Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ : ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΥΝ ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ

Για μια ακόμη φορά επιβεβαίωσε ότι ήταν ο καλύτερος Πρόεδρος της Δημοκρατίας των τελευταίων ετών. Αφού μίλησε για γελοιοποίηση του πολιτικού συστήματος από το "παζάρι" των πέντε ημερών, ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας  κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος κάλεσε τον Λουκά Παπαδήμο να μην βάλει νέους φόρους.

Σεισμός 5,1 ρίχτερ ταρακούνησε τη Ναύπακτο λίγο πριν τις 07:30

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε λίγo πριν τις 07:30 απόψε την ευρύτερη περιοχή γύρω από τη Ναύπακτο.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται δύο χιλιόμετρα βόρεια, βορειοδυτικά της Ναυπάκτου., σε απόσταση 19 χιλιομέτρων από την Πάτρα, ενώ το εστιακό του βάθος στα 5 χιλιόμετρα.
Πανικός επικράτησε στη Ναύπακτο καθώς ο σεισμός είχε πολύ μεγάλη διάρκεια που ξεπερνούσε τα 16 δευτερόλεπτα,   ενώ η δόνηση έγινε πολύ αισθητή στην Πάτρα στο Αίγιο,  στο Δερβένι. και σε άλλες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και της Αχαΐας
Λόγω του σεισμού σημειώθηκαν πτώσεις μπαζών και τούβλων σε ακατοίκητα σπίτια στην οδό Γερμανού στην Ανω Πόλη των Πατρών , ενώ σε πολλά σπίτια στην περιοχή μεταξύ Ρίου και Ναυπάκτου επικράτησε πανικός καθώς έπεφταν αντικείμενα μέσα στα σπίτια και οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους.

 

Αβραμόπουλος - Δήμας μεταξύ των 4 που πρότεινε η Ν.Δ για τη νέα κυβέρνηση - Τρία πρόσωπα σε υπουργεία από το ΛΑΟΣ

- Ο νέος πρωθυπουργός με Παπανδρέου και Σαμαρά θα αποφασίσουν για τα ονόματα
- Από τη Νέα Δημοκρατία ακούγονται τα ονόματα: Αρβανιτόπουλος, Βάρδας και Μουρμούρας
- Από το ΛΑΟΣ επικρατέστερα ονόματα θεωρούνται εκείνα του κ. Βορίδη και Γεωργιάδη
- Υπουργεία: Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη αλλάζουν σίγουρα χέρια
- Η "τρόικα" του ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως θα παραμείνει στη θέση της
Στην τριμερή συνάντηση το βράδυ της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου, την οποία αποκάλυψε το NewsIt, τα τρία κόμματα, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ σε συνεργασία με τον νέο πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο συμφώνησαν για τη δομή της νέας κυβέρνησης, χωρίς να μπουν σε ονοματολογία.

Οι αντιπροσωπείες των κομμάτων με τον νέο πρωθυπουργό αποφάσισαν ουσιαστικά τα υπουργεία που θα υπάρχουν στη νέα κυβέρνηση και τον αριθμό των μελών από κάθε κόμμα που θα μετέχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Τα ονόματα των νέων υπουργών, θα τεθούν επί τάπητος σε επαφές που θα έχει ο νέος πρωθυπουργός με τον κ. Παπανδρέου και Σαμαρά από κοινού.

Από τη συνάντηση αυτή προέκυψε ότι η Νέα Δημοκρατία θα μετέχει μόνο με εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, αλλά κορυφαία. Ο Σταύρος Δήμας, από αντιπρόεδρος της Ν.Δ. φαίνεται πως πηγαίνει αντιπρόεδρος της νέας κυβέρνησης και η Νέα Δημοκρατία θα μετέχουν άλλα 4 πρόσωπα.

Η Νέα Δημοκρατία πρότεινε τους κ.κ. Αβραμόπουλο, Δήμα, Μουρμούρα και Αρβανιτόπουλο. Μάλιστα, για την περίπτωση του κ. Αβραμόπουλο εάν το αποδεχτεί ο νέος πρωθυπουργός τότε θα παραιτηθεί του βουλευτικού του αξιώματος και θα αναλάβει το υπουργείο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι το υπουργείο Άμυνας. Για τον  κ. Μουρμούρα μάλιστα ακούγεται έντονα πως θα βρίσκεται στο οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ΛΑΟΣ, το κόμμα θα μετέχει με τρία πρόσωπα στο νέο κυβερνητικό σχήμα και οι κ.κ. Βορίδης και Γεωργιάδης ακούγονται ως τα επικρατέστερα ονόματα για αυτό το σχήμα

Στη θέση μετά από απαίτηση και πολλών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο καθώς πρέπει να υπάρξει συνέχεια στο οικονομικό έργο, θα παραμείνει και φαίνεται πως ήδη κλείδωσε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος θα παραμείνει και αντιπρόεδρος. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στην θέση του θα παραμείνει και ο κ.Σαχινίδης αναπληρωτής υπουργός οικονομικών.

Πολλές θα είναι οι θέσεις που θα μείνουν ίδιες, πολλά υπουργεία δεν θα αλλάξουν χέρια, ωστόσο τα λεγόμενα βασικάμε βάση τους όρους της Ν.Δ. αλλάζουν τα πρόσωπα στα υπουργεία: Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση πρόκειται να παραμείνουν η υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου και οι υπουργοί Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, Υποδομών κ. Γιάννης Ραγκούσης και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκανδαλίδης.

Αναφορικά με το αίτημα να ανασυσταθεί το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, αυτό θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς θα υπάρξει καθυστέρηση λόγω προεδρικών διαταγμάτων, οπότε φαίνεται πως μένει όπως έχει το συγκεκριμένο υπουργείο.

Τα ονόματα για άλλα τρία υπουργεία:

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου
Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού Δημήτρης Παντερμαλής, εδώ κάποιοι λένε πως ο κ. Γερουλάνος αποχωρεί καθώς θεωρείται στενός συνεργάτης Παπανδρέου


newsit.gr

Η Δημοκρατική Συμμαχία θα στηρίξει την κυβέρνηση στη Βουλή,

Από το γραφείο Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: 

«Η Δημοκρατική Συμμαχία εδώ και πολλούς μήνες είχε ζητήσει το σχηματισμό κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης με την ευρύτερη δυνατή αποδοχή. Είχαμε επίσης εξαρχής τοποθετηθεί υπέρ της επιλογής για τη θέση του πρωθυπουργού ενός προσώπου με κύρος, γνώσεις και ικανότητες και δηλώσαμε ότι ο κ. Λουκάς Παπαδήμος διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά. Με μεγάλη καθυστέρηση και μετά από παλινωδίες έγινε ένα σημαντικό βήμα, το οποίο χαιρετίζουμε. Η Δημοκρατική Συμμαχία θα στηρίξει την κυβέρνηση στη Βουλή, θα παρακολουθεί και θα παρεμβαίνει όποτε και όπως χρειάζεται και εύχεται να βάλει τις βάσεις της εξόδου από τα σημερινά αδιέξοδα. Ελπίζουμε τα πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση να κάνουν το ίδιο. Να στηρίξουν τη νέα κυβέρνηση με ειλικρίνεια, χωρίς να έχουν το βλέμμα στις επόμενες εκλογές. Οι στιγμές που ζει η χώρα μας είναι δραματικές, τα προβλήματα τεράστια και οι δυσκολίες βρίσκονται μπροστά μας. Είναι ώρα ευθύνης για όλες τις πολιτικές δυνάμεις και πρέπει όλοι να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων». 

Ελληνικές κυβερνήσεις με Κορίνθιους Πρωθυπουργούς

Σωτήριος Κροκιδάς

Γεννήθηκε στον Σικυώνα Κορινθίας και σπούδασε νομικά. Ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα και έγινε καθηγητής αστικού δικαίου στη Νομική σχολή Αθηνών. Ο Κροκιδάς ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας στις 17 Σεπτεμβρίου 1922 αναλαμβάνοντας παράλληλα και το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου εσωτερικών
Κυβέρνηση Σωτηρίου Κροκιδά 17 Σεπτεμβρίου 1922 - 14 Νοεμβρίου 1922 
Η επαναστατική επιτροπή διόρισε Πρωθυπουργό τον Αλ. Ζαΐμη και, επειδή έλειπε στο εξωτερικό, διόρισε προσωρινό πρωθυπουργό τον Σ. Κροκιδά. Αλλά επειδή και αυτός έλειπε εκτός Αθηνών όρκισε μόνο για μια ημέρα τον ταυτόχρονα ορκισθέντα υπουργό Στρατιωτικών αντιστράτηγο Αν. Χαραλάμπη. Στις 17/9 (π.η.) επέστρεψε στην Αθήνα ο Σ. Κροκιδάς και ορκίστηκε αμέσως Πρωθυπουργός. Στις 10/11/1922 (π.ημερ.) παραιτήθηκε ο Κροκιδάς γιατί διαφώνησε με την επικείμενη εκτέλεση των Έξι και ανέλαβε ο εκ των αρχηγών της Επανάστασης Στ. Γονατάς (14/11 (π.η.)

Παναγής Τσαλδάρης

(Κόρινθος 1868 - Αθήνα 17 Μαΐου 1936) ήταν ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος και πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Γεννήθηκε στο Καμάρι Κορινθίας, και ήταν γιος του έμπορου και δικολάβου Επαμεινώνδα Τσαλδάρη. Η οικογένειά του είχε μικρασιατική καταγωγή που φέρονταν να εγκαταστάθηκε στη Πελοπόννησο περί το 1750. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα, όπου ανακηρύχθηκε αριστούχος Διδάκτωρ Νομικής το 1889. Το 1890 διορίστηκε δικηγόρος στην Πάτρα και αμέσως έφυγε στο εξωτερικό για συμπλήρωση σπουδών στο Γκαίτινγκεν, στο Βερολίνο, στη Λειψία και στο Παρίσι. Το 1893 επέστρεψε στην Ελλάδα, μετατέθηκε στην Αθήνα όπου και ασχολήθηκε με τη δικηγορία. Λόγω του περιορισμένου κύκλου εργασιών, ίδρυσε νομικό φροντιστήριο από το οποίο και αναγνωρίστηκε γρήγορα ως σπουδαίος νομικός.Αναμίχθηκε με την πολιτική όπου και εκλέχτηκε πρώτη φορά πληρεξούσιος Αργολιδοκορινθίας στην Αναθεωρητική Βουλή του 1910 (6 Αυγούστου 1910) για την ανάδειξη της Α΄ Αναθεωρητικής Βουλής καθώς και στην ανάδειξη της απλής Βουλής του 1912 (11 Μαρτίου). Από τότε εκλεγόταν συνεχώς, με εξαίρεση τις εκλογές του 1923, στις οποίες αρνήθηκε να μετάσχει. Στη Βουλή συμμετείχε ως Ανεξάρτητος με τον Δημήτριο Γούναρη με τον οποίο συνδέονταν με στενή φιλία. Χρημάτισε Υπουργός Δικαιοσύνης το 1915, στην Κυβέρνηση Γούναρη, Εσωτερικών και Συγκοινωνιών το 1920 και το 1926 στις Κυβερνήσεις Νικόλαου Καλογερόπουλου, Δημητρίου Γούναρη και Αλεξάνδρου Ζαΐμη. Κατά την περίοδο του Διχασμού μετά την επικράτηση του Κινήματος της Εθνικής Αμύνης ο Π. Τσαλδάρης συνελήφθη και εκτοπίστηκε αρχικά στην Ύδρα και στη συνέχεια στη Σκόπελο, όπου γνωρίστηκε με την κόρη του εκτοπισμένου επίσης εκεί, Βυζαντινολόγου και καθηγητή του Πανεπιστημίου Σ. Λάμπρου, την Λίνα Λάμπρου που νυμφεύτηκε αργότερα. Στη συνέχεια ανέλαβε ηγετικό στέλεχος στο Κόμμα των Εθνικοφρόνων. Το 1919 συμμετείχε ως εκπρόσωπός του στην ίδρυση της Ηνωμένης Αντιπολίτευσης με έμβλημα ένα κλαδί ελιάς. Το 1920 στις κυβερνήσεις που σχηματίστηκαν μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, (κατά τις οποίες ηττήθηκε το Κόμμα των Φιλελευθέρων), τωνΔημητρίου Ράλλη, Νικολάου Καλογερόπουλου, και Δημητρίου Γούναρη ανέλαβε Υπουργός Εσωτερικών και Συγκοινωνιών. Τον Μάρτιο του 1922 αναγκάσθηκε για λόγους υγείας να μεταβεί στο εξωτερικό.Λίγους μήνες μετά, με την επιστροφή του στην Ελλάδα, όπου είχε επικρατήσει το Κίνημα του 1922 συνελήφθη αμέσως από τους κινηματίες ως "πολιτικός εγκληματίας" και φυλακίστηκε. Τελικά μετά τη Δίκη των Έξι και την εκτέλεση δια τουφεκισμού του Δημητρίου Γούναρη, αποφυλακίστηκε στις 8 Ιανουαρίου 1923 ύστερα από αμνηστία που του δόθηκε. Στις εκλογές του 1923 (στις 16 Δεκεμβρίου) για την εκλογή της Δ΄ Συντακτικής συνέλευσης δεν έλαβε μέρος. Τον Ιανουάριο του 1924 ανέλαβε προσωρινά και από 4 Μαΐου (1924) οριστικά, την αρχηγία του Λαϊκού Κόμματος όπως είχε μετονομαστεί το Κόμμα των Εθνικοφρόνων του Δ. Γούναρη από τον Νοέμβριο του 1920.Το 1932 το Κόμμα κέρδισε τις εκλογές.
3 Νοεμβρίου 1932 - 16 Ιανουαρίου 1933 Κυβέρνηση Παναγή Τσαλδάρη 1932
10 Μαρτίου 1933- 10 Οκτωβρίου 1935 Κυβέρνηση Παναγή Τσαλδάρη 1933 και Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1935

Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός

Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός, κατά κόσμον Δημήτριος Παπανδρέου, (Δορβιτσά, Ναυπακτίας, 3 Μαρτίου 1891- Αθήνα 20 Μαΐου 1949) Ήταν ο πρώτος με το όνομα αυτό Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και ο 11ος από της ανακήρυξης της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδος και υπήρξε κορυφαία εκκλησιαστική και πολιτική προσωπικότητα της νεότερης Ελλάδας. Διετέλεσε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, (Ιούλιος 1941 - Μάιος 1949), Αντιβασιλεύς και Πρωθυπουργός της Ελλάδας. .
 17 Οκτωβρίου 1945 – 1 Νοεμβρίου 1945 Κυβέρνηση Δαμασκηνού 1945.
Τη σχημάτισε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος-Αντιβασιλέας Δαμασκηνός,, ο οποίος πριν ανέλθει στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο είχε διετελέσει Μητροπολίτης Κορινθίας.
Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος τον εκλέγει το 1922, σε ηλικία 31 ετών, Μητροπολίτη Κορινθίας. Στην εκλογή Αρχιεπισκόπου Αθηνών το επόμενο έτος βρίσκεται ανάμεσα στους υποστηρικτές του Χρυσόστομου Παπαδόπουλου. Οι μεγάλες ποιμαντικές και οργανωτικές του ικανότητες σε συνδυασμό με την έντονη και πολυσχιδή προσωπικότητά του τον καθιστούν ευρύτερα γνωστό στην Ελλάδα. Οι σεισμοί της Κορίνθου στις 22 και 23 Απριλίου του 1928 γίνονται εφαλτήριο ώστε να φανεί η βαθιά μέριμνα του Δαμασκηνού για το ποίμνιό του. Ξεκινά προσπάθεια για την επαναστέγαση των σεισμοπλήκτων και την αποκατάσταση των ζημιών. Για το σκοπό αυτό μεταβαίνει στις Η.Π.Α. τον Οκτώβριο του 1928 προκειμένου να συλλέξει πόρους από τους εκεί ομογενείς που πράγματι είχε πολύ αποδοτική απήχηση μεταξύ των αποδήμων Ελλήνων. Αντιπαρερχόμενος όμως κάποια προβλήματα άρνησης βοήθειας επειδή στην Ελλάδα πρωθυπουργός ήταν ο Βενιζέλος κατάφερε να συγκεντρώσει χρήματα για την ανοικοδόμηση και βοήθεια παθόντων της Κορίνθου, του Λουτρακίου και των πέριξ περιοχών.

Κωνσταντίνος Τσαλδάρης
 Ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης (1884-1970) ήταν πολιτικός και δυο φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας κατά την περίοδο 1946-1947
18 Απριλίου 1946 - 2 Οκτωβρίου 1946 Λαϊκό Κόμμα Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Τσαλδάρη 1946. Διορισθείσα από τον Αντιβασιλέα Δαμασκηνό.
2 Οκτωβρίου 1946 – 24 Ιανουαρίου 1947 Λαϊκό Κόμμα Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Τσαλδάρη 1946. Διορισθείσα από τον Αντιβασιλέα Δαμασκηνό.
29 Αυγούστου1947 – 7 Σεπτεμβρίου 1947 Λαϊκό Κόμμα Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Τσαλδάρη 1947
Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1884. Σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Βερολίνο, στο Λονδίνο και στη Φλωρεντία. Άσκησε για μικρό χρονικό διάστημα τη δικηγορία. Νεότατος ασχολήθηκε με την πολιτική. Διατέλεσε νομάρχης Πατρών και Κερκύρας (1915 - 1917) καθώς και Υπουργός Γενικός διοικητής Κρήτης (1921 - 1922). Το 1926 εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής Αργολιδοκορινθίας με το Κόμμα των Ελευθεροφρόνων του Ιωάννη Μεταξά. Το 1928 προσχώρησε στο Λαϊκό Κόμμα, όπου αρχηγός ήταν ο θείος του, Παναγής Τσαλδάρης. Μετείχε στη δεύτερη κυβέρνηση του Παναγή Τσαλδάρη ως υφυπουργός Συγκοινωνιών, ΤΤΤ (3Τ), (1933 - 1935) και στη συνέχεια ως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ. Μετά το θάνατο του Παναγή Τσαλδάρη το 1936 έγινε μέλος της διοικούσας επιτροπής του Λαϊκού Κόμματος, το οποίο διέκοψε τη λειτουργία του με την επιβολή της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου, και μετά την Απελευθέρωση κατά τις εκλογές στις 31 Μαρτίου 1946 ανακηρύχθηκε αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος και στη συνέχεια έγινε Πρόεδρος της πρώτης κατόπιν ελεύθερων εκλογών Κυβέρνησης της απελευθερωθείσας Χώρας. Αναδείχθηκε νικητής στις εκλογές του 1946 ως αρχηγός του συνασπισμού "Ηνωμένη Παράταξις Εθνικοφρόνων" και ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας από τον Απρίλιο του 1946 έως τον Ιανουάριο του 1947 με την Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Τσαλδάρη Απριλίου 1946 και την Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Τσαλδάρη Οκτωβρίου 1946. Η κυβέρνησή του διενήργησε το δημοψήφισμα, με το οποίο επανήλθε η Βασιλευομένη Δημοκρατία την 1η Σεπτεμβρίου 1946. Διατέλεσε επικεφαλής των ελληνικών αντιπροσωπειών στη Διάσκεψη των Παρισίων (1946), στις Γενικές Συνελεύσεις του ΟΗΕ το διάστημα 1947 - 1949. Επίσης ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα μετά των Αμερικανών για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα (Δόγμα Τρούμαν) καθώς και για την αναδιοργάνωση του ελληνικού στρατού. Υπήρξε αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων Δημητρίου Μαξίμου (1947) καθώς και Υπουργός των Εξωτερικών, Θεμιστοκλή Σοφούλη (1947-1949) και Αλεξάνδρου Διομήδη (1949 - 1950). Ανέλαβε πάλι την πρωθυπουργία τον Αύγουστο του 1947 και παρέμεινε πρωθυπουργός μέχρι το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους (Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Τσαλδάρη 1947). Στις εκλογές του 1950 το Λαϊκό κόμμα ήλθε πρώτο, ενώ κατά τις εκλογές του 1951 με την ίδρυση του Ελληνικού Συναγερμού του Αλέξανδρου Παπάγου το Λαϊκό Κόμμα έχασε μεγάλο μέρος της εκλογικής του βάσης και ο Τσαλδάρης εξελέγη βουλευτής στην ιδιαίτερη εκλογική του περιφέρεια (Αργολιδοκορινθία). Στις εκλογές όμως του 1952 που διεξήχθηκαν με την αλλαγή του εκλογικού νόμου σε πλειοψηφικό σύστημα δεν εξελέγη τόσο ο ίδιος όσο και οι υποψήφιοι του κόμματος. Το 1956 εκλέχτηκε βουλευτής με τη Δημοκρατική Ένωση, ενώ στις εκλογές του 1958, ως επικεφαλής της Ένωσης του Λαϊκού Κόμματος απέτυχε να εκλεγεί. Αποσύρθηκε τότε από τα δημόσια πράγματα και επανεμφανίστηκε στα Συμβούλια του Στέμματος την εποχή των Ιουλιανών. Πέθανε στην Αθήνα το 1970. Γιός του ήταν ο Αθανάσιος Τσαλδάρης.


Κωνσταντίνος Κόλλιας
Ο Κωνσταντίνος Κόλλιας γεννήθηκε στη Στύλια (Βλαντούσα) Κορινθίας (1901 - 13 Ιουλίου 1998) ήταν ανώτατος δικαστικός που αναμίχθηκε στην εκδίκαση της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη και πρώτος πρωθυπουργός του Καθεστώτος της 21ης Απριλίου 1967
21 Απριλίου 1967 - 13 Δεκεμβρίου 1967 Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Κόλλια 1967. Δικτατορική.
 Ο διορισμός του στο αξίωμα αυτό ήταν προϊόν συμβιβασμού μεταξύ του βασιλιά Κωνσταντίνου και των πρωταιτίων του πραξικοπήματος. Ο πρώτος έθεσε ως όρο για να νομιμοποιήσει την κυβέρνηση των δικτατόρων ο πρωθυπουργός να μην είναι στρατωτικός, ενώ οι συνταγματάρχες δεν επιθυμούσαν αντίστοιχα κανέναν φιλοβασιλικό. Έτσι επελέγη ο Κόλλιας με γνώμονα τα υπερσυντηρητικά του φρονήματα. Στην πράξη βέβαια αυτοί που κυβερνούσαν ήταν οι στρατιωτικοί με προεξάρχοντα τον Γεώργιο Παπαδόπουλο. Διατηρήθηκε στην πρωθυπουργία μέχρι το αποτυχημένο Κίνημα του Βασιλιά Κωνσταντίνου εναντίον της Χούντας, στις 13 Δεκεμβρίου του 1967, οπότε την πρωθυπουργία ανέλαβε και τυπικά ο Παπαδόπουλος.

Έρευνα - ψηφοφορία

Τι θέλετε από τη νέα κυβέρνηση συνεργασίας;

  • Να υπογράψει τη Συμφωνία και τη δανειακή σύμβαση και να προκηρύξει εκλογές
  • Να υπογράψει τη Συμφωνία και να διαπραγματευτεί καλύτερους όρους για τη δανειακή σύμβαση και μετά εκλογές
  • Να πιέσει, ακόμη και να εκβιάσει τους ευρωπαίους ρισκάροντας ακόμη και έξοδο από το ευρώ
  • Να υπογράψει τη Συμφωνία και να στηριχθεί τουλάχιστον για ένα χρόνο, μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση
  • Δεν περιμένω τίποτα θετικό, μόνο χειρότερα μέτρα για τους πολίτες και ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου
  • Τίποτα απ'όλα αυτά



eklogika,gr


Η τέταρτη κυβέρνηση συνεργασίας μετά τη δικτατορία

Η τέταρτη κυβέρνηση συνεργασίας μετά τη δικτατορία, δείτε όλες τις κυβερνήσεις συνεργασίας στην Ελλάδα

Η νέα κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο είναι η τέταρτη κυβέρνηση συνεργασίας μετά τη δικτατορία, που αναλαμβάνει την τύχη της Ελλάδας για βραχύβιο χρονικό διάστημα.
Η πρώτη σχηματίστηκε στις 21 Ιουλίου του 1974 υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος είχε επιστρέψει από το Παρίσι, και μετείχαν κυρίως στελέχη των προδικτατορικών κομμάτων. Ονομάστηκε κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας»,  κυβέρνησε για 4 περίπου μήνες μέχρι τις εκλογές της 21 Νοεμβρίου 1974, τις οποίες κέρδισε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής
Η δεύτερη, με πρωθυπουργό τον Τζανή Τζαννετάκη, σχηματίστηκε το 1989 μετά το σκάνδαλο Κοσκωτά, με την υποστήριξη της ΝΔ και του τότε Συνασπισμού (συμμετείχε και το ΚΚΕ) με βασικό στόχο τη διερεύνηση του σκανδάλου και την παραπομπή του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου , υπουργών και άλλων κατηγορουμένων προκειμένου να μην παραγραφούν τα όποια αδικήματα. Από το ΠΑΣΟΚ η περίοδος εκείνη ονομάστηκε «βρώμικο 89» χαρακτηρίζοντας έτσι τη συνεργασία του ΚΚΕ και της Αριστεράς με τη Νέα Δημοκρατία. Η κυβέρνηση Τζαννετάκη έμεινε στην εξουσία για τρεις μήνες, μέχρι τις  11 Οκτωβρίου του ίδιου έτους.
Η τρίτη, με πρωθυπουργό  τον Ακαδημαϊκό και διαπρεπή οικονομολόγο, Ξενοφώντα Ζολώτα σχηματίστηκε αμέσως μετά από τις εκλογές που ακολούθησαν ύστερα από συμφωνία των Α. Παπανδρέου, Κ. Μητσοτάκη και Χ. Φλωράκη αφού κανένα κόμμα δεν συγκέντρωσε αυτοδυναμία. Η κυβέρνηση Ζολώτα έμεινε στην εξουσία για πέντε μήνες (μέχρι τις 11 Απριλίου 1990)
Η πρώτη κυβέρνηση συνεργασίας στην ελληνική ιστορία, η οποία είχα ονομαστεί «οικουμενική» ήταν η κυβέρνηση με επικεφαλής τον ναύαρχο Κωνσταντίνο Κανάρη ο οποίος στις 26 Μαίου 1877, σχημάτισε κυβέρνηση με την υποστήριξη των Τρικούπη, Δηλιγιάννη, Ζαΐμη, Κουμουνδούρου αφού η χώρα είχε ανάγκη ενότητας και ετοιμότητας λόγω του Ρωσοτουρκικού πολέμου. Ο Κανάρης πέθανε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους και για τους επόμενους τέσσερις μήνες προήδρευαν εναλλάξ υπουργοί της κυβέρνησης.
Δείτε όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις.
Δείτε τα εκλογικά αποτελέσματα 1974 - 2007
Δείτε τα αποτελέσματα των εκλογών του 2004
Δείτε τα αποτελέσματα των εκλογών του 2007 
Δείτε τα αποτελέσματα των εκλογών του  2009

eklogika,gr

Σχόλιο του Κώστα Κόλλια για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης


Πιστεύω ότι το συναίσθημα που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία είναι αυτό της ανακούφισης, καθώς ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες διεργασίες, προκειμένου να επέλθει η συμφωνία για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι εισερχόμαστε σε μία περίοδο σταθερότερη πολιτικά, προκειμένου να διαχειριστεί η χώρα τις άμεσες προτεραιότητες, όπως προέκυψαν από τους ολέθριους χειρισμούς της τέως Κυβέρνησης Παπανδρέου.
Οι προϋποθέσεις που είχε θέσει η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς έχουν ικανοποιηθεί, καθώς η νέα κυβέρνηση χαρακτηρίζεται ρητά ως μεταβατική μέχρι τη διενέργεια άμεσων εκλογών. Επιβεβαιώθηκε το πλαίσιο αρχών της 6ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με το οποίο στόχος της νέας Κυβέρνησης είναι «να οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εκλογές μετά την υλοποίηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου».
Ο νέος Πρωθυπουργός, ο κύριος Λουκάς Παπαδήμος, είναι οπωσδήποτε μία προσωπικότητα που γνωρίζει πολύ καλά το ευρωπαϊκό οικονομικό περιβάλλον, είναι γνωστός στα πρόσωπα και στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως τεχνοκράτης θεωρώ ότι μπορεί να φέρει τα αποτελέσματα που αναμένονται από μια διαχειριστική κυβέρνηση και να συνδράμει στην αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας.
Στη διαχείριση κρίσεων δεν υπάρχουν ούτε απόλυτα ικανοποιητικές ούτε απόλυτα ευχάριστες απαντήσεις. Ο Αντώνης Σαμαράς κλήθηκε να δώσει λύση στα αδιέξοδα που δημιούργησε ο απερχόμενος Πρωθυπουργός. Η λύση αυτή ήταν δύσκολη για τον ίδιο, για τη Νέα Δημοκρατία και για τους φίλους και ψηφοφόρους μας. Όμως όποιο και αν είναι το κόστος, δεν γυρίζεις την πλάτη στην ιστορία. Θα εργαστούμε για την αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστη η χώρα. Και στις επερχόμενες εκλογές θα δώσουμε τη μάχη για να γυρίσει οριστικά η σελίδα σε ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα, ένα κεφάλαιο εθνικής αξιοπρέπειας, ανάκαμψης και ανάπτυξης.»

58η Συνεδρίαση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/04


Συνεδρίασε στις 04/11/2011 ημέρα Παρασκευή, για 3η  συνεχή φορά εντός του 2011 υπό την Αιρετή Περιφέρεια Πελοποννήσου,  η  Γνωμοδοτική Επιτροπή του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/04 υπό την Προεδρία της Αντιπεριφερειάρχου  Πελοποννήσου κας Κωνσταντίνας Νικολάκου και ενέκρινε είκοσι μία (21) αιτήσεις ιδιωτικών επενδύσεων για την υπαγωγή τους στις διατάξεις του παραπάνω Νόμου, συνολικού κόστους 16.153.580,30 ευρώ  & δημόσιας δαπάνης  7.417.775,26 ευρώ, με μέσο ποσοστό επιχορήγησης 45,92 % & 33,00 E.M.E. (Ετήσιες Μονάδες Εργασίας)
αναλυτικότερα : 

Κυκλοφόρησαν οι ΦΕΝΕΑΤΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ (ΠΟΛΙΤΙΣΤΙ​ΚΟ ΒΗΜΑ ΦΕΝΕΟΥ+ ΥΓΕΙΑ

Κυκλοφόρησαν οι 2 Φενεάτικες εφημερίδες το ΠΟΛΙΤIΣΤΙΚΟ ΒΗΜΑ Μέσινου ΦΕΝΕΟΥ ΝΟ 35 που εκδίδεται από το Γιάννη Λαλιώτη , με πλούσια ύλη, καθώς και το 18ο τεύχος της τριμηνιαίας ενημερωτικής εφημέριδας ΥΓΕΙΑ  που εκδίδει το Παράρτημα Ορεινής Κορινθίας της Ελληνικής Αντικαρκινικής εταιρείας.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ!!!

Aύριο στις 2 το μεσημέρι η ορκομωσιία της Κυβέρνησης Παπαδήμου - Το επίσημο ανακοινωθέν

Ο ακαδημαϊκός και πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος αναλαμβάνει πρωθυπουργός της χώρας, μετά τις διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά. Η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Παπαδήμο «σφραγίστηκε» με την ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα από την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Στην ανακοίνωση της Προεδρίας αναφέρεται οτι

 «Κατόπιν προτάσεως των πολιτικών αρχηγών δόθηκε στον Λουκά Παπαδήμο η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε το πλαίσιο αρχών που διατυπώθηκε στη σύσκεψη της περασμένης Κυριακής των Παπανδρέου- Σαμαρά υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε οτι έργο της νέας κυβέρνησης θα είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές».

Η συμφωνία στο πρόσωπο του πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ επιτεύχθηκε έπειτα από τριήμερες διαβουλεύσεις μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά και επικυρώθηκε κατά το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, στο οποίο συμμετείχαν ο απερχόμενος πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της ΝΔ και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
Αύριο, Παρασκευή, στις δύο το μεσημέρι ορκίζεται η νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον Λουκά Παπαδήμο.

Η νέα κυβέρνηση ποιοι οι νέοι υπουργοί, ποιοι φεύγουν

Πολλές θα είναι οι θέσεις που θα μείνουν ίδιες, πολλά υπουργεία δεν θα αλλάξουν χέρια, ωστόσο τα λεγόμενα βασικά με βάση τους όρους της Νέας Δημοκρατίας αλλάζουν τα πρόσωπα στα υπουργεία: Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Δημήτρης Αβραμόπουλος θα αναλάβει το υπουργείο Άμυνας, αν και η Συγγρού επιμένει πως δεν θα είναι κοινοβουλευτικά στελέχη της στη σύνθεση. Άλλες πληροφορίες μιλούν ωστόσο για υπουργοποίηση του κ. Χηνοφώτη στο υπουργείο Άμυνας.
Στη θέση μετά από απαίτηση και πολλών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο καθώς πρέπει να υπάρξει συνέχεια στο οικονομικό έργο, θα παραμείνει λένε οι ίδιες πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος.
Πάντα σε επίπεδο πληροφοριών αναμένεται η υπουργοποίηση δύο στελεχών του ΛΑΟΣ, αναφέρονται μάλιστα τα ονόματα των κυρίων Βορίδη και Γεωργιάδη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση πρόκειται να παραμείνουν η υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου και οι υπουργοί Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, Υποδομών κ. Γιάννης Ραγκούσης και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκανδαλίδης.
Τα ονόματα για άλλα τρία υπουργεία:

Αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Γιάννης Μουρμούρας Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού Δημήτρης Παντερμαλής, εδώ κάποιοι λένε πως ο κ. Γερουλάνος αποχωρεί καθώς θεωρείται στενός συνεργάτης Παπανδρέου.

newsit.gr

Έρχοναι κρύο και χιόνια το Σαββατοκύριακο

Βουτιά της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα προαναγγέλλει η ΕΜΥ, για το Σαββατοκύριακο.
Ο υδράργυρος θα αρχίσει την πτωτική του πορεία το Σάββατο, από τη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την ανατολική στερεά, την Εύβοια και τη βόρεια Κρήτη όπου αναμένονται νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Στις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρξουν λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο νότιο Ιόνιο 7 μποφόρ, στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ.
Την Κυριακή και τη Δευτέρα, στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο, χιόνια στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας της στερεάς, της Ευβοίας και της Πελοποννήσου κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας και σποραδικές καταιγίδες στην νοτιοανατολική νησιωτική χώρα.
Στις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρξουν λίγες νεφώσεις που πρόσκαιρα στη Μακεδονία θα είναι αυξημένες. Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 στο Αιγαίο 9 και πιθανώς τη Δευτέρα έως 10 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση τη νύχτα της Δευτέρας. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.

Ποίος είναι ο νέος Πρωθυπουργός

Ο Λουκάς Παπαδήμος με καταγωγή από την Δεσφίνα Φωκίδας , γεννήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 1947 στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών. Σπούδασε φυσική στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).
Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ηλεκτρολογία – Μηχανολογία και έκανε διδακτορικό στα οικονομικά. Μέχρι το 1985 εργάστηκε ως βοηθός ερευνών και ειδικός επιστήμων στο ΜΙΤ και ως οικονομικός εμπειρογνώμων στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Το 1985 ο Λουκάς Παπαδήμος επέστρεψε στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας οικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος.
Στο βιογραφικό του Λουκά Παπαδήμου υπάρχουν υψηλές θέσεις στα κορυφαία τραπεζικά ιδρύματα Ελλάδας και Ευρώπης. Το 1993 διορίστηκε υποδιοικητής και τον επόμενο χρόνο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2002. Το ίδιο έτος ανέλαβε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και έμεινε σε αυτή τη θέση μέχρι το 2010. Ο Λουκάς Παπαδήμος έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος (1994 – 1998), πρόεδρος της Υποεπιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Επιτροπής των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1993 – 1995) κ.α. Αντίστοιχα σημαντική είναι και η ακαδημαϊκή καριέρα του Λουκά Παπαδήμου. Την περίοδο 1975 – 1984 υπήρξε επίκουρος καθηγητής και στη συνέχεια αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης ενώ το 1988 εξελέγη καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2006 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το 2010 ο Λουκάς Παπαδήμος τοποθετήθηκε άμισθος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου. Τους τελευταίους μήνες, ο Λουκάς Παπαδήμος εμφανιζόταν ως η επικρατέστερη επιλογή για την πρωθυπουργία της χώρας κατά την συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας. Ο Λουκάς Παπαδήμος θεωρείται, όπως και τα περισσότερα κορυφαία πολιτικά στελέχη των δύο κομμάτων εξουσίας, αλλά και ηγετικά στελέχη του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μέλος της λέσχης Bilderbeng.

fin.

Προφυλακιστέος ο Δ.Καπράνος για τα δομημένα ομόλογα

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την πολύωρη απολογία του ενώπιον του Ειδικού Εφέτη Ανακριτή Γιώργου Λέκκα, ο πρώην πρόεδρος του Ταμείου Συντάξεως Εργαζομένων στον Τύπο (ΤΣΠΕΑΘ) Δημήτρης Καπράνος, κατηγορούμενος στην υπόθεση της αγοράς από το ταμείο δομημένου ομολόγου αξίας 130 εκατομμυρίων ευρώ, τον Ιούλιο του 2006.
 
Τις πρώτες πρωϊνές ώρες σήμερα, ολοκληρώθηκε η απολογία του κατηγορούμενου για τέσσερις κακουργηματικές πράξεις, που ξεκίνησε χθες το πρωί, οπότε ανακριτής και εισαγγελέας έκριναν ομόφωνα ότι ο δημοσιογράφος πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή. Μάλιστα, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του Εφετείου, ο Δημήτρης Καπράνος μόλις ενημερώθηκε για την απόφαση ανακριτή και Εισαγγελέα αισθάνθηκε εντονότατη δυσφορία, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να μεταφερθεί στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός".
 
Ο δημοσιογράφος αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της απιστίας, της απάτης, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και της δωροδοκίας που αφορούν την επίμαχη αγοραπωλησία του δομημένου ομολόγου. Ο κ.Λέκκας έχει στα χέρια του σημαντικά στοιχεία που κατά το κατηγορητήριο συνδέουν τον πρώην πρόεδρο του ΤΣΠΕΑΘ με εμβάσματα ύψους 1,887 εκατομμύρια ευρώ που εντοπίστηκαν σε λογαριασμούς του, αμέσως μετά την αγορά του ομολόγου.
 
Όπως φαίνεται να προκύπτει από την άρση τραπεζικού απορρήτου και τη διαβίβαση στο Εφετείο ογκωδέστατου φακέλου με στοιχεία από την Ελβετία, στο όνομα του Δημήτρη Καπράνου εμβάστηκαν λίγες μόλις μέρες μετά την αγορά του ομολόγου ποσά ύψους 1,887 σε λογαριασμούς του στις τράπεζες HSBC Λονδίνου, Midland Πειραιά και Vontobel Γενεύης. Από την ανάλυση των στοιχείων φαίνεται να προέκυψε πως τα χρήματα ακολούθησαν διαδρομή από πρόσωπο που σχετίζεται με την χρηματιστηριακή εταιρία ΤΡΩΥΛΟΣ, που μεσολάβησε για την αγορά του ομολόγου, προς άλλο πρόσωπο, φίλο του Καπράνου και πρώην πρόεδρο κρατικού Νοσοκομείου. Ο πρώην κρατικός λειτουργός φαίνεται στην συνέχεια να εμβάζει μέρος του ποσού αυτού στον Καπράνο στους τρεις επίμαχους λογαριασμούς που του αποδίδονται.
 
Ο κατηγορούμενος δημοσιογράφος που είχε λάβει τέσσερις προθεσμίες για την απολογία του, φέρεται να υποστηρίζει πως το επίδικο ποσό προέρχεται από πώληση περιουσιακών του στοιχείων (τίτλοι εφημερίδων και περιοδικών) και πως επρόκειτο να ηγηθεί εκδοτικού συγκροτήματος που οργάνωναν τα δύο πρόσωπα, που εμπλέκονται στην διαδρομή των εμβασμάτων.
 
Υποστηρίζει, επίσης, πως το δομημένο ομόλογο δεν προκάλεσε ζημιά στο Ταμείο και ότι πωλήθηκε σε ποσό λίγο παραπάνω από αυτό που δαπανήθηκε για την αγορά του.

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Λ. Παπαδήμος - Παπούλιας: 'Καλό κουράγιο στο δύσκολο έργο σας" - Ακόμα και σήμερα η ορκωμοσία

Στο γραφείο του Κάρολου Παπούλια έφτασε στις 12.08 ο κ. Λουκάς Παπαδήμος. Εκεί τον υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Γ. Παπανδρέου, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Γ. Καρατζαφέρης.
"Καλό κουράγιο στο δύσκολο έργο σας", του είπε ο κ.Παπούλιας με το που μπήκε στο γραφείο.
Ο κ. Παπαδήμος δέχθηκε το τηλεφώνημα του κ. Παπούλια και πήγε στην Ηρώδου Αττικού. Φέρεται να αποδέχθηκε την πρωθυπουργία χωρίς όρους. Όλοι συναντήθηκαν εκεί χωρίς πρακτικογράφους προφανώς για να συζητήσουν κάποια πράγματα τα οποία δεν είναι δημοσιοποιήσιμα.
Η ορκωμοσία αναμένεται να γίνει ακόμα και σήμερα αφού ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ματαίωσε το ταξίδι που ήταν να κάνει σήμερα το μεσημέρι για την Χίο, όπου θα ορκισθεί μόνο ο νέος πρωθυπουργός και όχι το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου. Αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, θα ορκιστούν και πάλι και οι υπουργοί που θα παραμείνουν γιατί αλλάζει ο πρωθυπουργός και έχουν ήδη παραδώσει τις παραιτήσεις τους στον απερχόμενο πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Τα ονόματα των νέων μελών της κυβέρνησης συζητούν τώρα στο Προεδρικό Μέγαρο παρουσία του νέου πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου. Από τις πρώτες πληροφορίες που έρχονται προς εμάς, ο Παπαδήμος πρότεινε το υπουργικό συμβούλιο να μειωθεί κατά... 50%!  Να πάμε δηλαδή σε ένα ολιγομελές υπουργικό συμβούλιο με ελάχιστους υφυπουργούς. Λογικά, μόλις ολοκληρωθεί η συνάντηση, ο Λ. Παπαδήμος θα ορκιστεί στο Προεδρικό Μέγαρο ενώπιον του Παπούλια...

Ποιον ενδιαφέρει με ποιον πρωθυπουργό θα χάσει το ΠΑΣΟΚ;

Όσοι σ’ αυτή την χώρα διατηρούν σώας τας φρένας, αν και αηδιασμένοι από το διαρκώς αυτογελοιοπούμενο – στην προσπάθειά του να διασωθεί – πολιτικό της προσωπικό, έχουν, πιστεύω, μια σειρά ερωτήματα να θέσουν. Προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Γνωρίζουν (οι διατηρούντες σώας τα φρένας) ότι δεν πρόκειται να λάβουν λογικές απαντήσεις.

Αλλά η κοινή και άδολη λογική – αν και είδος εν ανεπαρκεία - είναι πλέον ο μόνος τρόπος για να αποκαλύπτεται η αλήθεια. Μαζί με κάποια σχέδια…

Ερώτημα 1ο, απευθυνόμενο προς όλους εκείνους (Παπανδρέου, Βενιζέλο και άλλα ανησυχούντα σήμερα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ), καθώς και προς φερέφωνα που ερμήνευαν τη βούληση του λαού, ο οποίος τάχατες δεν επιθυμεί εκλογές, αλλά… αλλαγές και που δήλωναν πως πρόωρες εκλογές θα ήσαν κάτι το καταστροφικό για τη χώρα:

Με συγχωρείτε, αλλά αυτό που συμβαίνει στη χώρα εδώ και δέκα μέρες (για να μην πάμε πιο πίσω) δεν είναι καταστροφικό, δεν αποτελεί εφιάλτη και δεν συνιστά διαλυτική κατάσταση;

Ο Παμβαχαϊκός κόντρα στον Ολυμπιακό

Πανέτοιμος είναι ο Παμβοχαϊκός για την αναμέτρηση της Παρασκευής (11/11) με τον Ολυμπιακό, στο κλειστό του Ρέντη «Μελίνα Μερκούρη».
Το τεχνικό επιτελείο της ομάδας της Βόχας έχει αναλύσει τον αντίπαλο, το κλίμα είναι καλό, όπως και η ψυχολογία, μετά τις τέσσερις διαδοχικές νίκες στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος. Ο Νίκος Καραγιάννης μίλησε για τον αγώνα με τον Ολυμπιακό, τον οποίο έχρισε φαβορί και παράλληλα εξέφρασε την πίστη του για μια καλή εμφάνιση. «Οι δύο ομάδες προέρχονται από θετικά αποτελέσματα και θεωρώ πως θα γίνει ένα καλό παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός είναι το φαβορί και αυτό δεν αλλάζει. Εμείς διαθέτουμε μια ανταγωνιστική και ιδιαίτερα αγωνιστική ομάδα και σε καμία περίπτωση δεν έχουμε διάθεση να παραδώσουμε τα όπλα. Έχουμε καλή ψυχολογία και είμαστε σωστά προετοιμασμένοι για τον αγώνα», δήλωσε ο κεντρικός του Παμβοχαϊκού, για να καταλήξει: «Πλέον μετά από τέσσερις αγωνιστικές έχουμε διαμορφωμένη εικόνα για τον Ολυμπιακό, ξέρουμε τι πρέπει να προσέξουμε και θέλω να πιστεύω πως θα είμαστε πανέτοιμοι την Παρασκευή».
Ντουσάρμ: «Νιώθω καλά και φαίνεται»
Πέρα από τη μέχρι τώρα αήττητη πορεία του, που τον έχει φέρει στη 2η θέση της βαθμολογίας, μαζί με τον Ολυμπιακό, ο Παμβοχαϊκός μπορεί να περηφανεύεται ότι διαθέτει στις τάξεις του τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος, τον 30χρονο  Αμερικανό διαγώνιο Μαρκ Ντούσάρμ .
Στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές, ο  Ντουσάρμ μετρά 92 πόντους με 76 επιθέσεις, 9 άσους και 7 μπλοκ, χωρίς πάντως ο ίδιος να παρακολουθεί τα προσωπικά του στατιστικά.
«Αλήθεια; Ουάου! Είναι πραγματικά εξαιρετικό και είμαι σοκαρισμένος», ήταν η πρώτη αντίδραση του Αμερικανού διαγώνιου στα φετινά του… κατορθώματα. «Ειλικρινά δε με ενδιαφέρουν τα στατιστικά, με την έννοια ότι δεν τρελαίνομαι μετά το τέλος ενός αγώνα να δω τι επιδόσεις μου. Αν έχεις παίξει καλά το ξέρεις από μόνος σου, αλλά κυρίως το πιο σημαντικό είναι να κερδίζει η ομάδα. Κι όσο ο Παμβοχαϊκός κερδίζει σημαίνει ότι λειτουργούμε όλοι, όχι μόνο εγώ, καλά».
Ο αλτρουιστής Ντουσάρμ φρόντισε να αποδώσει τα εύσημα στον πασαδόρο των νεοφώτιστων, Κώστα Στιβαχτή. «Το ότι είμαι ο πρώτος σκόρερ της ελληνικής λίγκας είναι πραγματικά σπουδαίο κι η αλήθεια είναι ότι νιώθω καλά στην ομάδα και φαίνεται. Όμως είμαι και τυχερός γιατί έχω έναν εξαιρετικό πασαδόρο, αφού ο Κώστας δίνει τη μπάλα όταν πρέπει εκεί που πρέπει και διαχειρίζεται εξαιρετικά όλη την ομάδα».
Ο 30χρονος παίκτης δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του για το πώς κυλά η σεζόν στο Βραχάτι, αλλά και για την ίδια την ομάδα: «Ο τρόπος που λειτουργούμε από την πρώτη ημέρα νομίζω ότι είναι και το μυστικό μας. Αφήνω στην άκρη το αγωνιστικό, αφού η ομάδα έχει έμπειρους αθλητές, όμως  είμαστε μια παρέα όλα τα παιδιά κι αυτό το οικογενειακό κλίμα βοηθά πάρα πολύ. Επίσης πρέπει αν σταθώ στον προπονητή μας, αφού ο Νίκος Ζαλμάς δημιουργεί νέες προκλήσεις κάθε μέρα στην προπόνηση, δεν μας αφήνει να εφησυχάσουμε και πάντα μας πιέζει για να δώσουμε το κάτι παραπάνω. Έτσι αν για κάποιους η μέχρι τώρα πορεία μας είναι έκπληξη, για όλους εμάς ήταν κάτι το αναμενόμενο και έτσι θέλουμε να συνεχίσουμε».

Η ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΩΝ ΓΑΣ ΠΑΜΒΟΧΑΙΚΟΥ ''LOCOS AMARILLOS'' ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΕΚΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ 5ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ.
ΩΡΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ : 17:00 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ)
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ : 6983398640 ( ΘΩΜΑΣ ΚΕΦΟΚΕΡΗΣ )
2741056163 ( ΓΡΑΦΕΙΑ ΟΜΑΔΑΣ )
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ......!!!!!!!

Ο αγώνας Ολυμπιακός - Παμβοχαϊκός ξεκινά στις 19:00 και θα μεταδοθεί ζωντάνα από τη NOVA

Θύελλα αντιδράσεων στο ΠΑΣΟΚ (και) για τον Παπαδήμο


Χθες είχαμε στο ΠΑΣΟΚ, αντιδράσεις υπουργών και στελεχών για την επιλογή του Φ. Πετσάλνικου στη θέση του Πρωθυπουργού. Και αργά το βράδυ, μόλις έγινε γνωστό ότι η πλάστιγγα γέρνει προς την μεριά του Λ. Παπαδήμου- το Μέγαρο Μαξίμου δέχθηκε τους τρεις όρους που έθεσε, εκδηλώθηκαν ανάλογες αντιδράσεις και για αυτή την επιλογή.
Όσοι αντέδρασαν για τον Πετσάλνικο, τόσοι- πιθανά και περισσότεροι, αντιδρούν για τον Παπαδήμο. Και αν στον Πρόεδρο της Βουλής χρέωναν ότι δεν έχει το πολιτικό ανάστημα που απαιτείται αυτή τη δύσκολη στιγμή, στον διεθνή τραπεζίτη χρεώνουν ότι είναι στενότατα συνδεδεμένος με το τραπεζικό σύστημα στο οποίο έκανε καριέρα.
Πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η επιλογή Παπαδήμου αποτελεί «ήττα του πολιτικού συστήματος» από το «σύστημα της οικονομικής διαπλοκής» που «έδωσε λυσσαλέα μάχη για να τον επιβάλλει». Τα μηνύματα δυσαρέσκειας έχουν φτάσει ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Ιπποκράτους, αλλά πιθανότατα δεν θα ληφθούν υπ όψιν.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις υπουργών, προκειμένου να αποφευχθεί η κυοφορούμενη νέα εσωκομματική σύγκρουση, ο Γ. Παπανδρέου έχει μια και μοναδική λύση: Να μπορέσει να χωρέσει στη «θεσμική επιλογή» για την οποία ο ίδιος μίλησε χθες και την φωτογραφία του Ευ. Βενιζέλου, ως αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών. Έστω και αν όλοι κατάλαβαν ότι η αποστροφή του λόγου του φωτογράφιζε καθαρά τον Φ. Πετσάλνικο.
Αν δεν γίνει αυτό, οι αντιδράσεις θα είναι θυελλώδεις. Σύμφωνα με τα λεγόμενα, κάποιοι θα αρνηθούν να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση Παπαδήμου και αρκετοί θα σκεφτούν σοβαρά το ενδεχόμενο να μην δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης  στη νέα κυβέρνηση.

newpost.gr

Το βαν της ΕΡΤ «πρόδωσε» το μυστικό...


Έξω από το Προεδρικό Μέγαρο έφτασε πριν λίγο ένα οκτακάμερο βαν της ΕΡΤ, πράγμα που δείχνει οτι η κρατική τηλεόραση έχει ειδοποιηθεί πως οδεύουμε προς ορκομωσία κυβέρνήσεως
Το συγκκερικρμένο βαν έχει τη δυνατότητα να καλύψει ό,τι θα γίνεται στο προεδρικό αλλά ταυτοχρόνως και στο Μέγαρο Μαξίμου και σε μια μεγάλη ακτίνα που φτάνει ως τη Βουλή.
Θα μποροσούσαμε να πουμε ότι η ΕΡΤ δείχνει πως θα βγεί άσπρος καπνός απ΄πο το προεδρικό, αλλά εδώ που βρισκόμαστε καλό ειναι να κρατάμε τις επιφυλάξεις μας.

newpost.gr

"O καλύτερος πρωθυπουργός..."

Δια την e-μεταφορά: Ένας μακρινός ξάδελφος του Κ. Αγοραστού
press-gr.blogspot.com

Έκλεισε η συμφωνία – Πρωθυπουργός ο Παπαδήμος

Το νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας ελπίζουμε όλοι να αποφασίζουν αυτή την ώρα οι τρείς πολιτικοί αρχηγοί στο Προεδρικό Μέγαρο. Πρώτος έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Καρατζαφέρης ο οποίος είπε στους δημοσιογράφους : 'Ολα καλά". Δεύτερος ο κ. Σαμαράς ο οποίος είπε ότι έρχομαι για τρίτη φορά και ελπίζω να είναι η τελευταία. Τελευταίος ο κ. Παπανδρέου ο οποίος ήταν αμίλητος.




Αμίλητοι ήταν και οι 3 στην αίθουσα. Μια σιωπή και μια παγωμάρα διέκριναν οι δημοσιογράφοι, χωρίς αστεία ούτε καν λόγια για τον καιρό...



Πως φτάσαμε στο σήμερα


Η λέξη που χρησιμοποίησε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν βγήκε από το Προεδρικό Μέγαρο το μεσημέρι της Τετάρτης, βγήκε αργά χθες το βράδυ και από τα χείλη του κ. Παπανδρέου.

"Τελειώσαμε", είπε σε στενούς του συνεργάτες, στους ανθρώπους που αποτελούν το στενό του επιτελείο, όπως ο κ. Γερουλάνος, ο κ. Αθανασάκης και η Ρεγγίνα Βάρτζελη.

Η συμφωνία είχε κλείσει και ο κ. Λουκάς Παπαδήμος αποφασίστηκε να είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.

Τα τηλέφωνα είχαν πάρει φωτιά όλη τη νύχτα. Ο κ. Παπανδρέου κλείδωσε το ναι του κ. Παπαδήμου και αμέσως μετά τηλεφώνησε στον Αντώνη Σαμαρά. Του είπε: "Εγώ του μίλησα και κλείσαμε. Τώρα είναι η σειρά σου".

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit ο κ. Σαμαράς του απάντησε: "Δεν μας παίρνει να καθυστερούμε άλλο. Ας κλείσουμε το θέμα!"

Υπενθυμίζεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς είπε και την Τετάρτη αλλά και πολλές φορές με έμφαση ότι δεν έχει πρόβλημα στην επιλογή του προσώπου. Οπότε και από την πλευρά της ΝΔ το ναι ήταν δεδομένο. Ασχέτως όρων.
Έτοιμος και με τη δική του πρόταση στο χέρι πήγε όπως λένε οι πληροφορίες από τη Συγγρού ο Αντώνης Σαμαράς. Οι ίδιες πληροφορίες λένε πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε “τετ α τετ” συναντήσεις με στελέχη του κόμματος που θα συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση (δεν ξέρουμε ακόμη αν θα είναι πρόσωπα του κοινοβουλίου). Ο Αντώνης Σαμράς φέρεται μάλιστα να έχει πει στα πρόσωπα αυτά πως πρέπει να είναι “υπ' ατμόν”...

Ο τρίτος της παρέας, που έκανε και μεγάλο σαματά το βράδυ, ο κ. Καρατζαφέρης θυμούνται όλοι να βγαίνει από το Προεδρικό και να προτείνει τον κ. Παπαδήμο. Οποότε και ο ΛΑ.ΟΣ δεν έχει πρόβλημα.

Στις 09.30 το πρωί έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κάρολος Παπούλιας. Στις 09.45 στο Μαξίμου ο Γ.Παπανδρέου.
H νέα συνάντηση των Αρχηγών υπό των Πρόεδρο της Δημοκρατίας  και η υπόσχεση των επιτελείων μετά την ουσιαστική (αλλά όχι τυπική) παραίτηση Παπανδρέου μέσω διαγγέλματος χθες το απόγευμα είναι πως η χώρα θα αποκτήσει συναινετικό Πρωθυπουργό. Από χθες υπάρχει επίσημα όνομα.

Για πρώτη φορά είχαμε επίσημη ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου. Έγινε πρόταση στον Λ. Παπαδήμο (που μέχρι χθες δεν τον είχε πάρει, λένε, κανείς ένα τηλέφωνο), εκείνος είπε το “ναι” θέτοντας τρεις όρους.

Α. Να συμφωνήσουν τα δύο κόμματα για την ψήφιση της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου και να υπογράψουν το χαρτί που ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που απέρριψε η ΝΔ
Β. Να συμμετέχουν στην κυβέρνηση περισσότερα πολιτικά πρόσωπα από τη ΝΔ, η οποία απέρριψε και αυτή την προϋπόθεση.
Γ. Να μην είναι δεσμευτική η ημερομηνία της 19ης Φεβρουαρίου για τη διεξαγωγή εκλογών, διότι είναι πιθανό ο χρόνος αυτός να μην είναι αρκετός για να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα μεταξύ των κομμάτων. Και αυτό απορρίφθηκε από τη ΝΔ.

Τώρα όμως που ο κ. Παπαδήμος “προκρίνεται” ως ο επόμενος Πρωθυπουργός όλα δείχνουν ότι απλά έχουμε μόνο... ένα όνομα.
Πρέπει να πουν το “ναι” στελέχη τα οποία ζητά να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση, αλλά και να δοθεί το “οκ” και από τα κόμματά τους.

Παράλληλα ο κ. Παπαδήμος ζητά την υπογραφή και της Ν.Δ. η οποία επιμένει ότι απλά θα αποστείλει επιστολή στην Κομισιόν (όπως έκανε ο σημερινός Πορτογάλος Πρωθυπουργός πριν τις εκλογές).

Σε θέματα προσώπων πάντως αυτό που ακούγεται μέχρι στιγμής είναι το όνομα του κ. Χηνοφώτη για το υπουργείο 'Αμυνας. Επίσης το όνομα του Λευτέρη Οικονόμου για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Newsit.gr

Νέα Δημοκρατία¨: Η ΕΡΤ οφείλει να μεταδίδει ακριβείς πληροφορίες, χωρίς κομματικές σκοπιμότητες.; Όχι στο κομματικό παιχνίδι που στήνει στην πλάτη του ελληνικού λαού.

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με το αποψινό δελτίο Τύπου της ΕΡΤ Α.Ε., εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Χωρίς καμιά ντροπή, οι συγγραφείς της ανακοίνωσης της δημόσιας τηλεόρασης παραδέχονται αδυναμία στη διασταύρωση των ειδήσεων και δηλώνουν θύματα των πληροφοριών που μεταδίδουν. Η ΕΡΤ αποδέχεται, δυστυχώς, αυτό που επισημαίνει εδώ και καιρό η Νέα Δημοκρατία. Ότι η δημόσια τηλεόραση οφείλει να μεταδίδει ακριβείς πληροφορίες, χωρίς κομματικές σκοπιμότητες. Και σε καμία περίπτωση δεν δικαιούται να μεταδίδει κρίσεις των παρουσιαστών της, που εμπεριέχουν ειρωνείες για πολιτικά κόμματα και σπέκουλα που προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από την κυβέρνηση.
Σχόλια του τύπου «οι δηλώσεις του αρχηγού προκαλούν εσωκομματικά προβλήματα», «ο κ. Σαμαράς συμφώνησε το στέλεχός του να αναλάβει υπουργείο»,  «συγκινήθηκαν όλοι οι Έλληνες με το διάγγελμα Παπανδρέου», «ο κ. Σαμαράς δέχτηκε τον ένα και απέρριψε το άλλον για πρωθυπουργό», «οι εκλογές  οδηγούν στη δραχμή» κλπ., είναι ορισμένα από τα απίθανα που ακούστηκαν τις τελευταίες ώρες. 
Τιμούμε όλους τους δημοσιογράφους που υπό καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας αγωνίζονται για να κάνουν αξιοπρεπώς τη δουλειά τους.
Όμως, σε καμία περίπτωση, δεν θα ανεχθούμε από ένα σύστημα που βρίσκεται σε φάση κατάρρευσης, το κομματικό παιχνίδι που στήνει στην πλάτη του ελληνικού λαού, ο οποίος είναι άλλωστε και ο αποκλειστικός χρηματοδότης της δημόσιας τηλεόρασης. Τελεία και παύλα».