Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Έρευνα του ΣΔΟΕ σε Ινστιτούτο του ΛΑΟΣ

mavraganis
«Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας διενεργεί σχετική έρευνα η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη», αναφέρεται σε έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση βουλευτή για τον έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών σε πολιτικό κόμμα.
Η ερώτηση είχε κατατεθεί από τη βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη για τα οικονομικά του ΛΑΟΣ, καθώς διατυπώθηκαν δημόσιες καταγγελίες για το Ινστιτούτο «Ίων Δραγούμης», το οποίο δημιουργήθηκε από τον ΛΑΟΣ και δικαιούται ειδική κρατική επιχορήγηση, με σκοπό την παραγωγή μελετών και την πολιτική επιμόρφωση.

Η βουλευτής επικαλείται τις δηλώσεις παραίτησης του πρώην προέδρου του Ινστιτούτου κ. Σαρατσιώτη, σύμφωνα με τις οποίες δεν αποδόθηκαν στο Ινστιτούτο «Ίων Δραγούμης» οι εκταμιευθέντες πόροι του 2012, τους οποίες εισέπραξε ο ΛΑΟΣ.
Η βουλευτής επικαλούνταν και δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο το ΣΔΟΕ ερευνά τα οικονομικά του Ιδρύματος «Ανδρέας Παπανδρέου» και του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και ρωτούσε τον υπουργό Οικονομικών «από ποιον ελέγχεται το εικονικό ή μη των εκλογικών δαπανών που δημοσιεύονται στο τεύχος Οικονομικών των Πολιτικών Κομμάτων της Εφημερίδας της Κυβέρνησης». Ειδικά δε για τον ΛΑΟΣ, η κ. Χρυσοβελώνη ζητούσε να ενημερωθεί αν έχει γίνει διαχειριστικός έλεγχος από το υπουργείο Οικονομικών οποτεδήποτε μέσα στην τελευταία δεκαετία.
Ο υφυπουργός Οικονομικών, ωστόσο, απάντησε με λακωνικό τρόπο και περιορίστηκε στην ενημέρωση ότι «το ΣΔΟΕ διενεργεί σχετική έρευνα, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας», χωρίς στην απάντηση να διασαφηνίζεται αν η έρευνα αφορά, πέραν του ενός, Ιδρύματα πολιτικών κομμάτων.
Η ερώτηση απευθυνόταν και στο υπουργείο Εσωτερικών και σύμφωνα με την έγγραφη απάντηση που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, ο ΛΑΟΣ για το οικονομικό έτος ήταν δικαιούχος να λάβει την αναλογούσα ετήσια τακτική χρηματοδότηση και τη χρηματοδότηση για οικονομικούς και ερευνητικούς σκοπούς. Στο ερώτημα αν το υπουργείο Εσωτερικών έχει ελέγξει μέσα στη δεκαετία για το πού πηγαίνει το δημόσιο χρήμα που εισέρρευσε στα ταμεία του ΛΑΟΣ, ο κ. Μιχελάκης θυμίζει στη βουλευτή ότι με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, ο οικονομικός- λογιστικός έλεγχος των πολιτικών κομμάτων δεν αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά η Επιτροπή της Βουλής είναι αρμόδια για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, καθώς και για τον έλεγχο της τήρησης των πάσης φύσεως υποχρεώσεων που απορρέουν από το νόμο. Θυμίζει δε στο σημείο αυτό ο κ. Μιχελάκης, ότι η Επιτροπή της Βουλής, για την εκπλήρωση της αποστολής της αναθέτει τη διενέργεια λογιστικής ή οικονομικής πραγματογνωμοσύνης ή άλλων ελεγκτικών πράξεων σε ορκωτούς ελεγκτές, οι οποίοι εξετάζουν λεπτομερώς τα βιβλία και τα παραστατικά των κομμάτων και των υποψηφίων βουλευτών.
Ειδικά για την τακτική χρηματοδότηση και οικονομική ενίσχυση για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς στα δικαιούχα πολιτικά κόμματα, ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρει ότι με βάση τον νόμο, δόθηκε το 2012 σε τρεις τριμηνιαίες κατανομές ποσό συνολικού ύψους 23.160.000 ευρώ, εκ των οποίων 1.868.244,78 ευρώ που αντιστοιχούσε στον ΛΑΟΣ

ysterografa.gr