Σε συμφωνία με την τρόικα για το ακανθώδες θέμα του δημοσίου, με την κινητικότητα και τις απολύσεις υπαλλήλων, και το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί, κατέληξε λίγο μετά το μεσημέρι η ελληνική κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των επικεφαλής της τρόικας με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο υπουργός και η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εύη Χριστοφιλοπούλου, συναντήθηκαν για μισή ώρα με την τρόικα, στο υπουργείο Οικονομικών, παρόντος του υπουργού, Γιάννη Στουρνάρα.
Όπως επιβεβαίωσε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επήλθε συμφωνία στις μακρές και επίμονες διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει άλλη συνάντηση για το ζήτημα αυτό.
Το θέμα του δημοσίου ήταν το πιο δύσκολο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, και η συμφωνία που επετεύχθη ανοίγει πλέον τον δρόμο για οριστικοποίηση των κειμένων που θα παρουσιαστούν τη Δευτέρα στο Eurogroup, ώστε να υπάρξει πολιτική συμφωνία για την έγκριση εκταμίευσης της δόσης προς την Ελλάδα.
Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών,για τα υπόλοιπα θέματα και προκειμένου να γραφούν τα κείμενα, τα οποία θα τεθούν υπόψη του Eurogroup για την «πολιτική έγκριση» της δόσης των 8,1 δις. ευρώ.
Η Τρόικα δεν δεχόταν ούτε ως ιδέα τις μετατάξεις! Αντιθέτως οι δανειστές επέμεναν να τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας - διαθεσιμότητας 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι, δηλαδή καθηγητές, μέλη της δημοτικής αστυνομίας, υπαλλήλους ΟΤΑ κλπ.
Αναλυτικότερα, από τους 12.500 υπαλλήλους οι 3.500 θα είναι μέλη της δημοτικής αστυνομίας, για τους οποίους προβλέπεται να βγουν σε διαθεσιμότητα λαμβάνοντας το 75% των αποδοχών τους. Στη συνέχεια μετά από αξιολόγηση θα επαναπορροφηθούν σε ποσοστό 80-90% και οι υπόλοιποι θα απολυθούν.
Oι 2.500 που θα μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας - κινητικότητας θα είναι εκπαιδευτικοί και οι 2.000 είναι αυτοί που θα προκύψουν από τα οργανογράμματα των υπουργείων.
Αλλαγές προβλέπονται και στη διάρκεια της διαθεσιμότητας με πληροφορίες να κάνουν λόγο για 8μηνο. Δηλαδή όσοι μπαίινουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας θα πρέπει να απορροφηθούν και πάλι μέσα σε διάρκεια 8 μηνών αφού μετά την παρέλευση του 8μήνου θα απολύονται.
Δείτε το βίντεο
ysterografa.gr - newsit.gr