Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Μεγάλη φωτιά στην Κορφιώτισσα Ξυλοκάστρου

Μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής επιχειρούσε έως αυτή την ώρα,όπου οι φλόγες καταστρέστρεφαν δασική έκταση χωρίς να απειλούν σπίτια.Στην περιοχή, που βρίσκεται μεταξύ Βρυσουλες και Κορφιώτισσα του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης. έδιναν μάχη με τις φλόγες 17 πυροσβέστες με 7 οχήματα Στην κατάσβεση συμμετείχαν 2 αεροπλάνα... Απο τις φλόγες κάηκαν περίπου 70 στρέμματα δασικής έκτασης....

Συνθήματα διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης στη μαθητική παρέλαση της Κορίνθου.

Συνθήματα διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης και του μνημονίου ακούστικαν από πολίτες εργαζόμενους, εκπαιδευτικούς στη  μαθητική παρέλαση της Κορίνθου, κατά την οποία μικροί μαθητές παρέλασαν χαρούμενοι κρατώντας την Ελληνική σημαία ενώ οι διμοιρίες των μεγαλύτερων τάξεων παρέλασαν με υποδειγματικό τρόπο...


 Ανάμεσα στους επισήμους στην παρέλαση της Κορίνθου...ήταν και ένα σκυλί 

 

ΞΥΠΝΑ ΡΑΓΙΑ

ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΧΥΣΑΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ.

Φτιάχνουν τα “γαλάζια” ψηφοδέλτια στη Ν. Δ.

Μόνος του στο προεκλογικό κάδρο της Ν.Δ. ο κ. Σαμαράς. Επενδύουν στην εικόνα του αρχηγού και στο δίλημμα «αυτοδυναμία ή ακυβερνησία». Ποιοι θα είναι υποψήφιοι στις εκλογές.
Με ισχυρό όπλο τον πρόεδρό της Αντώνη Σαμαρά, οι θετικές γνώμες για τον οποίο υπερβαίνουν κατά πολύ αυτές για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πορεύεται η Νέα Δημοκρατία προς τις εκλογές. Το κόμμα αναμένεται να επενδύσει στην εικόνα αλλά και στον λόγο του κ. Σαμαρά, με στόχο την προβολή του εκλογικού διλήμματος «αυτοδυναμία ή ακυβερνησία» και, παράλληλα, τον περιορισμό των καταγραφόμενων σήμερα διαρροών προς τα «δεξιά». Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτείνουν ο πρόεδρος της Ν. Δ. να μη συνοδεύεται καν από άλλο πολιτικό στέλεχος στις δημόσιες εμφανίσεις του.

Αν οι εκλογές του 2007 και του 2009 χαρακτηρίστηκαν «τηλεοπτικές», αυτό μοιάζει να ισχύει κατ’ εξοχήν για την επικείμενη αναμέτρηση, καθώς τόσο η οικονομική συγκυρία και η κοινωνική ένταση όσο και η αποδυνάμωση των κομματικών μηχανισμών λειτουργούν απαγορευτικά για συχνές και, κυρίως, μεγάλες συγκεντρώσεις.

Σύμφωνα με την “Καθημερινή της Κυριακής”, σε αυτό το κλίμα, στην ηγετική ομάδα της Ν. Δ. αναζητούνται τα πρόσωπα που, πλην του προέδρου, θα αναλάβουν το έργο της εκπροσώπησης. Το βάρος αναμένεται να σηκώσει ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος γι’ αυτό τον λόγο αναμένεται να βρεθεί σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο φέρεται να συμπεριλαμβάνεται και ο σύμβουλος του κ. Σαμαρά, Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο οποίος, επίσης, θα δώσει την τηλεοπτική μάχη, με στόχο όχι μόνον να προβάλει το οικονομικό πρόγραμμα της Ν. Δ. αλλά και να «υπηρετήσει» την πολιτική της μετατόπιση, σε σχέση με το παρελθόν, στα θέματα της ασφάλειας, της αντιμετώπισης της μετανάστευσης, της εξωτερικής πολιτικής.

Οι κ. Λαζαρίδης και Μιχελάκης, μαζί με τον έτερο στενό συνεργάτη του κ. Σαμαρά Γ. Μουρούτη, είναι αυτοί που θα τρέξουν την πολιτική και επικοινωνιακή καμπάνια του κόμματος σε τηλεόραση και Διαδίκτυο. Ειδικά για τα διαδικτυακά μέσα, facebook και twitter, αλλά και για την οργάνωση εκδηλώσεων, έχει ενεργοποιηθεί και ομάδα στελεχών της ΟΝΝΕΔ, υπό τον Ανδρ. Παπαμιμίκο. Ενεργό ρόλο έχει, αξιοποιώντας και τη μακρά του εμπειρία στην Τράπεζα Πειραιώς, και ο κ. Δημ. Κουνελάκης.

Ως προς την τηλεοπτική εικόνα του κόμματος, πλην των υποψηφίων του Επικρατείας που εξαιρούνται από τον περιορισμό στις εμφανίσεις, το κόμμα μοιάζει να θέλει να επενδύσει σε πολιτικούς της νέας γενιάς, όπως ενδεικτικά οι Κ. Μουσουρούλης, Ν. Μηταράκης, Χρ. Σταϊκούρας (για την οικονομία), Στ. Καλαφάτης (για τα εθνικά θέματα στο κοινό της Βόρειας Ελλάδας) αλλά και σε ευρωβουλευτές, όπως ο κ. Γ. Κουμουτσάκος, που έχει και την αντίστοιχη εμπειρία από τις εκλογές του 2009.


Βιτρίνα αναμένεται να αποτελέσουν και τα ψηφοδέλτια του κόμματος, τα οποία επεξεργάζονται ο γραμματέας της Ν. Δ. Ανδρ. Λυκουρέντζος και ο διευθυντής του Γραφείου του κ. Σαμαρά, Κ. Μπούρας. Στο Επικρατείας, όπου η Ν. Δ. επιδιώκει να εκλέξει 4 βουλευτές, οι πληροφορίες φέρουν τον υπουργό Εξωτερικών κ. Σταύρο Δήμα να καταλαμβάνει την πρώτη εκλόγιμη θέση. Με δεδομένο ότι οι άλλες δύο εκλόγιμες θα καταληφθούν από τους Χρ. Λαζαρίδη και Γ. Μιχελάκη, αναζητείται προσωπικότητα πέραν των κομματικών ορίων. Σε αυτή την κατεύθυνση συζητούνται τα ονόματα του διακεκριμένου καθηγητή καρδιολογίας Χριστόδουλου Στεφανάδη αλλά και του νυν υπουργού Παιδείας Γιώργου Μπαμπινιώτη.

Στην Α΄ Αθήνας, η Ν. Δ. μοιάζει να προσδοκά στην εξασφάλιση 7 εδρών. Γι’ αυτές θα διαγκωνιστούν οι, πάντοτε δυνατοί, Δημ. Αβραμόπουλος και Πρ. Παυλόπουλος καθώς και η εν ενεργεία βουλευτής Φωτεινή Πιπιλή. Μένει να φανεί αν θα επιστρέψει στον εκλογικό στίβο η Ελίζα Βόζεμπεργκ. Ισχυρές υποψηφιότητες είναι αυτές των Ν. Μηταράκη, Ολγας Κεφαλογιάννη (βουλ. Ρεθύμνου), Ευγενίας Τσουμάνη (νυν Επικρατείας), Ανδρ. Ψυχάρη, Β. Κικίλια, Μαν. Αγγελάκα και Αλ. Μωραϊτάκη. Λίαν πιθανή είναι η υποψηφιότητα του Νικ. Κακλαμάνη.

Στη Β΄ Αθήνας, η Ν. Δ. θα διεκδικήσει από 11 έως 15 έδρες. Τις διεκδικούν οι 10 εν ενεργεία βουλευτές (Σπηλιωτόπουλος, Χατζηδάκης, Μεϊμαράκης, Μητσοτάκης, Γιακουμάτος, Παναγιωτόπουλος, Παπαθανασίου, Πολύδωρας, Βαρβιτσιώτης και Ντινόπουλος), «παλαιοί» όπως ο Λ. Ζαγορίτης και η Κατερίνα Παπακώστα και αρκετοί «νέοι», όπως ο στενός συνεργάτης του Κ. Καραμανλή, βουλ. Επικρατείας Ευ. Αντώναρος, ο Θαν. Γιαννόπουλος (νυν Φθιώτιδας), ο εκλεγείς με το ΛΑΟΣ Αδ. Γεωργιάδης, αλλά και οι Αννα Καραμανλή, Ν. Κωστόπουλος, Δέσποινα Μπακάλη.

Στην Αττική, εκκρεμεί η υποψηφιότητα του διαγραφέντος Γ. Βλάχου. Για τις 3 - 4 γαλάζιες έδρες «τρέχουν» οι δύο νυν βουλευτές Θ. Μπούρας και Ν. Καντερές, ο υπ. Υποδομών Μάκης Βορίδης, οι πρ. βουλευτές Θαν. Κατσιγιάννης και Απ. Σταύρου, ο Παν. Λειβαδάς ενώ την επιστροφή του επιθυμεί και ο Π. Δούκας.

O ισχύων εκλογικός νόμος, με το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, επηρεάζει άμεσα τη γεωγραφική «αποτύπωση» του εκλογικού αποτελέσματος. Είναι ενδεικτικό ότι σε τετραεδρικές περιφέρειες, όπως η Ημαθία, η Καβάλα και η Κορινθία, η Ν. Δ. μπορεί να εξασφαλίσει το σύνολο των εδρών με πανελλαδικό ποσοστό περί το 31%. Ακόμη και αν τη απήχησή της υποχωρήσει στο 25%, αναμένεται να εκλέξει τρεις βουλευτές σε αυτούς του νομούς.

Στον αντίποδα, στην εξαεδρική Α΄ Πειραιά (αλλά και στις τριεδρικές όπως η Αρκαδία) η Ν. Δ. έχει εξασφαλισμένη μία έδρα. Ο Π. Μελάς βρίσκεται ήδη στους «Ανεξάρτητους Ελληνες», ο Π. Μαντούβαλος διαπίστωσε ότι δεν «χώραγε» και πήγε στον ΛΑΟΣ. Επικρατέστεροι υποψήφιοι είναι ο αναπλ. υπ. Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος, ο πρ. περιφερειάρχης Σπ. Σπυρίδων και ο αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κ. Κατσαφάδος.

Για τις δύο έδρες της Β΄ Πειραιά στη μάχη ρίχνονται οι «παλαιοί» Γ. Τραγάκης και Αν. Νεράντζης, ο Φ. Κρανιδιώτης, ο Γ. Κουράκος κ. ά.

Στην Α΄ Θεσσαλονίκης αναμένεται να εκλεγούν πέντε γαλάζιοι. Ο ένας είναι ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ενώ ερώτημα παραμένει η συμμετοχή του Κ. Γκιουλέκα. Παρόντες στα ψηφοδέλτια θα είναι οι νυν βουλευτές Στ. Καλαφάτης, Γ. Ιωαννίδης και Ελενα Ράπτη, καθώς και οι Παν. Κοκκόρης, Γ. Ορφανός, Δημ. Πανοζάχος, Στ. Σιμόπουλος, Δ. Κούβελας.

Στη Β΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, οι Θ. Καράογλου και Σ. Αναστασιάδης θα επαναδιεκδικήσουν τις δύο σίγουρες γαλάζιες έδρες, με μνηστήρες, μεταξύ άλλων, τον πρώην υφυπουργό Α. Ρεγκούζα και την Πόπη Καλαϊτζή.

newsit.gr

Επεισόδια, ξύλο και δακρυγόνα στην επαρχία

Μπορεί στην Αθήνα να μην είχαμε επεισόδια, αφού η πόλη ήταν φρούριο με αστυνομικούς, το ίδιο όμως δεν έγινε στην επαρχία. Παρά τα μέτρα ασφαλείας που υπήρχαν αρκετοί πολίτες θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση που υπάρχει στην χώρα.

Στην Πάτρα η παρέλαση έγινε με καθυστέρηση αφού έγιναν επεισόδια με πολίτες και φοιτητές που προσπάθησαν να φτάσουν στην εξέδρα για να δουν την παρέλαση.  Διμοιρίες των ΜΑΤ τους απώθησαν κάνοντας μάλιστα χρήση δακρυγόνων ακόμη και μέσα σε καφετέριες που κάθονταν γονείς με τα παιδιά τους.
Απίστευτες σκηνές στο κέντρο της Πάτρας. Περίπου 2.000 πολίτες από 2 σημεία στο ύψος της οδού Αγ.Ανδρέου αμέσως μόλις τελείωσε η παρέλαση άρχισαν να κυνηγούν αστυνομικούς.

Στην πλατεία Τριών Συμμάχων σημειώθηκαν νέα απεισόδια με την αστυνομία να "μπλοκάρει" τους "Αγανακτισμένους" που θέλησαν να διαδηλώσουν μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης. Ο κόσμος εξαγριωμένος πέταξε στους αστυνομικούς μπουκάλια, νεράτζια, τασάκια ενώ η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα δημιουργώντας μια αφόρητη ατμοσφαιρα. Μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί πέντε άτομα.
Πεδίο μάχης έγινε νωρίτερα και η Αγίου Νικολάου, με τους αστυνομικούς να ρίχνουν χημικά κατά των μελών των λαϊκών συνελεύσεων της Πάτρας που επιχείρησαν να προσεγγίσουν την εξέδρα των επισήμων. Η αστυνομία έχει στήσει κάγκελα στο ύψος του Ιντεάλ για να αποτρέψει την προσέγγιση και στο σημείο διεξάγονται μάχες σώμα με σώμα.

Η ρίψη των χημικών έγινε ενώ όλες οι καφετέριες ήταν γεμάτες από κόσμο, ο οποίος έφυγε για να γλιτώσει. Όλα ξεκίνησαν όταν περίπου 150 μέλη λαϊκών επιτροπών κινήθηκε προς την εξέδρα των επισήμων. Η αστυνομία τους μπλόκαρε και ξεκίνησαν τα επεισόδια.
Η παρέλαση ξεκίνησε λίγο πριν τις 12.30, όπου η μπάντα του Δήμου Πατρέων εμφανίστηκε με μαύρες κορδέλες στα μουσικά όργανα με μισή ώρα καθυστέρηση και με τις κερκίδες των επισήμων κατά τα 2/3 άδειες υπό των φόβο των επεισοδίων και χωρίς κυβερνητικό εκπρόσωπο.
 Νωρίτερα, είχαμε μεγάλη ένταση κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας για την 25η Μαρτίου. Όπως καταγγέλλουν πολίτες, οι αστυνομικοί δεν τους άφηναν να πάνε στην εκκλησία, με σκοπό να προστατεύσουν τους πολιτικούς. Σύμφωνα με το dete.gr, δεν επέτρεπαν ούτε σε ηλικιωμένα ζευγάρια, να πλησιάσουν στην εκκλησία,
Όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος της Πρωινής Γνώμης, Μαρία Ορφανου, για το NewsIt, οι αστυνομικοί έκαναν 30 προσαγωγές ατόμων που κουβαλούσαν σάκους ή είχαν αλογοουρά! Τα μέτρα ασφαλείας χαρακτηρίζονται πρωτοφανή  για την πόλη!
Οι πιστοί διαμαρτύρονταν λέγοντας πως "ένα κεράκι θέλουν να ανάψουν" αλλά οι αστυνομικοί τους επεσήμαναν πως... έχουν αυτές τις εντολές. Στην πλατεία Όλγας έγιναν και προσαγωγές ατόμων, σε απόσταση 200 μέτρων από την μητρόπολη.
ΝΑΥΠΛΙΟ
Δεν σταμάτησαν λεπτό οι αποδοκιμασίες και τα γιουχαρίσματα των συγκεντρωμένων πολιτών στο Ναύπλιο.  Ο υφυπουργός ενέργειας και κλιματικής αλλαγής  Γ.Μανιάτης που πήγε στην παρέλαση δεν έκρυβε την δυσαρέσκειά του από τις αποδοκιμασίες και φυγαδεύτηκε για να γλιτώσει τα χειρότερα. Οι φωνές και οι αποδοκιμασίες ξεκίνησαν από την κατάθεση στεφάνων και συνεχίστηκαν έπειτα κατά την παρέλαση των μαθητικών τμημάτων. Οι περισσότεροι μαθητές (δεν έκλειναν την κεφαλή δεξιά) ενώ πολλοί από αυτούς γύρισαν το κεφάλι τους αριστερά, δείχνοντας την αποστροφή τους στην κυβερνητική πολιτική. Μετά την παρέλαση οι αστυνομική δύναμη, που ήταν εντυπωσιακά μεγάλη και για πρώτη φορά σε παρέλαση, φυγάδευσε το υφυπουργό, ενώ οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες εισέβαλαν στον χώρο της παρέλασης φωνάζοντας συνθήματα.
Η παρέλαση έγινε χωρίς την φιλαρμονική Ναυπλίου αλλά με την χρήση cd από ηχογράφηση του 1997 επί Μαέστρου Β. Χαραμή, ενώ πολλά μέλη της φιλαρμονικής είχαν έρθει στον χώρο ντυμένοι με μαύρα ρούχα.
 
ΤΡΙΠΟΛΗ
Σε κλίμα εκτεταμένης αστυνομοκρατίας πραγματοποιήθηκε η παρέλαση και στην Τρίπολη.
Οι μαθητές στην πλειοψηφία τους αγνόησαν φανερά τους επισήμους και αρκετοί από αυτούς έστρεψαν επιδεικτικά το κεφάλι τους στην αντίθετη κατεύθυνση.
Όπως αναφέρει το arcadiavoice.gr αγανακτισμένοι πολίτες θέλησαν να παρελάσουν και αυτοί και να πλησιάσουν τη εξέδρα των επισήμων, εμποδίστηκαν όμως από τους αστυνομικούς.
Μαθητές Λυκείου στο Αγρίνιο έκλεψαν την παράσταση με το τύμπανο που απευθυνόταν στα κοινοβουλευτικά κόμματα. Πλήθος κόσμου φώναζε συνθήματα κατά της κυβέρνησης και των μνημονίων. Οι πολίτες άρχισαν να φωνάζουν ''μπράβο'' και να χειροκροτούν τους μαθητές που περνούσαν από μπροστά τους
Στη Λαμία λίγο πριν την έναρξη της παρέλασης, τη στιγμή που ο Μητροπολίτης περνούσε μπροστά από τους συγκεντρωμένους της δημοτικής κίνησης "Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία" για να πάρει τη θέση του στην εξέδρα, κάποιοι φώναξαν "Έξω ο Χομεϊνί.. Λεφτά υπάρχουν για τα ταμεία, ελάτε να τα πάρετε από την εκκλησία..."
Στην Χαλκίδα είχαμε μια πρωτότυπη παρέλαση αφού οι μαθητές αποφάσισαν να βάλουν τσιρώτα στο στόμα τους!
Παρελάσεις κεκλεισμένων των θυρών έγιναν και στα νησιά του Ιονίου ενώ είχαμε ένταση στην Ζάκυνθο με μέλη της Χρυσής Αυγής.
Ένταση και επεισόδια όμως είχαμε και στο Ηράκλειο της Κρήτης. Κόσμος εισέβαλε στο χώρο της παρέλασης. Οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψη χημικών. Κανένας βουλευτής στη δοξολογία στον Ι.Μ. Ναό του Αγ.Μηνά και στην κατάθεση στεφάνων.
Χρήση χημικών όμως είχαμε και στα Χανία. Μια γυναίκα πήγε στο νοσοκομείο λόγω αναπνευστικών προβλημάτων ενώ άλλη μια γυναίκα λιποθύμησε.
Οι αντιδράσεις όμως συνεχίστηκαν και στην πόλη της Λάρισας. Η παρέλαση έγινε με μούντζες αλλά και άγριο ξύλο.
Στόχος ιδιαίτερα έντονων αποδοκιμασιών έγινε ο Πάρις Κουκουλόπουλος, στο πλαίσιο της καθιερωμένης παρέλασης για τον εορτασμό της εθνικής επετείου στην Κοζάνη.
Ο κ. Κουκουλόπουλος αν και αρχικά φάνηκε να αντιδρά ψύχραιμα μοιράζοντας αμήχανα χαμόγελα σε εκείνους που τον υποδέχτηκαν με άγριες αποδοκιμασίες στη συνέχεια και όταν κάποιος χρησιμοποίησε ιδιαίτερα προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για το πρόσωπό του, γύρισε προς το μέρος του λέγοντάς "εμείς θα τα πούμε", ενώ στη συνέχεια τον αποκάλεσε "μ…α".
Καφέδες και νερά πέταξαν διαδηλωτές στην Θεσσαλονίκη. Οι διαδηλωτές μάλιστα φώναζαν συνθήματα κατά των λιγοστών πολιτικών που πήγαν στην παρέλαση ενώ είχαμε και προσαγωγές.
Προσαγωγές είχαμε και στις Σέρρες ενώ στην παρέλαση πήγε μόνο ένας από τους επτά βουλευτές του νομού.
Σοβαρά επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές της Πρωτοβουλίας Αντίστασης και μονάδες των ΜΑΤ σημειώθηκαν το πρωί  και στην Ξάνθη λίγο πριν την έναρξη της παρέλασης για το εορτασμό της 25ης Μαρτίου.
Μεγάλη ένταση όμως και στο νησί της Χίου. Διαδηλωτές δεν έπετρεψαν να γίνει η παρέλαση.
Έντονες αποδοκιμασίες είχαμε και στην Ρόδο κατά την διάρκεια κατάθεσης στεφάνων ενώ οι διοργανωτές έκλεισαν τα μικρόφωνα για να μην ακούγονται οι βρισιές.
Στον Πειραιά οι μαθητές γύρισαν την πλάτη στους επισήμους. Κατά τη διάρκεια της παρέλασης, απέναντι από την εξέδρα και πίσω  από τα κάγκελα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και καθηγητές είχαν αναρτήσει πανό και φωνάζουν υβριστικά συνθήματα όπως προδότες προς τους επισήμους.
Στη Νέα Σμύρνη πολίτες σήκωσαν πανό για διαμαρτυρία ενώ στην Καλλιθέα χθες ο δήμος αποφάσισε να μην γίνει η παρέλαση. Έτσι οι μαθητές παρέλασαν..μόνοι τους.

Ένα ...ημίχρονο και χωρίς μηχανοκίνητα η παρέλαση στο Σύνταγμα και μέσα σε πρωτοφανή μέτρα η τελετή

Λιγότερο από 40 λεπτά διήρκησε η στρατιωτική παρέλαση στο Σύνταγμα για τον εορτασμό της Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821.
Στην παρέλαση έλαβαν μέρος μόνο πεζοπόρα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς η οικονομική κρίση καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την μετακίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων. Έτσι η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική σε σχέση με άλλες χρονιές.
Από το πρωί το Κέντρο της Αθήνας θύμιζε κάστρο σε πολιορκούμενη πόλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά δόθηκαν προσκλήσεις και διαπιστεύσεις στους δημοσιογράφους προκειμένου να πλησιάσουν στο σημείο, καθώς για όλους τους υπόλοιπους πολίτες η στρατιωτική παρέλαση ήταν απαγορευμένος χώρος. Κατά μήκος της παρέλασης αναπτύχθηκαν αστυνομικές δυνάμεις. εόχντας στη διάθεσή τους όλα τα μέσα, δηλαδή δακρυγόνα, κλομπ και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.
Οι δρόμοι προς την Πλατεία ήταν κλειστοί με κάγκελα και κλούβες των ΜΑΤ, ενώ συνολικά στην Αττική συμμετέχουν στις επιχειρήσεις 7.000 αστυνομικοί και τα τμήματα έχουν αδειάσει. Σε πλήρη ανάπτυξη και οι ομάδες ΔΙ.ΑΣ. και ΔΕΛΤΑ. 
Τα δρακόντια μέτρα δεν απέτρεψαν τις εντάσεις - ευτυχώς όχι μεγάλης έκτασης - και στο κάτω μέρος της Πλατείας Συντάγματος, με την έναρξη της παρέλασης, πολίτες αποδοκίμασαν έντονα με συνθήματα τον πολιτικό κόσμο, με αποτέλεσμα να υπάρξουν μικροσυμπλοκές με τις αστυνομικε΄ς δυνάμεις και να απωθηθούν προς; την Οδό Σταδίου.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για δέκα προσαγωγές.
Από το πρωί τέθηκαν σε ισχύ ειιδκές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (διαβάστε εδω σχετικά), οι οποίες αίρονται σταδιακά στη διάρκεια της ημέρες, ενώ έκλεισαν και οι σταθμοί του Μετρό στο Σύνταγμα, στον Ευαγγελισμό και στην Ακρόπολη. 
Ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα έχουν ληφθεί σε όλη την Ελλάδα, ενώ επεισόδια και προσαγωγές χαρακτηρίζουν τις εκδηλώσεις σε πόλεις της χώρας,

protothema.gr

Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στο Δερβένι και στο Ξυλόκαστρο

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα ο  Δήμος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης εορτάζει σήμερα την Εθνική Επέτειο  της 25 Μαρτίου 1821.
ΣΤΟ ΔΕΡΒΕΝΙ
αυτή την στιγμή γίνεται παρέλαση των  μαθητών των Σχολείων του Δερβενίου πατρουσία  των αρχών της πόλεως και πλήθους κόσμου . Παρευρίσκονται ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Ευρωστίνης κ. Ανδρέας Καραβάς, ο Πρόεδρος Κοινότητας Δερβενίου κ. Χαρίλαος Λαζανάς , οι Δ/ντές των σχολείων, οι Ιερείς, η Ειρηνοδίκης, οι Εκπρόσωποι της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας, οι Δημοτικοί, οι Τοπικοί και πλήθος κόσμου.
                                           Ο καπετάν Παναγιωτάκης Γεραρής

Προηγουμένως στις 10:00 το πρωί στον Ιερό Ναό «Αγίου Ιωάννου» τελέστηκε επίσημη Δοξολογία παρουσία του Ιερού Κλήρου όλων των εκκλησιών του Δήμου, ενώ παρέστησαν  το Τοπικό Συμβούλιο, μέλη του Δημοτικού Συμβούλιου, οι Δημόσιες υπηρεσίες & Οργανισμοί,  τα Ν.Π.Δ.Δ., οι Οργανώσεις, Σωματεία & Σύλλογοι, δωρητές και συμπολίτες.
Τον πανυγηρικό της ημέρας για την 25η Μαρτίου εξφώνησε η Δασκάλα κ, Δελή Νικολίτσα.
Μετά την δοξολογία : εψάλει επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των ΗΡΩΩΝ και  ακολούθησε η  Κατάθεση στεφάνων , Ενός λεπτού σιγή  και η τελετή έκλεισε με την  ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την Φιλαρμονική .


ΣΤΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ
Η επίσημη Δοξολογία έγινε  στον Ιερό Ναό του " Αγίου Βλασίου". παρουσία των Αρχών της πόλεως , όπου τον πανηγυρικό της ημέρας  εκφώνησε  η Υποδιευθύντρια του Β’ Γυμνασίου Ξυλοκάστρου κ. ΡΑΛΛΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ.
Μετά την δοξολογία : εψάλει την επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των ΗΡΩΩΝ και ακολούθησε η Κατάθεση στεφάνων, το Προσκλητήριο πεσόντων , Ενός λεπτού σιγή και η τελετή έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνος από την Φιλαρμονική. Ακολούθησε η παρέλαση τμημάτων  επί της Π. Τσαλδάρη . Αμέσως μετά την παρέλαση θα ακολουθήσει πρόγραμμα παραδοσιακών χορών από τα Παιδικά Χορευτικά Τμήματα του Δήμου στην πλατεία Αγ  Βλασίου

Γ. Καραϊσκάκης: «Έλα, σκατότουρκε… έλα Εβραίε, απεσταλμένε από τους γύφτους έλα ν’ ακούσεις τα κερατά σας”

Ήταν από τους μεγαλύτερους ήρωες της Επανάστασης του 1821. Τσάκιζε τους αντιπάλους του τόσο στις μάχες όσο όμως και με την γλώσσα που τους μιλούσε.


Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης δεν φημιζόταν μόνο για τις ικανότητές του να οδηγεί τους άνδρες του σε συνεχείς νικηφόρες μάχες εναντίον των Τούρκων. Ο ανταρτοπόλεμος που επέβαλε τους τσάκιζε… 
Ήταν γνωστός και για τον …τσαμπουκά του και την απίστευτη αθυροστομία του. Οι απαντήσεις που έστελνε στον αντίπαλο είναι μνημειώδεις
Διαβάστε τις επιστολές του Γ. Καραϊσκάκη στο OnAlert.gr
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ: Τσάκιζε και με τη γλώσσα του τους Τούρκους!
Ο Γέωργιος Καραϊσκάκης δεν φημιζόταν μόνο για τις ικανότητές του να οδηγεί τους άνδρες του σε συνεχείς νικηφόρες μάχες εναντίον των Τούρκων. Ο ανταρτοπόλεμος που επέβαλε τους τσάκιζε…
Ήταν γνωστός και για τον …τσαμπουκά του και την απίστευτη αθυροστομία του. Οι απαντήσεις που έστελνε στον αντίπαλο είναι μνημειώδεις με πιο γνωστή αυτή:

«Έλα, σκατότουρκε… έλα Εβραίε, απεσταλμένε από τους γύφτους έλα ν’ ακούσεις τα κερατά σας, -γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Τι θαρεύσετε κερατάδες… Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε “ από ημάς” συνθήκην με “ έναν” κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτ...!» - Άμα ζήσω, θα τους γα.... Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον π.....!
Σε μια επιστολή του ο Γεώργιος Καραισκακης γράφει αυτά που ο Νίκος Καλογερόπουλος και ο Β.Παπακωνσταντίνου έκαναν τραγούδι.
Την 1ην Ιουλίου 1823 ο Μαχμούτ πασάς έστειλε στον Καραϊσκάκη επιστολή:

«Με λέγουν Μαχμούτ πασιά Σκόδρα,. Είμαι πιστός, είμαι τίμιος. Το στράτευμά μου το περισσότερον σύγκειται από χριστιανούς. Εδιορίσθην από τον Σουλτάνον να ησυχάσω τους λαούς. Δεν θέλω να χύσω αίμα. Μη γένοιτο. Όποιος θέλει να είναι με εμένα, πρέπει να είναι πλησίον μου. Όποιος δεν θέλει ας καρτερεί τον πόλεμό μου. Δέκα πέντε ημέραις σας δίδω καιρόν να σκεφτείτε».

Ο Καραϊσκάκης απάντησε με άλλη επιστολή:

«Μου γράφεις ένα μπουγιουρντί, λέγεις να προσκυνήσω κι εγώ, πασά μου, ρώτησα τον πούτζ.. μου τον ίδιον
κι αυτός μου αποκρίθηκε να μην σε προσκυνήσω κι αν έρθεις κατ’ επάνω μου, ευθύς να πολεμήσω
»।
ο Καραϊσκάκης στην πρόταση συμφιλίωσης που του στέλνει στα 1824 με επιστολή ο οπλαρχηγός της Ρούμελης Ν. Στορνάρης: «Γενναιότατε αδελφέ καπετάν Νικόλα, ...είδα όσα με γράφεις. Έχει και τουμπλέκια [τουρκικά όργανα του ιππικού] ο πούτζ.. μου, έχει και τρουμπέτες [ελληνικά όργανα]. Όποια θέλω από τα δυο θα μεταχειρισθώ...». Η ανταπάντηση ήρθε στο ίδιο κλίμα: «Επειδή έχεις και τουμπλέκια και τρουμπέτες βάστα, λοιπόν, διότι ο πούτζ.. μας και με τουμπλέκια και με τρουμπέτες θέλει σε κυνηγήσει...».
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΥΡΟΣΤΟΜΟ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ



onalert.gr

Η επανάσταση του 21 στο Μοριά ( Αφιέρωμα)



1821 Η πορεία προς τη μεγάλη στιγμή ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ

Οι λαβωματιές του '21 ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ

Στα μέσα Μαρτίου 1821 ο Παπαφλέσσας είχε ολοκληρώσει τον κύκλο των περιοδειών του στην Πελοπόννησο και βρισκόταν μαζί με τον Αναγνωσταρά στη Μεσσηνία, που ήταν η περιοχή για την οποία είχε ταχθεί υπεύθυνος από την Φιλική Εταιρεία. Ο Κολοκοτρώνης ήταν επίσης στο χώρο ευθύνης του, τη Μάνη. Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ήταν κρυμένος στην Πάτρα, έτοιμος να αναλάβει δράση. Άλλοι Φιλικοί ήταν σε διάφορους χώρους ευθύνης ο καθένας. Παρά τις αμφιβολίες των προεστών, το κλίμα στην Πελοπόννησο ήταν έντονα επαναστατικό και ένας σπινθήρας έλειπε για την έκρηξη.
Στο δεκαήμερο μεταξύ 14-25 Μαρτίου δόθηκε το έναυσμα της επανάστασης σε διαφορετικά σημεία στο Μοριά. Στις 14 Μαρτίου 1821 καταφθάνει στη Ζάχολη , από το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία του Κούτου , ο ηγούμενος Γερμανός ,όπου μετά από πανηγηρική δοξολογία στον ναό του Αγίου Γεωργίου, υψώνει την Σημαία της Επαναστάσεως με τα σύμβολα της Φιλiκής Εταιρείας και μαζί με τους Ζαχολίτες οπλαρχηγούς Παναγιωτάκη Γεραρή και Χρήστο Ζίνη ή Ζαχολίτη εκδιώκουν από την Ζάχολη τις τούρκικες οικογένειες. Στό Φενεό ο Αναγνώστης Κορδής και ο Χρήστος Ζαχολίτης, μετά από συμπλοκή σκότωσαν τούρκους γυφτοχαράτζηδες και ύστερα με ένοπλους Ζαχολίτες ενίσχησαν τη μικρή δύναμη του Φιλικού Νικόλα Σολιώτη που μαζί με τους Ζαχολίτες επιτέθηκε σε Οθωμανούς φοροεισπράκτορες (χαρατζήδες) στο χωριό Πόρτα των Καλαβρύτων. Παράλληλα ο Παναγιωτάκης Γεραρής με 60 Ζαχολίτες ξεκίνησε γιά να λάβει μέρος στην πολιορκία της Ακροκορίνθου που άρχισε στις 24 Μαρτίου. Στις 20 Μαρτίου ο Σολιώτης με τους Πετμεζαίους χτύπησαν τους Οθωμανούς στους τρεις πύργους των Καλαβρύτων, όπου κλείστηκαν οι ντόπιοι μουσουλμάνοι και ξεκίνησαν την πολιορκία τους πιάνοντας τον πασά των Καλαβρύτων Αρναούτογλου .
 Στις 21 Μαρτίου, ξεσηκώθηκε η Πάτρα από τους Φιλικούς Παναγιώτη Καρατζά, Βαγγέλη Λειβαδά και Ν. Γερακάρη και οι Οθωμανοί αναγκάστηκαν να κλειστούν στο φρούριό της και η Μάνη  με τους Κολοκοτρώνη, Παπαφλέσσα, Νικηταρά και Κεφάλα. Στη Μάνη εξοπλίστηκαν 2.000 Μανιάτες και Μεσσήνιοι με πολεμοφόδια που είχαν σταλεί από τους Φιλικούς της Σμύρνης και είχαν φτάσει εκεί με καράβια. Στις 23 Μαρτίου μπήκαν στην Καλαμάτα και αυτό είναι η πρώτη πολεμική επιτυχία της επανάστασης. Στις 24 Μαρτίου μαζεύτηκαν στα περίχωρα της Καλαμάτας γύρω στους 5.000 Έλληνες για να πάρουν την ευλογία της Εκκλησίας και την ίδια μέρα ξεσηκώθηκε η Φωκίδα στη Ρούμελη.

Στην Καλαμάτα συστάθηκε η Μεσσηνιακή γερουσία και ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης τοποθετήθηκε επικεφαλής της. Πρώτη πράξη της νέας εξουσίας ήταν να στείλει έγγραφο προς τα χριστιανικά έθνη ζητώντας τη βοήθειά τους και αυτό το έγγραφο είναι και η πρώτη πράξη διεθνούς δικαίου της επανάστασης. Στην Πάτρα ιδρύθηκε το Αχαϊκό διευθυντήριο, από τους προεστούς Ανδρέα Λόντο και Χαραλάμπη, τον Παπαδιαμαντόπουλο και το δεσπότη Παλαιών Πατρών Γερμανό. Η 25η Μαρτίου είναι εθνική εορτή, καθώς είχε οριστεί με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα στις 15 Μαρτίου του 1838 ως επέτειος της έναρξης της Επανάστασης, μάλλον με την έννοια της συμπύκνωσης στην ημέρα αυτή των επαναστατικών γεγονότων των ημερών.
Για το τί έγινε εκείνες τις ημέρες υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις. Σύμφωνα με την παράδοση στις 25 Μαρτίου του 1821, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλόγησε μία ελληνική σημαία και κήρυξε την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας. Ο ίδιος ο Γερμανός δεν αναφέρει απολύτως τίποτα σχετικό στα απομνημονεύματά του, για την ημέρα εκείνη, αλλά αντιθέτως ότι δε βρισκόταν στη Λαύρα.  Παρ'ολα αυτά το γεγονός οτι ο Παλαιών Πατρών Γερμανός άφησε ανολοκλήρωτα απομνημονεύματα δεν μας αφήνει να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα.  Οι περισσότεροι ιστορικοί, όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος, ήταν της άποψης που αναφέρεται στα απομνημονεύματα του Παλαιού Πατρών Γερμανού, δηλαδή, "οι δε συγκεντρωθέντες αποφάσισαν να μην δώσουν αιτίαν τινά, αλλά ως φοβισμένοι να παραμερίσωσι εις ασφαλή μέρη". Άλλοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι ο πυρήνας της όλης ιστορίας διασώζει κάποια ιστορική αλήθεια, βασιζόμενοι σε προσωπικά αρχεία αγωνιστών και ιεραρχών του 1821, που ισχυρίζονται ότι ο Παλαιών Πατρών Γερμανός τέλεσε δοξολογία στις 17 Μαρτίου στην Αγία Λαύρα, ύψωσε το λάβαρο και όρκισε ορισμένους κοτζαμπάσηδες και επισκόπους του Μωριά, που βρίσκονταν εκεί για τον εορτασμό του Αγίου Αλεξίου.   Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι συγκεντρωμένοι έφυγαν από την Αγία Λαύρα έχοντας γνώση της επικείμενης έναρξης επανάστασης.
Στο συμβούλιο των οπλαρχηγών στη Μεσσηνία ο Κολοκοτρώνης πρότεινε σαν βασικό στόχο την Τρίπολη, που ήταν το στρατιωτικό και διοικητικό κέντρο της Πελοποννήσου και μετά από τη διαφωνία του Μαυρομιχάλη, που είχε οριστεί αρχιστράτηγος, άρχισε πορεία στρατολόγησης στην Αρκαδία. Ανάλογες πορείες έκαναν άλλοι οπλαρχηγοί σε διάφορες περιοχές. Στις 29 Μαρτίου ο Κολοκοτρώνης είχε μαζέψει 6.000 άνδρες και προσπάθησε να πολιορκήσει την Καρύταινα, όμως στην πρώτη έξοδο των Τούρκων, το στράτευμα διαλύθηκε. Δεν απογοητεύτηκε και μεθοδικά εγκατέστησε φρουρές σε επίκαιρα σημεία γύρω από την Τρίπολη (Λεβίδι, Πιάνα, Χρυσοβίτσι, Βέρβαινα, Βαλτέτσι, Τρίκορφα), για να μπορούν να ελεγχθούν οι δρόμοι που οδηγούσαν προς τα εκεί.
Η επανάσταση επεκτάθηκε γρήγορα σε όλη την Πελοπόννησο και Ανατολική Στερεά και είχε μεγάλη επιτυχία αφού πέρασαν στον έλεγχο των επαναστατών πολύ σύντομα, Ζάχολη (14 Μαρτίου), Καλαμάτα (23 Μαρτίου), Αίγιο (23 Μαρτίου), Καλάβρυτα (26 Μαρτίου), Άργος, Καρύταινα, Μεθώνη, Νεόκαστρο, Φανάρι, Γαστούνη, Ναύπλιο στην Πελοπόννησο και Σάλωνα (Πανουργιάς, 27 Μαρτίου), Γαλαξίδι (Γκούρας, 28 Μαρτίου), Λιδωρίκι (Σκαλτζάς, 28 Μαρτίου), Μαλανδρίνο (Σκαλτζάς, 30 Μαρτίου), Λιβαδειά (Διάκος, 31 Μαρτίου), Θήβα (Μπούσγος, 3 Απριλίου), Αταλάντη στη Στερεά Ελλάδα. Οι Οθωμανοί περιορίστηκαν στα κάστρα όπου είχαν αρχίσει πολιορκίες. Τα σπουδαιότερα από αυτά τα κάστρα ήταν: το κάστρο του Μοριά (Ρίο) με το αντίστοιχο κάστρο της Ρούμελης (Αντίρριο), της Πάτρας, του Ακροκορίνθου πάνω από την Κόρινθο, τα δύο κάστρα του Ναυπλίου (το Παλαμήδι και το Μπούρτζι), της Μονεμβασιάς, της Μεθώνης, της Κορώνης, το Νεόκαστρο και το Παλαιόκαστρο του Ναυαρίνου (Πύλος) και το κάστρο της Τριπολιτσάς (Τρίπολη). Στο κάστρο του Άργους που ήταν παραμελημένο δεν κλείστηκαν Οθωμανοί. Όλα τα κάστρα ήταν κτισμένα (Βυζαντινοί, Ενετοί, Οθωμανοί) κατά βάση παράλια σε δύσβατα σημεία και είχαν το πλεονέκτημα της δυνατότητας τροφοδοσίας από θάλασσα (οθωμανικός στόλος), πλην του κάστρου της Τρίπολης που ήταν κτισμένο γύρω από την πόλη. Μέχρι το τέλος Μαρτίου οι μουσουλμάνοι είχαν απωθηθεί ή εγκαταλείψει τα πεδινά της Πελοποννήσου (ένα τμήμα της Ηλείας γύρω από το Λάλα έμενε υπό τον έλεγχο των ντόπιων Αλβανών) και είχαν περιοριστεί στα κάστρα, μερικά από τα οποία (αν άντεχαν στην πολιορκία) θεωριόταν ικανά για ανάκτηση ολόκληρης της Πελοποννήσου. Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν συγκεντρωθεί στην Τρίπολη.
Τα κάστρα πολιορκούσαν ομάδες ατάκτων υπό την "διοίκηση" ντόπιων καπεταναίων, προεστών ή ιεραρχών που είχαν ξεσηκωθεί και ο αριθμός των πολιορκητών δεν ήταν σταθερός αλλά αυξομειώνονταν ανάλογα με τις περιστάσεις. Η πιο οργανωμένη πολιορκία ήταν της Τρίπολης (Κολοκοτρώνης, Νικηταράς) η οποία δεν ήταν ασφυκτική αλλά επιτελική με κατοχή και οχύρωση καίριων υψωμάτων γύρω από την πόλη, που έλεγχαν της προσβάσεις προς αυτή. Το οθωμανικό ιππικό όμως είχε το πάνω χέρι στο οροπέδιο της πόλης, επιτρέποντας τον ανεφοδιασμό της με τα απαραίτητα.
Στις 6 Απριλίου είχε περάσει μέσω Ρίου στην Πελοπόννησο ο Μουσταφάμπεης, κεχαγιάμπεης του Χουρσίτ πασά, με εντολή την καταστολή της εξέγερσης. Έκαψε τη Βοστίτσα (Αίγιο), διάλυσε την πολιορκία του Ακροκόρινθου, έκαψε το Άργος, σύντριψε την αντίσταση που βρήκε στον ποταμό Ξεριά , διάλυσε την πολιορκία του Ναυπλίου και μπήκε πανηγυρικά στην Τρίπολη στις 6 Μαΐου. Στις 12 Μαΐου επιχείρησε μια πρώτη απόπειρα διάσπασης της πολιορκίας της Τρίπολης και επιτέθηκε με ισχυρές δυνάμεις εναντίον των πολιορκητών, στο Βαλτέτσι από βορά και νότο. Τη θέση υπερασπίσθηκαν λυσσαλέα, στρατιωτικά σώματα των Μαυρομιχαλαίων (Κυριακούλης, Ηλίας και Γιάννης), του Κολοκοτρώνη, των Πλαπουταίων και άλλων καπεταναίων. Την επόμενη ο Μουσταφάμπεης άρχισε υποχώρηση που η ελληνική αντεπίθεση μετέτρεψε σε άτακτη φυγή με σημαντικές απώλειες. Επιζητώντας με κάθε τρόπο την διάνοιξη δρόμου προς τη Μεσσηνία ο Μουσταφάμπεης επιτέθηκε στις 18 Μαΐου στα Δολιανά και στα Βέρβαινα, όπου ηττήθηκε από τα ελληνικά στρατιωτικά σώματα και επέστρεψε άπρακτος στην Τρίπολη. Οι νίκες αυτές, που οφείλουν πολλά στην επιμονή, την μεθοδικότητα αλλά και τις στρατηγικές ικανότητες του Κολοκοτρώνη (αρχιστράτηγος από τις αρχές Μαΐου), επέτρεψαν την στενότερη πολιορκία των φρουρίων, στα οποία άρχισαν να σημειώνονται ελλείψεις των αναγκαίων αφού ο ελληνικός στόλος είχε ήδη περιορίσει με τη δραστηριότητά του, την από θάλασσα τροφοδοσία τους με αποκλεισμό και κανονιοβολισμό των φρουρίων που πολιορκούνταν (Ναύπλιο, Μονεμβασία)..
Το Μάιο με πρωτοβουλία της Μεσσηνιακής γερουσίας συγκλήθηκε πανπελοποννησιακή συνέλευση στην Μονή των Καλτεζών, υπό την προεδρία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Συμμετείχαν ισχυροί προύχοντες ή αντιπρόσωποί τους, ιεράρχες και λίγοι στρατιωτικοί και Φιλικοί. Προσκλήσεις στάλθηκαν και στα τρία ναυτικά νησιά τα οποία όμως δεν συμμετείχαν. Με ανακοίνωσή της στις 26 Μαΐου, συστάθηκε η Πελοποννησιακή Γερουσία, στην οποία περιήλθαν όλες οι εξουσίες και η ευθύνη της διεύθυνσης των επαναστατικών πραγμάτων για όλη την Πελοπόννησο. Μέλη της Γερουσίας αυτής ήταν αντιπρόσωποι από όλα τα μεγάλα προυχοντικά τζάκια της Πελοποννήσου, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και γραμματέας ο Ρήγας Παλαμήδης.

B. Λ.