Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Η Τουρκία (δεν) θέλει πόλεμο με τη Συρία

Η χθεσινή είδηση για τον βομβαρδισμό εδαφών της Συρίας από δυνάμεις του τουρκικού στρατού, προκάλεσε τόσο εκκωφαντική εντύπωση στη διεθνή ειδησεογραφία, ώστε για αρκετές ώρες ξεπέρασε ακόμη και το πρώτο debate για τις αμερικανιές εκλογές, ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Μιτ Ρόμνεϊ. Οδήγησε άλλωστε και σε έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, ενώ όλοι μιλούσαν για το φυτίλι που άναψε οριστικά και αμετάκλητα πλέον στη Μέση Ανατολή.
Σήμερα, και στο περιθώριο της συνεδρίασης της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, η κυβέρνηση Ερντογάν “παίζει” με τις λέξεις. Και μέσω διαρροών από στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, ξεκαθαρίζει ότι δεν επιθυμεί και δεν βρίσκεται στις προθέσεις της η προοπτική να κηρύξει τον πόλεμο στη Συρία και το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Αντιθέτως, η Άγκυρα επισημαίνει ότι η επίθεσή της στο έδαφος της Συρίας ήταν μια αυτονόητη απάντηση στο χτύπημα που προηγήθηκε με θύματα Τούρκους από την πλευρά της Δαμασκού. Και ότι θα συνεχίσει να πασχίζει για την ειρηνική και διπλωματική επίλυση της κρίσης στη Συρία, η οποία απειλεί τη σταθερότητα συνολικά στη Μέση Ανατολή, καθώς και την ευρύτερη περιοχή. Θα δείξει…

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ / statesmen.gr