Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Απεβίωσε σε ηλικία 55 ετών ο πρώην πρύτανης του Πάντειου Αιμίλιος Μεταξόπουλος.


Λίγο πριν μεταβεί στη Γερμανία για σοβαρή εγχείρηση μεταμόσχευσης
Σε ηλικία 55 ετών, ο πρώην πρύτανης του Πάντειου Αιμίλιος Μεταξόπουλος έχασε τη μάχη με το θάνατο, υποκύπτοντας στα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε εδώ και χρόνια.
Μόλις την Παρασκευή, το δικαστήριο είχε αποφασίσει την αναβολή της δευτεροβάθμιας δίκης για την υπόθεση υπεξαίρεσης, ύψους 7,9 εκατ. ευρώ, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, το διάστημα 1992-1998.
Το δικαστήριο έδωσε την αναβολή, αποδεχόμενο το αίτημα που υπέβαλε η υπεράσπιση του πρώην πρύτανη, Αιμίλιου Μεταξόπουλου, λόγω σοβαρότατου προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει.
Ο Αιμίλιος Μεταξόπουλος -όπως είπαν οι συνήγοροί του- έπρεπε να μεταβεί στη Γερμανία, για να υποβληθεί σε μεταμόσχευση. Για το λόγο αυτό μάλιστα, οι δικαστές έκαναν δεκτό το αίτημά του για την άρση της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, που του είχε επιβληθεί.
Ο Αιμίλιος Μεταξόπουλος γεννήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1955 στην Aθήνα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, φιλοσοφία και επιστημολογία στη Φλωρεντία και στη Σορβόνη του Παρισιού. Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Δίδαξε επίσης στο Πανεπιστήμιο Φλωρεντίας. Διετέλεσε δύο φορές αντιπρύτανης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ το 1995 ανέλαβε καθήκοντα πρυτάνεως.. Χρημάτισε επίσης μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και γενικός γραμματέας του Iδρύματος Eλληνικού Πολιτισμού. Tα δημοσιεύματά του στην ελληνική, γαλλική, αγγλική και ιταλική γλώσσα περιλαμβάνουν πολυάριθμα άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά, επιστημονικές μονογραφίες, τα βιβλία «Σύμβαση και Αλήθεια», «Πολιτικός Σκεπτικισμός», καθώς και συγγραφικές συμμετοχές σε συλλογικούς τόμους στις HΠA και τη Γαλλία. Yπήρξε εκδότης και διευθυντής του περιοδικού "Θεωρία και Kοινωνία" ενώ άρθρα του φιλοξενούνταν συχνά στον Τύπο.
Το 2007 καταδικάστηκε μαζί με άλλα εννιά άτομα για την υπόθεση της μεγάλης υπεξαίρεσης στο Πάντειο ύψους 8 εκ. ευρώ. Ο πρώην πρύτανης και ο αντιπρύτανης Π. Γετίμης είχαν οδηγηθεί στη φυλακή καθώς κρίθηκαν ένοχοι για απάτη, υπεξαίρεση και ψευδείς βεβαιώσεις. Ο Αιμίλιος Μεταξόπουλος είχε καταδικαστεί σε 25 χρόνια και ο κ. Γετίμης σε 16 χρόνια. Σε 14 χρόνια φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκε ο πρώην πρύτανης του Παντείου Δ. Κώνστας
Την Παρασκευή, αναβλήθηκε στο Εφετείο η εκδίκαση της υπόθεσης ύστερα από αίτημα που υπέβαλε η υπεράσπιση του Αιμίλιου Μεταξόπουλου, λόγω της κατάστασης της υγείας του. Το δικαστήριο είχε κάνει επίσης δεκτό το αίτημα Μεταξόπουλου για άρση του όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, καθώς όπως είπαν οι συνήγοροί του, έπρεπε να μεταβεί στη Γερμανία όπου είχε βρεθεί συμβατός δότης για μεταμόσχευση. Ωστόσο δεν πρόλαβε..
ΑΠΕ