Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Οικονομικέ​ς και Αστικές ευθύνες ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει ο Περιφερειά​ρχης Πελοποννήσ​ου κ. Πέτρος Τατούλης αν δεν ολοκληρωθε​ί η Ολυμπία Οδός στο σύνολό της, μέχρι την Τσακώνα

Οικονομικές και Αστικές ευθύνες ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης αν δεν ολοκληρωθεί η Ολυμπία Οδός στο σύνολό της, μέχρι την Τσακώνα, όπως δήλωσε ρητά στον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Περιφερειακή Ανάπτυξη κ. Γιοχάνες Χαν, στα πλαίσια της σύσκεψης εργασίας για την πρόοδο του ΕΣΠΑ με τους 13 Περιφερειάρχες της Ελλάδας, την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Γιαννούση και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Ιωαννίδη . 
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος συνηγόρησε στην άποψη του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός των Περιφερειών, που αποτελεί δική τους ευθύνη και προκύπτει από το καλύτερο δυνατό επίπεδο διαβούλευσης, θα συντελέσει καθοριστικά στην υλοποίηση ολοκληρωμένων και αποτελεσματικών Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) την επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.
Ο κ. Τατούλης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αύξηση της απορροφητικότητας του ΠΕΠ Πελοποννήσου το τελευταίο χρονικό διάστημα, «γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι ο ρυθμός ένταξης και συμβασιοποίησης του προγράμματός μας βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφερόμενος στην παρούσα κρίση της χώρας, την οποία χαρακτήρισε κατεξοχήν πολιτική, τόνισε ότι «η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα, το πρόγραμμα Καλλικράτης, παρέχει τη δυνατότητα στις αιρετές Περιφέρειες να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξή της, τη στιγμή μάλιστα που η κεντρική κυβέρνηση θα είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα δεσμευμένη στην αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων. Ενώ δηλαδή η κεντρική κυβέρνηση χαράσσει την κεντρική οικονομική πολιτική της χώρας, οι Περιφέρειες εστιάζονται στην ανάπτυξή της εκμεταλλευόμενες έξυπνα και με καινοτόμες προσεγγίσεις τα ιδιαίτερα τοπικά πλεονεκτήματα». Συμμέτοχη στη διαδικασία χάραξης πολιτικής χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι «γραφείο παραπόνων», όπως ενίοτε συμβαίνει να αντιμετωπίζεται.
Ο κ. Τατούλης ενημέρωσε επίσης τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την απολύτως αίσια εξέλιξη του Διεθνή Διαγωνισμού για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και για το Περιφερειακό Ταμείο Επιχειρηματικότητας, για τα οποία ο κ. Χαν έχει επανειλημμένα δείξει προσωπικό ενδιαφέρον, αλλά και για πρωτοβουλίες πάνω στις νέες τεχνολογίες, όπως το Ινστιτούτο Νανοτεχνολογίας και το Ευρω-Μεσογειακό Ινστιτούτο Έρευνας Νέων Τεχνολογιών στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κάλεσε, τέλος, τον κ. Χαν να επισκεφθεί επίσημα την Περιφέρεια Πελοποννήσου, προκειμένου όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «να δει, ιδίοις όμμασι, μια νέα πρόταση για τη χώρα».