Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Ρέππας και Σκανδαλίδης κοιτούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ


 Οι ομιλίες του Δημήτρη Ρέππα και του Κώστα Σκανδαλίδη δίνουν τον τόνο της πρώτης ημέρας του πολιτικού-επιστημονικού συμποσίου που διοργανώνει το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τα 39 χρόνια από την ίδρυσή του.

"Το ΠΑΣΟΚ υπάρχει μόνον ως κεντροαριστερά, αλλιώς θα υφίσταται διαρκή ταπείνωση και θα αναγκαστεί σε άτακτη φυγή" τόνισε ο Δημήτρης Ρέππας και αναρωτήθηκε "Πως μπορεί να εξελιχθεί μία συζήτηση ανάμεσα σε δυνάμεις που είναι στην κυβέρνηση και εφαρμόζουν μία πολιτική με δυνάμεις που διαφωνούν και αποχωρούν από την κυβέρνηση; Πώς μπορεί να επιτευχθεί η μεγάλη Κεντροαριστερά, όταν στο εγχείρημα δεν έχει θέση εξ ορισμού το κόμμα που στεγάζει εκλογικά το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών οι οποίοι αυτοχαρακτηρίζονται κεντροαριστεροί. Και σε τελευταία ανάλυση είναι κεντροαριστερός αυτός που στηρίζει την κυβερνητική πολιτική και πρακτική, ενώ δεν είναι όποιος διαφωνεί και την αντιστρατεύεται;"

Κατά τον κ. Ρέππα "Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι ανοικτό στο ενδεχόμενο της προοπτικής σύμπραξης με το ΣΥΡΙΖΑ, για το σχηματισμό κυβέρνησης αν οι συνθήκες το επιβάλουν" και υπογράμμισε "Δεν είναι περισσότερο επιζήμιο ούτε λιγότερο ωφέλιμο για την χώρα κάτι τέτοιο, απ' ότι η σύμπραξη με τη Ν.Δ. σε αυτήν την πολιτική βάση".

Από τη πλευρά του ο Κώστας Σκανδαλίδης τάχθηκε υπερ μιας προοοδευτικής διακυβέρνησης όποτα και αν γίνουν εκλογές, αφήνοντας κι αυτός ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με δυνάμεις της "κεντρο-αριστεράς" τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ "πρέπει να αποτελέσει τον τρίτο πόλο που θα εγγυηθεί την εθνική ενότητα και θα σταθεί απέναντι στο εμφυλιοπολεμικό και διχαστικό κλίμα που καλλιεργείται".

Ο κ. Σκανδαλίδης επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντάς ότι « η ΝΔ τίναξε την χώρα στον αέρα και ο κ. Καραμανλής σώπασε και παρέδωσε την καυτή πατάτα» και στην πρόταση του για την έξοδο από την κρίση είπε ότι "η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα μεταπολίτευση η οποία θα επανιδρύσει τη Δημοκρατία, θα επανατοποθετήση τη χώρα στον ευρωπαϊκό χάρτη και θα προστατέψει την κοινωνική συνοχή".

newsit.gr