Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

ΕΡΓΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Ι.Μ. ΖΑΧΟΛΗΣ Ο ΠΙΚΡΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ

του Στέλιου Μάρκελλου

υπ. βουλευτή Κορινθίας της Ν.Δ







Ιερά Μονή Ζαχόλης Δήμου Ευρωστίνης Κορινθίας : Ισχυροί, αναντικατάστατοι, αλληλοστηριζόμενοι, ταυτόσημοι οι δεσμοί, σκοποί και στόχοι της θρησκευτικής μας πίστης με την ελληνορθόδοξη Πολιτεία μας.
Ο ορθός δήθεν λόγος κοσμικών, λαικών κρατών, δεν θα εκτοπίσει την ελληνορθόδοξη θρησκεία μας απ τον δημόσιο βίο. Δεν θα την μετατρέψει σε απλό, ανθρώπινο δικαίωμα. Η αποκαλυπτική θρησκεία μας συνάδει με στάσεις ζωής. Με τον βροντερό θάνατο ουτοπιών. Με δύσκολα στο διάβα της ιστορίας μας στενά, υγρά, παγερά, ανηφορικά μονοπάτια. Με σκληρές διαδρομές σε δύσβατους δρόμους ανθισμένων ιδεών για τον άνθρωπο. Για τον έλληνα. Για το υλικά πάντα ωχρό και αδύναμο ελληνικό έθνος-κράτος.
Με τις πυρκαιές του 2000 και ύστερα, η άνω Ι.Μ.Ζαχόλης υπέστη σοβαρές, εκτεταμένες ζημιές (βλ.απόφαση Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, έτους 2004). Το έργο αποκατάστασης των σημαντικότατων ζημιών του άνω Μοναστηριού εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΄΄ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2000-2006, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ΄΄. Το έργο αυτό αναστύλωσης-αποκατάστασης των φθορών, επανεντάχθηκε το 2008 στο επιχειρησιακό πρόγραμμα, γιατί ΔΕΝ ήταν εφικτή η ολοκλήρωσή του στα πλαίσια του Γ΄ΚΠΣ. Ήταν όμως έτοιμο. Ώριμο ! Και είχε ήδη καταβληθεί σεβαστό χρηματικό ποσό, για την σύνταξη μελετών απ την Ι.Μονή Ζαχόλης !
Σήμερα ; Δύο χρόνια μετά ; Η κτιριακή αποκατάσταση της ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΖΑΧΟΛΗΣ παραμένει για τους ιθύνοντες στα αζήτητα. Ξεχασμένο θέμα. Εκκρεμής υπόθεση ρουτίνας. Για όλους εμάς τους πολλούς όμως, το πρόβλημα είναι καυτό. Θα επιλυθεί το ουσιώδες θέμα στέγασης των εκεί Μοναχών. Θα δοθεί νέα, δυνατή ώθηση στον κορινθιακό εκκλησιαστικό τουρισμό. Και θα τονωθεί περαιτέρω η τοπική οικονομική δράση. Δεν υπάρχει ωριμότερο έργο πολιτισμού απ αυτό του Μοναστηριού της Ζάχολης. Και θα ενταχθεί επομένως στο μεγάλο, ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.