Στην αναπτυξιακή στρατηγική της Περιφέρειας Πελοποννήσου στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμου και του αθλητισμού, αναφέρθηκε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, σε ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου, στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης.
Ο
Παύλος Γερουλάνος ανέφερε, ότι, η Πελοπόννησος είναι γεμάτη από προορισμούς φυσικού κάλλους με σπουδαία αρχαιολογικής σημασίας μνημεία παγκόσμιας ακτινοβολίας. Το ζητούμενο, είπε, είναι να αναβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν και η ζωή όχι μόνο των επισκεπτών αλλά και των κατοίκων της περιοχής.
Ο κ. Γερουλάνος σημείωσε ότι μέχρι τώρα τις επιλογές στις προτεραιότητες για την Πελοπόννησο τις έκανε ο εκάστοτε υπουργός με βάση την επιρροή τοπικών παραγόντων, αλλά αυτό είπε, αλλάζει και πλέον το λόγο θα έχουν οι τοπικές κοινωνίες ώστε να ιεραρχήσουν με βάση τα δικά τους κριτήρια.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι τα εργαλεία για την ανάπτυξη του τουρισμού πρέπει να είναι περιφερειακά και πρόσθεσε πως στη προώθηση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής σε ότι αφορά τον πολιτισμό μπορούμε να συνεργαστούμε στην αναβάθμιση των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, γιατί κανένα μνημείο στην Ελλάδα δεν παρέχει τις υπηρεσίες που θα έπρεπε να παρέχει. Αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ούτε η Ακρόπολη δεν είναι 3 αστέρων.
Τόνισε, ότι, η επένδυση που έγινε στο
Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι αμύθητης αξίας συμπληρώνοντας ότι η σύγχρονη δημιουργία μπορεί να δώσει πολύ σημαντικά οφέλη σε μια περιοχή.
Ο υπουργός είπε, ότι, ανάπτυξη χωρίς ΕΣΠΑ δεν γίνεται. Υπήρχε ανέφερε, ένας εξαιρετικός μηχανισμός στο παλαιό υπουργείο Πολιτισμού ο οποίος αξιοποιήθηκε, έχει δημιουργήσει αξιόλογο έργο και μια σειρά έργων έχει ήδη ενταχθεί και συνεχίζεται η προσπάθεια. Επίσης επεσήμανε ότι κάποια ακίνητα της Ε.Τ.Α. στόχος του υπουργείου είναι και πρέπει να μεταφερθούν στην περιφέρεια και στους δήμους και ανέφερε τα ακίνητα που βρίσκονται σε νομούς της Πελοποννήσου καλώντας τους φορείς να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου,
Πέτρος Τατούλης, μιλώντας στο περιφερειακό συμβούλιο καλωσόρισε τον υπουργό και αναφερόμενος στον Καλλικράτη είπε ότι είναι μια καινούργια πρόταση που δεν είναι μια καινούργια αυτοδιοικητική πρόταση, αλλά ένα καινούργιο σχέδιο διοίκησης της χώρας κι αποτελεί την τελευταία ελπίδα του τόπου για να βγει απ' αυτό το αδιέξοδο.
Ο περιφερειάρχης απευθυνόμενος στον υπουργό του είπε ότι, ''είμαστε αρωγοί στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που εσείς εξαγγείλατε με την ανατρεπτική σας στάση ό,τι το αύριο σχεδιάζεται με άλλους σύγχρονους κανόνες από την εμπειρία των άλλων προηγμένων χωρών κι όχι με τα δικά μας μικρόψυχα υποκατάστατα. Σε αυτή τη λογική είμαστε δυναμικά μαζί σας κι είναι απόφαση όλων μας''.
Πιστεύουμε, είπε ο κ. Τατούλης, ότι, ο καινούργιος νόμος πρέπει να μας λύνει τα χέρια για να αναπτύξουμε τις απαραίτητες δομές και έκανε λόγο για δημιουργία οργανισμού προώθησης, επειδή, όπως εξήγησε, η δομή αυτή θα αποτελέσει εργαλείο για να σχεδιάσουμε την πολιτική μας στην προώθηση του τουριστικού προϊόντος. Επαίνεσε τον υπουργό για την επιλογή του να προωθήσει το τουριστικό προϊόν μέσω διαδικτύου και παράλληλα ο περιφερειάρχης ζήτησε να βρεθεί λύση σε συνεργασία και με το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την χορήγηση βίζας σε Ρώσους πολίτες.
Τόνισε ότι πρέπει να δώσουμε την δυνατότητα στην μεγάλη αγορά της
Ρωσίας, αλλά και άλλων αγορών όπως της
Ινδίας να έρθει για τουρισμό στην χώρα μας, σημειώνοντας ότι 27 με 29 Απριλίου στην Μεσσηνία, υπάρχει μια μεγάλη συνάντηση tour operators από την Ρωσία στην ΠΟΤΑ.
Ο κ. Τατούλης ανέφερε συζητήσεις που γίνονται με φορείς μεσογειακών χωρών για την δημιουργία φεστιβάλ αρχαιοελληνικών λιμανιών της Μεσογείου, ζητώντας την στήριξη του υπουργού, καθώς και για μια σειρά από έργα πολιτισμού σε όλους τους νομούς, όπως για το νέο
Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, αλλά και για το
Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας επισημαίνοντας ότι αποτελεί κορυφαίο διεθνή θεσμό.
Μέσω της συνεργασίας με το Υπουργείο δόθηκε λύση σε σημαντικά, αλλά προβληματικά μέχρι σήμερα, έργα, όπως τα
κάστρα Ανδρούσης, Κορώνης, Μεθώνης και του πρώτου υποθαλάσσιου αρχαιολογικού πάρκου στο
Ναβαρίνο.
Η Περιφέρεια στον τομέα του πολιτισμού έχει υλοποιήσει ένα νέο θεσμό, το «Φεστιβάλ Αρχαίων Ελληνικών Λιμανιών της Μεσογείων», για το οποίο έχει επέλθει συμφωνία με την Περιφέρεια
Μασσαλίας, την Κύπρο και την Αίγυπτο. Το Φεστιβάλ αυτό υπακούει στη λογική της συνένωσης των λαών σε πνεύμα φιλίας και ειρήνης. Μέρος του Φεστιβάλ θα αποτελέσει το «Φεστιβάλ Μεγάλων Κάστρων» με εξέχοντα ρόλο στο
Δεσποτάτο του Μορέως και στα κάστρα της
Μονεμβασιάς, του Μιστρά και του Γερακίου. Για το κάστρο της Μονεμβασιάς γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη Σπάρτη και στο στόχο ανάδειξής της σε πόλη υψίστης σπουδαιότητας, όπως η Αθήνα για την Αττική. Ανακοίνωσε επίσης ότι έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις για να δοθεί λύση στο πρόβλημα του νέου μουσείου της Σπάρτης, ενώ για το θέμα του αρχαίου θεάτρου το ζητούμενο είναι το πάντρεμα της αρχαίας κληρονομιάς με τη βυζαντινή. Στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε τη στήριξη των έργων της έκθεσης της Νεαπόλεως και του θεάτρου του Γυθείου.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας το υπό ένταξη έργο στο ΕΣΠΑ είναι ο Πύργος Μούρτζινων στην Καρδαμύλη. Στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας προτεραιότητα έχει δοθεί στους στρατώνες και στο Μουσείο του Άργους, ενώ υπάρχει σχέδιο ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων του Άργους. Παρέμβαση τέλος γίνονται στις Μυκήνες, στη Μηδέα και στη Λάρισα.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας το βασικό πρόβλημα είναι
το μουσείο της Κορίνθου, ενώ οι παρεμβάσεις αφορούν το λιμάνι των
Κεχρεών και της Ασσίνης. Ο χώρος των
Ισθμίων επιπρόσθετα χρήζει διερεύνησης για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις. Στην Αρκαδία η βίλα του Ηρώδη του Αττικού αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα, ενώ παρεμβάσεις απαιτούνται στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως στη Θωκνία, του Αγίου Παντελεήμονα στο Μεθύδριο, την Παναγία στο Ροεινό.
Στον τομέα του αθλητισμού ο Περιφερειάρχης επεσήμανε την ανάγκη αφενός την ολοκλήρωση των εν εξελίξει σχεδιασμών και αφετέρου τον προγραμματισμό για το μέλλον. Το ιστορικό υπόβαθρο στην Πελοπόννησο είναι σημαντικό και για το λόγο αυτό χρήζουν βελτίωσης τα στάδια της Καλαμάτας, της Τρίπολης και του κλειστού γυμναστηρίου της Νεάπολης.Τέλος ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου ζήτησε την θετική παρέμβαση του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, για την
επιστροφή των δίδυμων Κορινθιακών Κούρων και της εικόνας του Ελκόμενου Χριστού στην Μονεμβασιά.
Ο κ. Τατούλης έκλεισε την ομιλία του με το αίτημα στήριξης της Κορώνης και της Βυτίνας ως σημαντικά κέντρα Μεσογειακής Διατροφής της UNESCO.
.