Σκοτ Κέλι, από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS)

Στο πλάι της Ελλάδας ο αστροναύτης της NASA, Σκοτ Κέλι, από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS)
"Αθήνα , Ελλάδα, Καλημέρα από το Διάστημα. Ευχές για το καλύτερο", ήταν το μήνυμα που έστειλε σήμερα μέσω του Twitter ο Αμερικανός αστροναύτης της NASA Σκοτ Τζόζεφ Κέλι την ώρα που ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός περνούσε επάνω από τη Ελλάδα, συνοδεύοντας το με μία φωτογραφία της Αθήνας, τραβηγμένη από το Διάστημα .




Ο Αμερικανός αστροναύτης άρχισε τον Μάρτιο του 2015 ειδική αποστολή ενός έτους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Σεισμική δόνηση 4 ρίχτερ έγινε αισθητή σε Αχαΐα και Ηλεία - το επίκεντρό της εντοπίστηκε νοτιοδυτικά της Πάτρας


Σεισμική δόνηση 4 ρίχτερ έγινε αισθητή σε Αχαΐα και Ηλεία
Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σήμερα το απόγευμα στην Πάτρα και σε άλλες περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 4,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό της εντοπίστηκε νοτιοδυτικά της Πάτρας, κοντά στα σύνορα με την Ηλεία.

Από την πλευρά του, το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο ανακοίνωσε ότι η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό της εντοπίστηκε 15 χιλιόμετρα νότια της κοινότητας Κάτω Μαζαράκι της Αχαΐας.

Συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ

Η Σύνοδος Κορυφής έχει διακοπεί για λίγο και ήδη ο πρωθυπουργός συναντάται με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ. Μόνο που από την φωτογραφία που ανέβασε στο twitter ο εκπρόσωπος του Ντόλαντ Τουσκ, το κλίμα δεν φαίνεται καλό...
 Δίπλα στον πρωθυπουργό ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρών ο Ντόναλντ Τούσκ αλλά όχι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκερ!
Tusk has suspended on for bilateral meetings in search of compromise

Μέτρα φωτιά! Τα 12 προαπαιτούμενα που ζητούν εφαρμογή από αύριο αποκαλύπτει το Politico - Μεταξύ αυτών: Επιστροφή της τροικας στην Αθήνα και κυβέρνηση τεχνοκρατών

Η ανταποκρίτρια του Politico παρουσιάζει τα 12 μέτρα που ζητούν οι δανειστές να ψηφιστούν άμεσα για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο στήριξης!

Here's the list of reforms in the draft that Greek government has to pass by Wednesday to get bailout

Η ώρα της αλήθειας Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης για την Ελλάδα


Οι ηγέτες των «19» της Ευρωζώνης πήραν τη σκυτάλη από τους υπουργούς Οικονομικών για την πλέον καθοριστική Σύνοδο Κορυφής που θα κρίνει το μέλλον της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα, αλλά και της ίδιας της Ευρώπης όπως την γνωρίζουμε έως σήμερα. «Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο, όμως μεγάλα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά» δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ πριν ενημερώσει τους ηγέτες.
Σταθερά υπέρ της Ελλάδας ο Φρανσουά Ολάντ, είπε πως η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για την επίτευξη συμφωνίας απόψε. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως το διακύβευμα είναι αν η Ελλάδα αύριο θα είναι στην Ευρωζώνη ή όχι. "Σημασία είναι να δούμε ποια είναι η αντίληψή μας για την Ευρώπη" είπε και πρόσθεσε πως η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για να υπάρξει σήμερα συμφωνία και να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, εφόσον το θέλει και η ίδια.
Παράλληλα, απάντησε ουσιαστικά και στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το περιβόητο σχέδιό του: "Δεν υπάρχει προσωρινό Grexit, υπάρχει ή Grexit ή παραμονή στην Ευρωζώνη". Επεσήμανε ότι η Ελλάδα ή θα παραμείνει στην Ευρωζώνη ή δεν θα είναι μέλος της Ευρωζώνης, και σε αυτήν την περίπτωση η Ευρώπη οπισθοχωρεί και αυτό η Γαλλία δεν το θέλει.

Η Ελλάδα, σημείωσε, πρέπει να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να αποδείξει τάχιστα τη δέσμευσή της και τότε η Ευρώπη θα την υποστηρίξει.
Σε δήλωσή του ο κ. Σουλτς δήλωσε: Πρέπει να φτάσουμε σε μια συμφωνία σήμερα. Δεν μπορούν να το αναλάβουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Θα καλέσω τους αρχηγούς να αποφασίσουν. Δεν είναι ένα τυχαίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Θα αποφασίσουν για το μέλλον της Ευρώπης!
 Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Mega, ο Αλέξης Τσίπρας είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού, στον οποίο όπως είπε η συμφωνία είναι εφικτή αρκεί να το θέλουν όλοι
Δε θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν από το σημερινό Eurogroup, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχει εξουσιοδοτηθεί να ενημερώσει τους ηγέτες της Ευρωζώνης στη βάση των όσων συμφωνήθηκαν προφορικά μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι προσπαθούν ακόμη να συμφωνήσουν επί του προσχεδίου που θα κατατεθεί στη Σύνοδο Κορυφής.
Σημειώθηκε πρόοδος αλλά κάποια μεγάλα θέματα παραμένουν ανοιχτά, δήλωσε μετά το πέρας του Eurogroup, o επικεφαλής του, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Όπως ανέφερε, τώρα θα ενημερωθούν οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, οι οποίοι θα κληθούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, συμφώνησε πως εναπόκειται πλέον στους ηγέτες της Ευρωζώνης να αποφασίσουν. «Αυτό που επιθυμεί η Κομισιόν είναι να προχωρήσει η Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις και να παραμείνει στην Ευρωζώνη» σημείωσε ο Γάλλος Επίτροπος.
Ή θα προχωρήσουμε μαζί ή θα διαλυθούμε δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στο πλαίσο συνέντευξης Τύπου που παραθέτει στις Βρυξέλλες. Για πρώτη φορά στα χρονικά, πρόεδρος της Ευρωβουλής καλείται σε Σύνοδο Κορυφής των 19.
 Το Grexit δεν είναι επιλογή. Ούτε το προσωρινό Grexit είναι είπε ο Μάρτιν Σουλτς, καλώντας τους ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωζώνης να βρουν λύση αλλιώς "θα ζήσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις στην Ελλάδα". Μίλησε για προθυμία για συμβιβασμό και τόνισε πολλά εξαρτώνται από το πως θα αντιδράσει η Ελλάδα και ο Αλέξης Τσίπρας στις προτάσεις που θα του γίνουν. Εδώ πρόκειται για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη δυνατότητα που έχει να λύνει τα εσωτερικά της πρόβλήματα, τόνισε ο Σουλτς. Η ευθύνη είναι και στις δυο πλευρές, σημείωσε.
Αναφερόμενος στην πρόταση να δημιουργηθεί ένα ταμείο στο Λουξεμβούργο, στο οποίο θα κατατεθούν 50 δισ. που θα πάρει η Ελλάδα από την πώληση περιουσιακών της στοιχείων (σ.σ. προβλέπεται στην πρόταση Σόιμπλε μαζί με το προσωρινό Grexit) ο Μάρτιν Σουλτς έθεσε ερωτήματα για το ποιος θα το χειρίζεται. Και όπως είπε είναι μάτι ανάλογο με ό,τι έγινε όταν ενώθηκε η Γερμανία και σημείωσε πως η Ελλάδα δύσκολα θα το δεχτεί.
Πρέπει να αποφύγουμε την ταπείνωση της Ελλάδας. Πρέπει να μειώσουμε τις απαιτήσεις μας, να μη ζητήσουμε πολλά. Αλλά και οι Έλληνες όσα δεσμευτούν πρέπει να τα κάνουν, τόνισε ο Μάρτιν Σουλτς.
 Η πλειοψηφια των κρατών μελών της ευρωζώνης δεν θέλει την έξοδο της Ελλάδας. Απόψε πρέπει να βρουμε μια φόρμουλα να είμαστε ικανοποιημένοι όλοι.
Δεν γίνεται να βάλουμε τα χρήματα από τις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα σε ένα ταμείο που δεν θα ανήκει στην Ελλάδα! Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την Ελλάδα από τον έλεγχό του. Αυτό είναι αδιανόητο είπε ο Μάρτιν Σουλτς, απορρίπτοντας ξανά την πρόταση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ.
"Αν ένας υπουργός εκφράζει μια άποψη, δεν σημαίνει ότι και το κράτος έχει την ίδια άποψη" είπε ο Μάρτιν Σουλτς, με την φράση του αυτή να ερμηνεύεται ως καρφί για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ίσως και για τον Φινλανδό ομόλογό του Αλεξάντρ Στουμπ
Ο Μάρτιν Σουλτς επέμεινε ότι πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός για την Ελλάδα σήμερα και αρνήθηκε να κατονομάσει τις χώρες που θέλουν να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη.
«Αρνούμαι να φανταστώ μια Ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα», δηλώνει ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοάχιμ Γκάουκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ZDF, η οποία θα προβληθεί αργότερα απόψε.

Τη δήλωση ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Τόμας Βάλντε, ένας από τους δύο δημοσιογράφους που πήραν τη συνέντευξη.

Πολλή αναμονή για το... τίποτα. Μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση της Κυριακής, το Eurogroup αρκέστηκε σε μια λιτή δήλωση συμπερασμάτων. Τα ουσιαστικά θα τα πει άλλωστε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στη Σύνοδο Κορυφής. Άλλωστε, οι υπουργοί Οικονομικών έριξαν το μπαλάκι στους 19 ηγέτες.
Αναφέρει η δήλωση συμπερασμάτων του Eurogroup: Το Eurogroup συνέχισε τη συζήτηση επί του πρόσφατου αιτίηματος της Ελλάδας για χρηματική βοήθεια από τον ESM και για τις νέες ελληνικές προτάσεις για τη μεταρρυθμιστική ατζέντα, που κατατέθηκε στις 9 Ιουλίου. 
Το Eurogroup συζήτησε πολλές προτάσεις, οι οποίες θα εγκριθούν από τους ηγέτες της ευρωζώνης. (Σ.σ. καμία αναφορά σε προσωρινό Grexit, ταμείο για τις αποκρατικοποιήσεις στο Λουξεμβούργο). 
"Κάναμε πρόοδο αλλά κάποια μεγάλα θέματα είναι ακόμη ανοιχτα, οπότε θα τα θέσουμε στους ηγέτες για να αποφασίσουν" είπε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισλεμπλουμ μετά τη σύνοδο. 
Ο επικεφαλής του Eurogroup θα ενημερώσει τους ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωζώνης για την κατάσταση.
 Στο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων του Eurogroup, υπάρχει η πρόβλεψη για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ όπως ήθελε ο Σόιμπλε!
Στο προσχέδιο του Eurogroup υπάρχει και αναφορά στο χρέος. Δεν προβλέπεται ονομαστικό κούρεμα αλλά δεν αποκλείεται η ελάφρυνσή του!
Προσωρινή διακοπή της Συνόδου Κορυφής μόλις μια ώρα μετά την έναρξή της. Έφτασε στα χέρια των 19 ηγετών το κείμενο συμπερασμάτων του Eurogroup και τώρα θα πρέπει να γίνουν διαβουλεύσεις. Το ανακοίνωσε πρώτος ο πρωθυπουργός της Μάλτας!


Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup. Προσέρχονται οι ευρωπαίοι ηγέτες στην Σύνοδο Κορυφής - Τσίπρας: Είμαι εδώ έτοιμος για έντιμο συμβιβασμό




Σύνοδος Κορυφής Live - Τσίπρας: Είμαι εδώ έτοιμος για έντιμο συμβιβασμό - Μέρκελ: Έχει χαθεί το πιο σημαντικό νόμισμα που είναι η εμπιστοσύνη!Μετά από σχεδόν τρεις ώρες συνεδρίασης, το Eurogroup για την Ελλάδα ολοκλήρωσε τη συνεδρίασή του και τώρα αναμένεται το κοινό ανακοινωθέν.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal στο προσχέδιο του Eurogroup, μετά από απαίτηση της Γερμανίας, θα περιλαμβάνεται η πρόταση του Βόλφγκαγνκ Σόιμπλε για πενταετές Grexit της Ελλάδας σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι!
Νωρίτερα, το Reuters δημοσίευσε προσχέδιο της απόφασης του Eurogroup, από το οποίο απουσίαζε η πρόταση για πενταετές Grexit. Σύμφωνα με το Reuters, το Eurogroup ζητά πλήρη εμπλοκή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, πληρη συμμόρφωση στο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2018, μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, εκτέλεση όλων των προτάσεων της εργαλειοθήκης το ΟΟΣΑ, ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, αλλαγές στα εργασιακά.
Η ανταποκρίτρια των Financial Times στο Παρίσι, πάντως, μετέδωσε νωρίτερα πως αξιωματούχος της Κομισιόν δήλωσε ότι το Plan B, δηλαδή το Grexit, δεν είναι στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής...
Η ίδια επιβεβαίωσε πως το Eurogroup ζήτησε από την ελληνική πλευρά να νομοθετήσει μέσα στην εβδομάδα για συγκεκριμένα μέτρα και μόνο τότε θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης. Αυτό σημαίνει ότι το πιθανότερο είναι πως θα υπάρξει και νέο Eurogroup μέσα στην εβδομάδα και δεν αποκλείεται να γίνει νέα Σύνοδος Κορυφής το Σαββατοκύριακο!
Και ενώ ο Σόιμπλε μοιάζει αμετακίνητος, πληθαίνουν οι φωνές που καλούν την Άνγκελα Μέρκελ να σταματήσει κάθε συζήτηση για Grexit ώστε να μην καταστραφεί η Ευρώπη. Πρώτα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, μετά το καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου!
Είμαι δω για έναν έντιμο συμβιβασμό. Το χρωστάμε, συνέχισε, στους λαούς της Ευρώπης που επιθυμούν να είναι ενωμένοι και όχι διχασμένοι. Αν όλες οι πλευρές το θέλουν μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία σήμερα είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας φτάνοντας στη Σύνοδο Κορυφής.
Έχει χαθεί το πιο σημαντικό νόμισμα που είναι η εμπιστοσύνη είπε η Άνγκελα Μέρκελ. Πρόσθεσε πως οι διαπραγματεύσεις απόψε θα είναι σκληρές και πρόσθεσε πως δεν θα έχουμε συμφωνία με κάθε κόστος. "Απόψε θα κρίνουμε αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ένα πρόγραμμα στον ESM για την Ελλάδα. Η Ελλάδα θα είναι δύσκολη"
Σταθερά υπέρ της Ελλάδας ο Φρανσουά Ολάντ, είπε πως η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για την επίτευξη συμφωνίας απόψε.

Δήλωση Γιούνκερ
Θα εργαστούμε ως το τελευταίο δευτερόλεπτο, έχουμε όρεξη και ελπίζω ότι θα καταλήξουμε. Εγώ θα πολεμήσω μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο για μια συμφωνία


Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ προσέρχονται σταδιακά στο κτίριο του ευρωπαϊκού συμβουλίου στις Βρυξέλλες για να λάβουν μέρος στη Σύνοδο Κορυφής που θα ξεκινήσει στις 17.00 ώρα Ελλάδας