Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς το ΔΝΤ;

Θυμάστε τι έγινε με τις Αμερικάνικες βάσεις; Φώναζε ο Ανδρέας, φωνάζαμε κι εμείς, «Έξω οι βάσεις του θανάτου». Όταν τελικά έφυγαν-δεν τις διώξαμε- και χάθηκαν τα οφέλη, νοσταλγήσαμε τα λεφτά που χάσαμε. Κάπως έτσι θα γίνει και με το ΔΝΤ.
Δεν πρόλαβε να φύγει ο Τόμσεν κι αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε: Θα γυρίσει; Μπας και η συμπεριφορά μας τον πλήγωσε; Μήπως τελικά δεν ήταν τόσο κακός όσο τον έκαναν να φαίνονται οι «αλήτες ρουφιάνοι» δημοσιογράφοι; Να δείτε που στην περίπτωση που δεν επιστρέψει, ο ένας θα ρίχνει την ευθύνη στον άλλον. Δεν θα μου προκαλέσει μάλιστα καμία έκπληξη, το ενδεχόμενο να θεωρηθεί υπεύθυνος ο Στουρνάρας, αφού στη τελευταία συνάντηση του μίλησε απρεπώς. Τώρα θα μου πείτε, άνθρωπος είναι, πιεζόμενος να πάρει τα επιπλέον μέτρα είπε και μια κουβέντα παραπάνω. Το λάθος του δεν ήταν η παραπάνω κουβέντα, αλλά ότι αμέλησε την ώρα που την εκστόμιζε να κλείσει το μάτι στον Τόμσεν.
Μια κακιά στιγμή και τώρα το ΔΝΤ  σκέφτεται να τη φύγει με τον ίδιο τρόπο που έφυγαν οι βάσεις. Και επειδή το ΔΝΤ πολλοί εμίσησαν αλλά τα λεφτά του ΔΝΤ κανείς, εκείνο που θα συμβεί είναι, όλοι αυτοί που κατακεραύνωναν την κυβέρνηση για ενδοτισμό έναντι των δανειστών μας, να είναι οι ίδιοι που θα την επικρίνουν για λανθασμένους χειρισμούς οι οποίοι οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Όλα αυτά όμως έχουν σχετική σημασία μπροστά στο κίνδυνο να μείνουμε χωρίς δόση αφού την «έδωσε» του Τόμσεν και ετοιμάζεται να βγάλει το χρέος μας μη βιώσιμο. Ένα χρέος είχαμε κι εμείς να καμαρώνουμε, ένα χρέος που μας έκανε παγκοσμίως διάσημους, και για μια παρεξήγηση πάνε να μας το απαξιώσουν. Θα έπρεπε να το περιμένουμε από έναν ευαίσθητο άνθρωπο όπως είναι ο Τόμσεν. Του κάναμε το βίο αβίωτο και μας κάνει το χρέος μη βιώσιμο
 Χάρης Παυλίδης / Statesmen gr