Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Η ΛΑΜΠΕΝΤΟΥΣΑ - Χάος με πεινασμένους μετανάστες

Ανταρσία από τους έξι περίπου χιλιάδες μετανάστες που συνωστίζονται στο υπό κατάληψη ιταλικό νησί.
Κραυγάζοντας «πεινάμε» οι μετανάστες που βρίσκονται στο νησί – γκέτο Λαμπεντούσα νοτίως της Σικελίας και πολύ κοντά στις αφρικανικές αρχές, όρμησαν στα ιταλικά σκάφη που μεταφέρουν τρόφιμα και απαίτησαν να κάνουν οι ίδιοι την διανομή της τροφής.
Η Ιταλία εφαρμόζει από χθες σχέδιο εκκένωσης του νησιού και μεταφοράς των μεταναστών σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι καταθέτει το σχέδιο υποδοχής πενήντα χιλιάδων, όπως υπολογίζεται, προσφύγων από την Λιβύη.
Ο Μαρόνι ξεκαθάρισε ότι η κατανομή των μεταναστών θα γίνει σε όλες τις ιταλικές περιφέρειες, με μόνη εξαίρεση το Αμπρούτσο, που προσπαθεί ακόμη να συνέλθει από τις συνέπειες του σεισμού. Στην επιχείρηση εκκένωσης θα λάβουν μέρος εκτός από το πλοίο του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού «Σαν Μάρκο», όσο το δυνατόν περισσότερα επιβατικά σκάφη. Ήδη χθες φορτώθηκε το πρώτο πλοίο, μεταφέροντας χίλιους Τυνήσιους, ενώ αύριο θα γίνει η δεύτερη μεταφορά.
Το βράδυ της Παρασκευής, 550 μετανάστες, όλοι άνδρες και ενήλικες, επιβιβάστηκαν στο «Σαν Μάρκο» με προορισμό τον Τάραντα, στην περιοχή Μαντούρια, όπου στήθηκε ένας καταυλισμός. Με αεροπλάνα απομακρύνθηκαν μέσα στο σαββατοκύριακο άλλοι 240 μετανάστες.
Είχαν προηγηθεί απίστευτες σκηνές, καθώς Τυνήσιοι, φωνάζοντας «Ελευθερία, ελευθερία», όρμησαν στα πλοία με τα τρόφιμα. Οι μετανάστες διαμαρτύρονταν από μέρες ότι περιμένουν υπερβολικά πολλή ώρα για τα γεύματά τους, ενώ δηλώνουν πως στη Λαμπεντούσα αισθάνονται φυλακισμένοι και απαιτούν να μεταφερθούν το ταχύτερο δυνατόν.
Κατά την τελευταία τους επίσκεψη στην Τύνιδα, οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών Μαρόνι και Φραττίνι κατέληξαν σε συμφωνία με τις αρχές της Τυνησίας. Σύμφωνα με αυτήν, η μεν Τυνησία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να εμποδίσει το κύμα των μεταναστών, η δε Ιταλία θα προσφέρει μέσα, εκπαίδευση και βοήθεια ύψους 150 εκ ευρώ.
Από τις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου, στη Λαμπεντούσα έχουν φθάσει συνολικά 15 χιλιάδες μετανάστες, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να καταφθάνουν και στο νησί Παντελλερία.
Το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής, ένα πλοίο με 350 πρόσφυγες, από τους οποίους οι 200 γυναίκες, έφυγε από τις ακτές της Λιβύης, εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Το σήμα εξέπεμψε ο ιερωμένος Δον Μοζέ Ζεράι, επικεφαλής ανθρωπιστικής οργάνωσης, που κατήγγειλε ότι οι μετανάστες εγκαταλείφθηκαν από ένα καναδικό πλοίο το οποίο ανήκει στη δύναμη του ΝΑΤΟ, και το οποίο λίγες ώρες νωρίτερα είχε προστρέξει προς βοήθειά τους.
Στη Λαμπεντούσα οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν πως στο νησί παρατηρείται πλέον έλλειψη πόσιμου νερού, ενώ η Περιφέρεια της Σικελίας με έγγραφό της προς τον υπουργό των Οικονομικών ζητά να ανασταλεί η εκ μέρους των κατοίκων και των εμπόρων του νησιού υποχρέωση καταβολής φόρων, καθώς και κάθε υποχρέωση προς τις τράπεζες και τους οργανισμούς κοινής ωφελείας.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ